fbpx

A patra luna de sarcina

Micutul din burtica ta creste pe zi ce trece si devine din ce in ce mai activ. In luna a patra, el masoara in jur de 15 centimetri si cantareste aproximativ 150 de grame. Spre sfarsitul lunii isi redefineste miscarile intrucat muschii si nervii incep sa reactioneze. Copilul din pantecele tau isi poate intoarce capul, isi poate ridica sprancenele si isi increteste fruntea. Deschide gurita si face miscari de respiratie.
Nevoile nutritionale ale micutului pentru cresterea corecta sunt asigurate de placenta, care indeplineste de asemenea functiile vitale ale plamanilor, rinichilor, pana cand organele sale proprii vor deveni deplin mature si vor functiona.
Mare atentie la substantele nesanatoase ca alcoolul, nicotina si medicamentele care sunt capabile sa treaca bariera permeabila a placentei.
Odata ce ai intrat in luna a patra, problemele cu care te-ai confruntat la inceput au inceput sa dispara, si probabil deja te simti mult mai bine. Nu intra in panica daca observi ca ai gatul mai umflat decat de obicei. Este posibil ca glanda tiroida sa creasca usor in perioada sarcinii, pentru a face fata necesarului suplimentar de iod, insa va reveni la dimensiunea normala imediat dupa nastere. In cazul in care simti ca ai senzatii de sufocare si alte simptome deranjante, cere sfatul medicului care te supravegheaza.
Vei observa o usoara sensibilitate a dintilor si a gingiilor tale, fiind mai predispusa la carii si sangerari in aceasta perioada. Consulta un medic stomatolog care sa te invete cum iti poti ingriji dantura pe perioada sarcinii ( pasta de dinti, apa de gura, etc ).
Intre saptamana a 16-a si a 20-a poti trece la examinarea cu ultrasunete, care este una dintre cele mai simple si cele mai ieftine metode de a vedea cum se dezvolta si cum arata micutul din burtica. Totodata medicul iti va putea spune dimensiunea, varsta si stadiul de dezvoltare al copilului, cat si pozitia placentei.
Prin examinarea cu ultrasunete poti afla daca vei avea un bebelus sau daca vei avea gemeni. Acest lucru este posibil atunci cand un ovul fecundat se divide in doi embrioni separati, fiecare capabil sa se dezvolte normal.
Acelasi lucru se intampla si atunci cand doua ovule ajung la maturitate la momentul ovulatiei si ambele sunt fecundate. In functie de modul in care ei se dezvolta, gemenii pot fi identici sau neidentici. Cu alte cuvinte, doi copii se vor dezvolta, fara a fi asemanatori unul cu celalalt, nu mai mult decat sunt in mod normal doi frati din aceeasi parinti. Pe de alta parte, gemenii identici sunt doua fiinte cu exact acelasi cod genetic.

Citeste si:  Ce se intampla in primele luni de sarcina
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.