Vitel cu sos de ton

Un fel de mancare mediteranean care adduce in aceeasi farfurie o vietate care inoata, tonul, una care sa zicem ca zboara, puiul, si vietatea vedeta, care merge pe patru picioare, vitelul. In rest, uleiul de masline, caperele, rozmarinul dau nota specifica a bucatariei mediteraneene. Nu-i cine stie ce greutate sa te faci bucatar meditereanean!

Ingrediente:
Pentru muschiul de vitel si supa:
700 g muschiulet de vitel
1 ceapa
1 morcov
1/2 telina
2-3 foi de dafin
2-3 cuisoare
1 fir de rozmarin
50 ml otet
100 ml vin alb sec
500 ml supa de pui
1/2 lamaie
50 ml ulei de masline
1/2 legatura de patrunjel
piper boabe
sare.

Citeste si:  Designul gradinii pe timp de iarna

Pentru sosul de ton:
1 conserva de ton in ulei
1 ou
50 ml ulei de masline
2 linguri de capere
piper macinat
sare.

Mod de preparare:
Muschiuletul il taiem in cateva bucati si il rumenim intr-o tigaie mai inalta, intorcandu-l in ulei pe toate partile. Il scoatem si il punem deoparte. Nu stingem focul si in uleiul din tigaie punem ceapa, morcovul si telina facute bucati. Nu trebuie sa ne chinuim sa le tocam marunt, vom folosi doar zeama rezultata din legume. Le lasam sa se caleasca 2-3 minute, apoi punem in tigaie, pe foc, foile de dafin, cuisoarele si firul de rozarin. Turnam otetul si lasam sa fiarba pana ce se evapora. Acum turnam vinul si, de asemenea, il lasam si pe el sa se evapore, prin fierbere. Mai turnam supa de pui si zeama de lamaie, avand grija sa pastram jumatate din ea si pentru sos, condimentam cu sare si piper boabe si punem muschiuletul inapoi in tigaie, scaldat in zeama. Il fierbem la foc mic, acoperit, 20 de minute. Stingem focul si scoatem muschiuletul deoparte. Zama o vom folosi la sosul de ton. Nu pe toata, mai putem pastra din ea pentru alte ocazii.

Citeste si:  Romantism la tine acasa

Cum facem sosul de ton: tonul il scoatem din conserva, il curatam de oasele macerate, daca exista, si il scurgem de ulei. Oul il fierbem tare. Cu blenderul sau mixerul amestecam pana facem o pasta. Punem apoi sare si piper macinat, uleiul, caperele. Amestecam folosind o lingura si incorporam din supa in care am fiert muschiuletul, data prin strecuratoare. Turnam si zeama de lamaie.

Citeste si:  Pui cu legume coapte

Muschiuletul il taiem felii subtiri, peste fiecare punand cate o lingura din sosul obtinut. Presaram marar tocat. Se poate manca si cald, si rece. Pentru vara, e recomandabil rece.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.