Untul de cacao este folosit ca materie prima fie in industria alimentara – fiind ingredientul de baza al ciocolatei, fie in industria produselor cosmetice – gratie bogatiei sale in agenti antioxidanti. In ceea ce priveste utilizarea sa in industria cosmeticelor, oamenii de stiinta au demonstrat ca untul de cacao este una din cele mai stabile grasimi cunoscute, antioxidantii sai naturali impiedicand alterarea sa chiar si vreme de 4-5 ani.
Pana sa ajunga un „simplu” ingredient in produsele cosmetice, untul de cacao este suspus unui proces de dezodorizare, mai pe romaneste de eliminare a substantelor volatile responsabile de mirosul specific. Chiar daca in timpul procesului de dezodorizare se elimina si o mica parte din tocoferoli (antioxidanti), in masa de unt de cacao ramane o foarte importanta substanta activa, numita teobromina.
Aceasta este un compus organic ce da boabelor de cacao gustul amarui specific. Structura chimica a teobrominei este asemanatoare cu cea a cafeinei sau a teofilinei, prezentand aceleasi proprietati farmacologice. Teobromina este rapid absorbita in corpul uman, stimuleaza sistemul nervos, destinde musculatura si are efect diuretic, semnificativ pe fondul unei prezente excesive de apa in tesuturi.