fbpx

Mame de imprumut

Asa cum spuneam intr-un articol anterior, nu este nimic mai frumos in aceasta viata decat sa iti aduci pe lume propriul copil. Insa la fel de trist este sa nu poti fi mama niciodata, desi iti doresti acest lucru in mod disperat. Acestea sunt cele doua situatii pe care le intalnim cel mai des. Lucrurile sunt fie albe, fie negre. Bineinteles ca mai exista si a treia situatie, atunci cand lucrurile au tenta de gri sa spunem asa. Adoptia, mai putin intalnita insa pe meleagurile noastre. Dar ce se intampla atunci cand aduci pe lume copilul altcuiva?

Ce se intampla atunci cand in pantecul tau se zamisleste un prunc care nu este al tau, nu iti apartine tie si pe care stii ca, dupa cele noua luni de sarcina, va trebui sa il dai parintilor lui genetici, cei adevarati? Pentru ca rolul tau se termina aici, tu esti doar o mama purtatoare.

Mama surogat este acea femeie care consimte sa fie inseminata artificial cu un embrion fertilizat in vitro ce poarta materialul genetic al cuplului sau cu spermatozoizii unui barbat din cadrul unui cuplu infertil. Aceasta, prin intermediul unui contract, isi da acordul pentru a duce la termen sarcina, iar dupa nastere daruieste copilul cuplului cu pricina.

In situatia in care femeia prezinta infertilitate, mama surogat este insamantata artificial doar cu sperma barbatului, iar in cazul in care femeia este fertila, dar nu poate duce sarcina la termen din alte motive, inseminarea se realizeaza folosind fertilizarea in vitro. Pentru acest tip de procedura, se preleveaza de la cuplu ovule si sperma cu ajutorul carora se realizeaza cultivarea embrionului. La sfarsitul procesului, embrionul este implantat in uterul mamei surogat.

Nu foarte multe femei sunt suficient de curajoase pentru a apela la aceasta metoda. Si asta pentru ca avem inca o mentalitate destul de reticienta. Nici prin gand nu ne-ar trece ca alte femei sa poarte copilul sotului nostru, asta in cazul in care doar el a ar fi un potential donator. Te vei gandi poate ca intre el si respectiva femeie se poate infiripa o altfel de legatura. Si nu foarte multe femei suporta destul de usor gandul. Pana la urma, este copilul sotului tau, nu si al tau! Este copilul sotului tau cu o alta femeie!

Citeste si:  Ori esti “pozitiv”, ori crapi!

Situatia se schimba insa in cazul in care amandoi contribuiti cu material genetic. Lucrurile sunt percepute intr-un alt mod. Deja stii ca indiferent ce se va intampla, copilul acela va apartine amandurora. Exista o lipsa, o minima frustrare la gandul ca timp de noua luni de zile copilul nu creste in uterul tau, insa de obicei cuplurile si in special femeile care gasesc aceasta varianta ca fiind ultima la care mai pot apela sunt mult prea orbite si fericite la gandul ca vor avea un copil pentru a se mai gandi la altceva.

Lucrurile nu sunt insa atat de simple. Pe langa faptul ca a gasi o mama purtatoare este extrem de greu, intervin si legile tarii noaste si intreaga birocratie. Apoi, mama surogat este supusa unor serii intregi de examene si teste, pentru a vedea daca este perfect sanatoasa si compatibila. Orice boala, in special dintre cele ce afecteaza ovarele, poate avea repercusiuni asupra fatului.

Diferite situatii cum ar fi varsta foarte inaintata a mamei, instalarea menopauzei, boli genetice, ovare polichistice, tratamente chimioterapeutice, afectiuni legate de uter cum ar fi fibromul, histeroctomie, boli congenitale reprezinta situatii in care o femei sau un cuplu poate apela la mama surogat. In general, aceasta solutie este luata in calcul abia dupa ce s-au incercat toate celelalte variante.

