fbpx

Copilul tau la ce este alergic?

Alergia la laptele de vaca se numara printre cele mai frecvente alergii intalnite la copilul sub 2 ani.

Simptomele alergiei la laptele de vaca:
-reactii declansate in cateva minute de la consumul unor cantitati mici de lapte, cu mancarime, umflarea fetei, buzelor, limbii si a gatului.

-reactii declansate la cateva ore cu voma si diaree.

-reactii de tip intarziat, declansate dupa o zi sau mai multe de la consumul unor cantitati mari de lapte, cu diaree, sufocare sau eruptii de piele.

Cum apare alergia la laptele de vaca?

Laptele de vaca contine trei proteine implicate in alergii: lactalbumina, beta-lactoglobulina si cazeina. Organismul copiilor alergici nu le recunoaste ca proteine inofensivesi produce impotriva lor anticorpi, ca o reactie de aparare.

Cand anticorpii specifici, Imunoglobuline de tip E sau IgE, intalnesc proteinele din lapte, are loc eliberarea de histamina in tesuturi, aceasta fiind responsabila de fapt de simptomele bolii.

Histamina de la nivelul fetei produce stranut, curgerea nasului sau mancarimi la nivelul ochilor. Daca este eliberata in plamani, determina ingustarea si inflamarea mucoasei ce captuseste caile aeriene si secretia unui mucus vascos. Eliberata in piele, determina aparitia eruptiilor cutanate. In sistemul digestiv, cauzeaza dureri abdominale si diaree.

Citeste si:  Zece sfaturi alimentare pentru a invinge oboseala

Teste de laborator recomandate:

Un copil cu alergie la lapte de vaca prezinta un rezultat pozitiv la testul screening Phadiatop Infant. Un alt set de teste este determinarea de IgE specifice fata de laptele de vaca, lactalbumina. Beta-lactoglobulina si cazeina la care se obtin valori crescute.
Dupa introducerea unei diete din care s-au eliminat alimentele ce contin proteine din laptele de vaca se recomanda monitorizarea nivelului seric de IgE.

Citeste si:  Brad Pitt urmeaza o dieta speciala si face antrenamente intense pentru a fi in forma

Alergia la laptele de vaca constituie un factor de risc foarte important in aparitia rinitelor alergice, astumului si eczemelor la copii.
Unii copii cu acesta afectiune, inainte de pubertate, pot dezvolta reactii alergice si fata de proteine din albus de ou, grau, peste, arahide sau fata de polenuri, acarieni si par de pisica.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.