De ce marii navigatori sunt barbati…

Aruncind o scurta privire prin orice carte de istorie sau de geografie nu avem cum sa nu observam ca, daca nu toti, marea majoritate a exploratorilor, descoperitorilor, temerarilor si pionierilor este compusa, chiar daca in mod sigur articolul va avea comentarii care sa infirme aceasta afirmatie, din barbati. De ce nu prea exista femei care sa-si fi luat lumea in cap si sa se duca inspre linia orizontului cu gandul de a descoperi noi teritorii in slujba patriei lor si a intregii omeniri? Ar fi fost oare posibil, intr-o alta conjunctura sociala, sa avem un Magellan, un Da Gama sau un Cook in varianta feminina? Este oare explicatia aceea ca femeile, la vremea respectiva, erau tinute mai mult la cratita si nu aveau posibilitatea de-a iesi din aceasta conditie?

Parerea mea este ca nu. Iata cateva motive pentru care nu cred ca o femeie ar fi putut descoperi America nici macar daca barbatul ei ar fi lasat-o.

Citeste si:  Vesti pentru mamici: exista si copii urati!

In primul rand avem cateva considerente de ordin practic. Oricine a fost intr-o excursie de o saptamana cu o femeie stie ca bagajele acesteia sunt de vreo zece ori mai voluminoase decat cele ale unui barbat si contin cele mai inutile lucruri. Cum spatiul pe o corabie era totusi limitat, abia incapind de regula cele cateva sute de membrii ai echipajului pe o suprafata lucuibila restransa, ma intreb cum ar fi aratat cala unei corabii plina de bagajele unor femei care stiau ca pleaca intr-o calatorie de cativa ani. In loc de provizii probabil femeile ar fi luat cu ele zeci de tone de rimel, farduri, rujuri, rochii pentru toate ocaziile (nu ca ar fi multe ocazii in mijlocul oceanului) ca sa nu mai vorbim de cantitatile industriale de absorbante absolut esentiale in cazul unui echipaj majoritar feminin (apropos, erau tampoane pe vremea lui Collumb?).

Alt motiv de ordin practic ar fi incapacitatea demonstrata si analizata a femeilor de a se ghida dupa harti si de a face analogie intre modelele abstracte si realitatea inconjuratoare. Un echipaj feminin plecat cu mare pompa din Spania ar fi ajuns probabil sa descopere Portugalia, mirindu-se de similaritatile dintre bastinasii de aici si cei europeni. Rabdarea nu este nici ea un mare atu al femeilor. Dupa doi ani pe mare lui Collumb echipajul i-a mai dat o sansa, daca ar fi fost femei probabil l-ar fi aruncat peste bord dupa primele doua saptamani si s-ar fi dus in Insulele Canare (deja descoperite) la plaja.

Citeste si:  Zeitele ghiseelor

Sa nu uitam cam ce parere si-ar fi facut bastinasii de prin Antile daca, la sosirea corabiilor, in loc sa coboare cohorte de spanioli imbracati in zale (pe care pe buna dreptate i-au considerat zei), ar fi coborat, complet machiate si echipate, o grupa de tipe tari si cu mancarimi dupa luni intregi pe mare. Localnicii ar fi ajuns in mod cert la concluzia ca zeii le-au facut un cadou si le-ar fi impartit repede intre ei pe exploratoarele noastre care ar fi ajuns in cel mai scurt timp la loc de cinste in haremurile conducatorilor locali.
Un ultim motiv ar fi acela ca grupurile izolate de femei duc intotdeauna la dezastru, o gasca de tipe care stau inchise pe o corabie fara a avea pe cineva din exterior cu care sa-si barfeasca putin colegele de camera ar duce la acumularea unor tensiuni care le-ar face pe femei sa se omoare intre ele la maxim doua saptamani dupa plecarea din port.

Citeste si:  Cine le mananca face sex. Citeste daca nu vrei sa ramai nesurprinsa, nesocata, nesexata!

Asa ca, atunci cand va intrebati de ce nu prea sunt nume feminine scrise cu litere de aur in cartile de istorie si geografie, renuntati la ideea ca femeile nu ar fi fost lasate sa colonizeze si ele niste salbatici de catre barbatii lor prea vanitosi sau de societatea misogina a Perioadei Marilor Descoperiri Geografice. Motivele tin de voi, nu de noi!


3 Comentarii
  1. imi plac aryicolele astea de la coltul misoginului… oricum sunt insa de parere ca femeile descopereau mai repede decat barbatii toate… descoperirile:)). sunt mai asezate si mai organizate

  2. nu cred asta! femeile au avut cu totul alt rol si alte calitati de la inceputul timpului… dimpotriva, noi suntem din fire multilateral dezvoltate, barbatii se pot concentra mult mai usor asupra unui singur tel

  3. Barbatii sunt aia care pleaca sa caute si altceva si nu se multumesc cu ce au… Femeile sunt mai statornice…
    Daca femeile ar fi avut rolul de \\\”colonizatori\\\”, partea buna ar fi fost ca inca am mai fi avut azteci, mayasi si celelalte populatii disparute in urma \\\”descoperirii\\\” lor. (paradoxal, nu?)
    Pentru ca, sa fim seriosi, barbatii (sau mai bine zis, masculii) nu sunt suficient de barbati daca nu se bat intre ei (pentru teritoriu, de obicei…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.