Faptul ca traim in Romania ne ingreuneaza si mai mult situatia si asta datorita legislatiei care nu este suficient de clara in ceea ce priveste aceasta procedura. Desi este legala, este foarte greu sa obtii o mama purtatoare si, in plus, interventia costa in jur de 17.000 de euro, plus ca nu se face oricunde. Legi foarte bune sunt promulgate in Anglia si India, acolo unde se face un contract ferm cu anumite clauze ce trebuie respectate de ambele parti. Oameni din toate partile lumii merg in aceste clinici unde si preturile sunt mult mai accesibile decat la noi.

Dar cine sunt aceste mame purtatoare, ce se chinuie noua luni de zile ducand in pantece copiii altora? Si carui fapt se datoreaza gestul lor? Cum a luat nastere acest fenomen? Banii sunt cauza care le motiveaza sau o fac din bunatate? Majoritatea femeilor care accepta sa fie mame purtatoare o fac pentru bani. Nu stim daca este un lucru trist sau daca era de asteptat. Mai exista si cazuri, mai rare ce-i drept, in care acestea o fac din bunatate. Insa sunt situatii izoltate, atunci cand intre mama purtatoare si cuplul respectiv exista relatii deosebite, de afectiune, sau cum ar fi relatiile de rudenie dintre doua surori, mama si fiica, verisoare, cumnate sau alte cazuri similare.

Citeste si:  Terorismul sarbatorilor de iarna

Probabil ca majoritatea se intreaba ce este in sufletul persoanei respective. Ce poate simti si gandi o persoana ce poarta un copil strain inauntrul ei, dar care totusi, vrand-nevrand, devine la un moment dat parte din ea? Care este implicarea ei in tot acest procedeu? Desi, in mod normal, indicat ar fi ca mama purtatoare sa nu aiba vreun exces de afectiune, asta spre binele ei, nu putine au fost cazurile in care aceasta ajunsa la sfarsitul sarcinii a refuzat sa mai dea copilul familiei respective. O situatie destul de complicata totusi, tinand cont ca acel copil, daca gandim logic, nu are nimic de la ea. Asta in cazul in care el a fost conceput prin FIV, si nu doar cu spermatozoizii barbatului. Insa in mod involuntar, aceasta isi insuseste respectivul copil ca fiind al ei pentru faptul ca l-a purtat si i-a dat nastere. Aici parerile sunt impartite. Exista persoane, atat specialisti, care spun ca statutul mamei purtatoare se limiteaza doar la ceea ce defineste si numele neavand nici o legatura cu fatul, decat aceea de gazda. Insa exista si pareri adverse care sustin ca implicatia mamei surogat reprezinta mult mai mult decat un uter de inchiriat. Copilul respectiv creste practic in pantecele ei, in uterul acesteia, se hraneste cu ajutorul ei, prin cordonul ombilical care ii leaga pe cei doi, fac schimb de anumite substante. Deci este mai mult decat o simpla „casa” a copilului.

Intervine in mod inevitabil factorul afectiv prin faptul ca aceasta ii simte primele miscari si il vede la ecograf periodic crescand. Datorita lui si pentru el, trebuie sa se supuna anumitor reguli de comportament in timpul sarcinii. Trebuie sa renunte la anumite obiceiuri cum ar fi consumul de bauturi alcoolice sau fumatul, trebuie sa se alimenteze corect, totul doar pentru binele copilului. Aceste lucruri in mod inevitabil isi pot pune amprenta asupra ei. Tocmai de aceea exista persoane care afirma ca exista o legatura foarte puternica intre mama surogat si copilul pe care il poarta, deoarece aceasta traieste in corpul ei si prin ea.

Citeste si:  Suntem prosti?

