fbpx

Orice femeie ar trebui sa isi autoexamineze sanii lunar

autoexaminare sani pentru prevenirea cancesrului la san

Senologia reprezinta specialitatea medicala care studiaza afectiunile sanului si s-a nascut din nevoia de a asigura sanatatea acestei parti, atat de delicate, a corpului femeii. Importanta senologiei vine din faptul ca, prin intelegerea ei, astazi poate fi diagnosticat si tratat cancerul la san, o maladie din ce in ce mai raspandita in randul femeilor.

Cancerul ia nastere din multiplicarea necontrolata, anormala si accelerata a unei celule care se multiplica la nesfarsit, in detrimentul celulelor vecine, dand nastere unui grup de celule asemanatoare ei (clone celulare). Aceste celule nu mai “asculta” de reglajul organismului si nu mai functioneaza in concordanta cu nevoile lui.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagonosticat la femeie, inregistrand o continua crestere de-a lungul secolului XX. Asemenea cancerului cervical, cancerul la san poate evolua asimptomatic pe o perioada indelungata de timp, astfel incat bolnavul nu devine constient de schimbarile ce se produc la acest nivel , in organismul sau. De aceea, este atat de important sa se efectueze evaluarea periodica de rutina a sanilor, act ce presupune un efort minor din partea pacientelor, dar care se poate dovedi salvator de vieti.

Citeste si:  Ceai verde

Factorii de risc ce favorizeaza dezvoltarea acestei maladii sunt:

– Varsta (riscul cancerului la san creste odata cu inaintarea in varsta);
– Factori genetici;
– Factori endocrini;
– Starea generala de sanatate si dieta;
– Factori de mediu, precum radiatiile ionizante;
– Leziuni precanceroase, antecedente oncologice, traumatisme mamare.

Principala regula pe care orice femeie ar trebui sa o respecte pentru a-si asigura sanatatea senologica este reprezentata de evaluarea periodica a sanului, indiferent daca s-au constatat sau nu modificari la acest nivel. Aceasta evaluare ajuta la identificarea timpurie a oricarui tip de afectiune mamara – inclusiv cancerul la san – si poate duce la vindecarea pacientei.

Citeste si:  Remediu pentru cataracta

Primul pas in evaluarea senologica este autoexaminarea de rutina a sanilor ce trebuie efectuata lunar, imediat dupa menstruatie, deoarece, in timpul ciclului menstrual, testutul glandular sufera modificari sub actiunea hormonilor.
Este foarte simplu: incepi cu inspectia sanului, care se realizeaza in fata oglinzii, initial cu mainile pe solduri, apoi ridicate deasupra capului, atat din fata cat si din profil. In cadrul inspectiei trebuie urmarite modificarile ce pot aparea la nivelul tegumentului si a regiunii areolo-mamelonare, precum:

– Cresterea recenta in volum sau schimbarea formei sanului;
– Inrosirea pielii, mancarime, ulceratie;
– Retractia sau proeminenta localizata a tegumentului;
– Retractia mamelonului sau eroziunea aceastuia;
– Ingrosarea pielii, cu aspect de coaja de portocala;
– Scurgere mamelonara.

Dupa ce ai realizat inspectia, treci la urmatoarea manevra: autopalparea sanilor. Aceasta urmareste identificarea unor posibili noduli si se realizeaza prin masarea cu blandete a intregii suprafete a sanilor si a regiunii axilare (regiune situata intre radacina membrului superior si peretele toracic), atat in pozitie verticala, cat si in pozitie orizontala.

Citeste si:  Tu stii ce inseamna SPF?

Nodulii reprezinta zone mamare indurate (intarite), cu caracteristici net distincte fata de restul sanului. Nodulii se pot dovedi a fi tumori mamare, dar nu in toate cazurile; de multe ori, o anomalie palpatorie la nivelul sanului poate fi doar o simpla problema locala si nu neaparat cancer.
Tumorile mamare reprezinta o patologie extrem de frecventa in randul femeilor, chiar la varste sub 20 de ani. Acestea pot fi benigne (necanceroase) – atunci cand celulele care cresc necontrolat functioneaza ca celule normale- si maligne (canceroase)- atunci cand celulele care se modifica nu functioneaza normal.

De retinut!: Oricare dintre aceste modificari de structura reprezinta un semnal de alarma si numai medicul specialist iti poate spune cu exactitate, in urma investigatiilor, care este diagnosticul corect si ce ramane de facut in continuare!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.