Ochiul critic

Citind articolele acestei rubrici ati putea trage concluzia ca este menita sa evidentieze o lunga serie de defecte specifice femeilor, vazute dintr-o perspectiva masculina destul de misogina. In mare cam asa e dar, pentru a nu putea fi acuzat ca tratez doar partial personalitatea feminina si ca nu am o viziune obiectiva asupra reprezentantelor sexului frumos, astazi voi aborda una dintre calitatile posedate de marea majoritate a femeilor: spiritul critic. Dintre multiplele calitati feminine, putine sunt atat de distinse si atat de des folosite precum este capacitatea de a critica. Putine lucruri sunt mai inaltatoare si mai nobile pentru un barbat decat acela de a asculta un lung monolog al partenerei de viata in care aceasta despica firul in patru si tine neaparat sa ii reaminteasca, eventual cu mici exagerari, toate defectele pe care le are.

Citeste si:  Fantezii sexuale feminine adaptate specificului local

Deoarece in fiecare femeie se afla un mic dictator, femeia simte in permanenta nevoia de a ocupa pozitia superioara, dominanta in cadrul cuplului. In general acest lucru se poate face prin doua moduri: evidentierea propriei personalitati sau ingenunchierea si distrugerea sistematica a capacitatii celuilalt de-a si-o evidentia pe a lui. Cum e destul de greu pentru o femeie sa se laude singura si sa-si convinga partenerul de viata de validitatea acestor laude, majoritatea femeilor prefera sa-si coboare partenerul la un nivel de la care acesta sa nu mai poata atenta la preluarea fraielor cuplului.

Pentru realizarea acestui scop femeile apeleaza in general la o arma sigura, cu bataie lunga in timp si care nu da gres niciodata: critica. Nu spun, bineinteles, ca barbatii nu ar poseda un simt critic la fel de ascutit sau ca le lipseste capacitatea de a sesiza toate defectele partenerei. Totusi, ei evita in general sa faca reprosuri lipsite de fond, datorita faptului ca li se pare o ipocrizie destul de mare sa reprosezi cuiva ca este incapatanat, invidios sau gelos atunci cand tu insuti te regasesti in aceasta enumerare. Acest simt al ridicolului le lipseste de regula femeilor care se gasesc de multe ori in situatia de a le reprosa barbatilor unele trasaturi de caracter pe care ele insele le poseda. Se pare, de exemplu, ca, cu cat este mai cheltuitoare o femeie, cu atat abia asteapta ca sotul sa aiba ceva necesar de cumparat pentru simplul motiv ca simte nevoia de a-i imputa lui propriul ei defect.

Citeste si:  Cum sa taci si cum sa vorbesti in societate – ghidul misoginului

E drept ca, pentru a nu parea nefondate si a nu se pierde astfel din efect, criticile trebuie sa fie macar putin documentate si sa porneasca de la un sambure de adevar. De aceea o femeie poate pierde cantitati impresionante de timp pentru a cauta acele trasturi de caracter existente in barbat sau acele comportamente din care sa poata rezulta o critica macar aparent pertinenta. In lipsa gasirii unor noi defecte, femeile se multumesc de regula sa reia periodic discutiile referitoare la unele vechi, in scopul mentinerii starii de vinovatie si inferioritate a barbatilor si a tinerii acestora cu… capul plecat.

Citeste si:  Impreuna in groapa

Acest articol a vrut, in mod sincer, sa aduca un elogiu unei trasaturi de caracter feminine. Din pacate, observ ca a iesit tot un fel de critica. Sper macar sa fie una constructiva.


3 Comentarii
  1. chiar nu cred ca pierdem mult timp cu cautarea defectelor la un barbat, luam ce vedem cu ochiul liber, si exageram putin pentru emfaza :)) spirit critic a.k.a. capacitatea extraordinara de a cicali ,comenta, corecta in public sau privat, nu?? sau poate o incapacitatea de a tacea / lipsa tactului in comunicare ?? care este pana la urma??; spiritul critic il au si barbatii, dar se multumesc cu mai putin, asa ca prefera sa taca decat sa iste o furtuna conjugala sau extraconjugala …

  2. nici eu nu cred ca pierdem prea mult timp sa le gasim defectele. sunt la vedere, le gasim repede… si nu vad nimic rau in a le aminti din cand in cand ca nu sunt perfecti, asa ca sa nu li se urce la cap:))

  3. Nu ti se pare ca ne gasesti prea multe defecte noua femeilor ??? Incep sa cred ca esti barbat. Hai sa nu ne mai invinovatim atata pentru ca barbatii nostrii considera ca li se permite orice, si asta doar pentru faptul ca sunt barbati. Nu inteleg de ce femeile trebuie sa taca cand partenerii lor isi iau lumea in cap…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.