Situatia se schimba foarte mult, devenind chiar tulbure in momentul in care lagatura se raporteaza doar la barbatul donator de sperma si mama purtatoare. Deja in cazul aceasta cealalta femeie, sotia sau partenera barbatului, se exclude complet, ea neavand nici o implicatie bilogica in vederea procrearii copilului. Nu se stie cum privesc aceste femei situatia, la gandul ca viitorul copil nu are nimic din zestrea lor genetica. Probabil ca in aceasta situatie este de preferat adoptia. Este cam aceeasi situatie, numai ca respectivul copil nu are legatura genetica cu nici unul dintre ei. Poate ca tocmai acestea este motivul pentru care cele mai multe cupluri apeleaza la adoptie. In unele cazuri, este mai usor de suportat asa! Treci mult mai usor peste faptul ca acel copil nu este biologic vorbind al nici unuia decat sa stii ca este copilul sotului tau cu o alta femeie. Apar si urmarile psihologice deoarece se poate instala frustrarea, pot aparea complexele, sentimentele de vinovatie si gelozia.

In aceasta situatie destul de delicata, cred ca fiecare are ceva de spus. Nu putem intelege anumite lucruri pana nu trecem prin ele. Nu putem intelege nici cum e sa fii mama dar sa nu iti poti purta propriul copil in pantece si sa nu il poti naste, insa nu putem intelege nici cum e sa fii mama purtatoare si sa nasti copilul altora. Nu stim care are mai multe drepturi asupra copilului din punct de vedere biologic si nici care legaturi sunt mai puternice. Care e adevaratul parinte? Cel genetic sau mama purtatoare?

9 Comentarii
  1. Adevaratul parinte este cel ce te creste, iubeste, educa, investeste afectiv in tine, iti este alaturi la bine si la greu, are puterea sa se sacrifice pe sine pt fiinta pe care-o ocroteste, indiferent daca i-a dat sau nu viata. Nu ti-a dat o mostenire genetica? Si ce? Asta nu-l face mai putin parinte. Biologic, teoretic, toti avem capacitatea de-a fi parinti. Practic insa, multi nu merita acest dar divin.

  2. mda…selda…insa vezi u in acest caz este un pic mai complicat deoarece aici nu este vorba de exemplu despre adoptie
    aici sunt folosite mostre genetice de la tine si sotul tau
    deci aveti si voi o implicatie…una foarte mare, deoarece fara ovulul prelevat de la tine si respectiv spermatozoizii recoltati de la sotul tau, acest copil nu ar fi avut cum sa existe, nu???
    asa este ca \”mama e cine te creste\”
    dar chiar si asa, in cazul asta tot parintii biologici ar creste copilul
    personal cred ca mama purtatoare nu are f multa implicatie, iar rolul ei se termina undeva cand copilul se naste…
    nu spun k nu poate simti anumite sentimente sau ca a fost doar \” o casa\” a copilului asa cum scrie in articol
    insa parintii lui de drept,din genele caruia s-a format raman cei doi 🙂

  3. Maysa, iubita mea, pentru cine si pt ce ai fi tu dispusa sa fii mama purtatoare? Iti spun eu, pt nimeni si nimic. Nu bagi o plomba in gura pe care s-o scoti paste 9 luni.Toata expozia hormonala din corpul tau in timpul si dupa nastere te face varza. Nu mai gandesti binele pe care l-ai face, ci-ti schimbi fara sa vrei total viziunea asupra copilului. Din cauza asta de cele mai multe ori cele ce se baga-n asa ceva sunt rude f apropiate- sora, bunica etc.
    (si hai pe mess sa vorbim ca ma apasa rau frustarea)

  4. a clar, vorba seldei, numai rudele sunt cele care accepta asa, bunica mai tanara, mama, matusa..etc..in rest prea putine s-ar incumeta sa isi sacrifice <the body> pt o cauza forte nobila de altfel!

