Cum va alegeti modelele?

Dupa cum arata studiile, personalitatea noastra ca membri ai societatii se bazeaza mai ales pe imitatie, pe preluarea de la cei din jur a unor elemente care se incadreaza in tiparul nostru in legatura cu ceea ce vrem sa devenim. Acesta este motivul pentru care noi, oamenii, suntem atat de dependenti de modele (iar noi, barbatii, de fotomodele).

In prima faza a vietii, copilaria, persoanele care ne influenteaza semnificativ sunt cele din mediul foarte apropiat: parintii, fratii mai mari, unii profesori. Influenta acestora este de regula neconstientizata, dar de la ei invatam o gramada de deprinderi practice, moduri de comportament in diferite situatii si dobandim notiunile de „normal” si „normalitate”.

Pe masura ce crestem, incepe sa ni se contureze o imagine a omului ideal, a persoanei spre care tindem. Modelele nu mai sunt acum neaparat persoane apropiate, ci persoanele alese de noi care poseda anumite insusiri pe care ni le-am dori sau care ne impresioneaza in mod placut, prin reactiile in fata unor situatii deosebite.

Citeste si:  Cum sa identifici o tata dupa trei indicii simple

Alegerea modelelor este diferita de la persoana la persoana in functie de statut social, cultura, educatie, pasiuni, varsta, dar diferente cu adevarat semnificative se observa intre modelele alese de barbati si cele alese de femei.

Barbatii au, in general, tendinta de copia barbatii puternici, de o structura psihica asemanatoare, cu care se identifica intelectual si uneori chiar fizic si, foarte important, care au cunoscut un succes deosebit.

Alegerea unui model feminin de catre o femeie este o chestie un pic mai complicata. Mediatizarea excesiva a emanciparii a dus la concretizarea tuturor cerintelor necesare pentru ca lumea sa se uite in sus la tine intr-una singura: pentru a constitui un model pentru celelalte, o femeie trebuie sa fie, sau macar sa para independenta.

Citeste si:  Un pic de sinceritate ...

Astfel, adolescente din toata lumea au ajuns sa isi doreasca sa fie, culmea, nu femei de succes in societate, curtate si invidiate de toata lumea, ci ingrijitoare de lei in Africa, departe de lume, precum nu stiu ce exploratoare care a stat 10 ani prin Serenghety. De ce? Pentru ca aia ar fi independenta.

Nu ca nu ne-ar veni tuturor cateodata sa plecam prin paduri cantand, si sa uitam de toti si de toate, nu uitati totusi ca respectiva exploratoare supravietuieste pe acolo din singurul motiv ca este maritata cu un multi-milionar american si isi permite sa ii fie aduse cu avionul de prin Europa toate micile flecusteturi necesare unei vieti de ascet: caviar, vin frantuzesc si alte asemenea nimicuri. Asa independenta si rupere de lume mai zic si eu.

Citeste si:  SENZATIONAL!!!! A treisprezecea zodie arunca lumea in haos!

Tipa asta ar fi un model si pentru mine daca as gasi o batrana milionara care sa ma suporte neconditionat. Cum e putin probabil sa mi se intample asa ceva – si dumneavoastra la fel! – cred ca nu ar fi rau sa va reorganizati scara de valori adoptand unele femei care s-au descurcat fara ajutorul vreunui magnat al petrolului. Chiar daca au divortat luandu-i jumatate din avere si apoi s-au proclamat ca independente si de succes, nu cred ca o astfel de femeie poate constitui un model pentru cineva, in afara poate de cazul in care va invartiti in aceleasi cercuri cu Bill Gates.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.