fbpx

Varza si beneficiile ei

Please select a featured image for your post

Nu stiu de unde pana unde expresia „esti varza” pentru ca daca stam sa analizam lucrurile obiectiv, varza este unul dintre alimentele cele mai bogate in substante nutritive, fiind consumata inca din cele mai vechi timpuri. Desi varza contine o multitudine de vitamine si minerale: fier, sulf, potasiu, sodiu, iod, siliciu, vitaminele A, B1, B2, C, U si provitamina A, varza are foarte putine calorii. O suta de grame de varza contin 25 de calorii, cu mult mai putin decat un mar sau chiar decat o pruna, de aceea varza este mai mult decat indicata in diete si cure de slabire, cu conditia de a nu inlocui in totalitate alte alimente. Puteti foarte bine sa renuntati la garnitura si sa mancati gratarul doar cu salata de varza. Varza este foarte bogata in fibre, drept urmare ajuta in cazul constipatiei si previne diverse afectiuni ce pot ataca organismul, cum ar fi scorbutul.
Citeste si:  Retete dietetice cu pui
Marele paradox legat de varza este ca desi se digera destul de greu, principala indicatie terapeudica este in tratarea ulcerului gastric, cu toate ca nu este indicata varza cruda sau varza foarte tare. Atentie insa, daca veti manca numai varza, asa cum unele diete va indica, riscati sa faceti ulcer duodenal mai degraba decat sa-l tratati. O alta afectiune pe care varza o trateaza cu succes este diabetul zaharat, intrucat varza ajuta la scaderea glicemiei. De asemenea varza contine foarte mult fier, care ajuta la ameliorarea anemiei.
Pentru toate aceste calitati, varza este considerata o adevarata farmacie naturala, ajutand la remineralizarea si revitalizarea organismului. Varza ajuta foarte mult digestia, de aceea de multe ori, dupa o masa copioasa va veti simti mult mai usori consumand o salata de varza cu otet. In combinatie cu carnea, varza poate produce tulburari digestive si da senzatia de „greu la stomac” de aceea este de preferat ca salata de varza sa fie consumata ca atare, si sa fie cat mai proaspata. De altfel, varza este cunoscuta nu doar pentru proprietatile terapeutice ci si ca un mijloc de preventie al betiei. De exemplu, vechii greci consumau salata de varza cruda ca si aperitiv pentru ca apoi puteau consuma cantitati mai mari de alcool fara a se imbata.
Citeste si:  Cum sa-ti aranjezi un dormitor romantic
Daca citind acest articol v-a luat pofta de varzari o sa va sugeram o reteta foarte simpla pe care o puteti folosi nu doar pentru a va stapani pofta ci si datorita calitatilor nutritive, reteta de VARZARI. Pentru aluatul de varzari aveti doua optiuni: fie folositi un aluat de foietaj congelat, pe care il gasiti in orice alimentara, fie pregatiti un aluat de casa, folosind 500 gr de faina, 150 ml de apa si 2-3 linguri de ulei. Framantati un aluat elastic si lasati-l sa se odihneasca cat timp va ocupati de varza.
Citeste si:  Bors de praz si placinta cu spanac si branza
Varza trebuie tocata marunt, ideala pentru aceasta reteta fiind varza proaspata care este mult mai dulce si mai aromata. Dupa ce varza este taiat marunt, se presara cu sare si se strange in maini, lasandu-se la inmuiat 30 de minute. Apoi se caleste in ulei pana cand se inmoaie si se adauga sare, piper, cimbru, o lingurita de zahar si una de faina. Amestecati bine, potriviti de gust daca este nevoie si umplutura este gata, se poate trage de pe foc. Din aluatul preparat sau aluatul de foietaj cumparat, intindeti o foaie potrivit de groasa si taiati patratele cu laturile de 10 cm. In mijlocul fiecarui patrat puneti varza calita si impaturati la fel ca branzoicile. Varzarii se coc in cuptorul incins, intr-o tava tapetata cu hartie de copt circa 40 de minute.

2 Comentarii
  1. este un articol foarte frumos despre varza si beneficiile ei as vrea sa stiu dak mai aveti astfel de articole despre alte legume si fructe ? …….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.