    PS: chiar daca toate ne revenim la greutate, sa zicem, dupa sarcina, abdomenul nu o sa mai fie niciodata cum era, varicele, vergeturile, celulita se stie ca se atenueaza cel mai greu sau nicodata…plus multe altele.. asa ca daca te scraifici o faci pt al tau bebe..insa pentru al alteia..sa ne ierte Dumnezeu dar suntem egoiste ..deci sa recunoastem ca nu prea o fac multe ..eu una nu as face-o!
    asa ca mamele purtatoare sunt de obicei din familie, rude de gradul 1, trecute de obicei de prima tinerete *una la 25 de ani, mai rara ar face-o, fie ea si sora-ta)

  5. exista posibilitatea sa o faca pentru bani
    nu uitati k familiile care cauta o mama purtatoare ofera bani grei
    sunt femei care pur si simplu mor de foame si eu sunt convinsa ca ar accepta pentru 10.000 poate si mai mult
    banii astia le-ar scoate ptr mult timp din saracie
    de obicei se aleg tinere din tarile lumii a treia.cele care oricum nu au de pierdut sau de castigat nimic.decat niste bani!
    familiile care apeleaza la mama surogat isi iau angajamentul ca pe toata perioada sarcinii sa aiba grija de aceasta si sa nu ii lipseasca nimic.ei ii asigura toate cele necesare inclusiv vizitele la medic si eventualele tratamente de care este nevoie.
    am vazut candva un reportaj pe discovey parca si relata exact un caz, cu o tanara din somalia, negresa parca si un cuplu de tineri americani.
    a aratat tot procesul de la cap la coada, pana in mom nasterii si bineinteles marturiile de rigoare ale tututor

  6. Sincer pt o femeie care nu poate avea copii,cred k nu conteaza dc o face mama purtatoare…Am inteles k in india este o adevarat industrie de mame-purtatoare ,iar clientele cele mai fidele le sunt englezoaicele si americancele…Pana si copii sunt ieftini in india….oricum si mamelor purtatoare chiar cred, ca le este greu…pt k sunt si ele femei,probabil mame…nu doar masinarii de facut copii…In final, toata lumea e multumita…mama surogat isi ia banii,iar familia doritoare primeste un copil….dar e trist , pt ca sunt atatia copii orfani care isi asteapta sansa sa aiba o familie…singura lor sasnsa pt un trai nu decent, normal…

  7. La noi in tara, infiatul merge greu din cauza ca parintii care vor sa adopte un copil, sunt cautati si purecati pana la piele. cunosc o tipa care a adoptat impreuna cu sotul ei, un baietel de 2 ani. pana cand s-a finalizat tot, baietelul era de 7 ani…..deci dureaza ingrozitor de mult! normal ca trebuie cercetati parintii adoptivi, insa nu 5 ani de zile, in acesti 5 ani, noua familie era vizitata o data pe saptamana de asistenti sociali.
    Despre mama surogat…..e un act de maxima noblete sa poti face asa ceva pt un cuplu care nu poate avea copii. Nu am auzit de multe cazuri in Romania, in State este mai folosita metoda….asa am auzit!
    Daca nu ar fi vorba de o persoana din familie, recunosc ca nu as accepta, este in firea noastra….a femeilor sa fim mai egoiste in ceea ce priveste corpul nostru…..nu ni-l deformam noi pt oricine, nu?
    Ma pun in pielea mamei surogat….trebuie sa fie cumplit sa porti in pantece timp de 9 luni un copil….sa creasca in tine…sa-i simti priima miscare….sa-l simti al tau pana la urma……iar dupa sa-l dai parintilor genetici…….mi s-ar rupe sufletul stiind ca inimioara lui a batut prima oara la mine in burtica 🙁

  8. buna ziua,daca este cineva interesata de gasirea unei mame surogat/purtatoare ma poate contacta pt. mai multe detalii la adresa laura.iuliana_pop@yahoo.com
    mentionez ca am doi baieti frumosi si sanatosi si asi vrea sa ajut si pe altcineva sa se poata bucura de un bebe mic si dulce.

  9. sotia mea are dezechilibre hormonale destul de mari, daca exista cineva care se ofera sa fie mama purtatoare o rog sa imi scrie pe adresa
    pixelatus1975@yahoo.com

    sau chiar cineva care se confrunta cu probleme de fertilitate din partea sotului , poate ajungem la o intelegere mutual avantajoasa

    ms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.