fbpx

Bucataria din Ciad carne uscata si condimente

Please select a featured image for your post

Continentul african este destul de putin cunoscut in general cu atat mai putine lucruri se stiu despre tot ce este legat de traditiile specificul si particularitatile culinare ale locului. Singurul lucru pe care il stim cei mai multi despre Ciad este faptul ca are aceleasi culori ca si Romania. Situat exact in centrul Africii, statul cu capitala la NDjamena a luat numele lacului Ciad aflat in sudul tarii. In afara de aceasta zona, climatul este unul foarte uscat, desertic.

Situarea geografica a influentat, ca deobicei si obiceiurile culinare. Daca in Sud, prezenta lacului ofera diversitate in regiunile desertice bucataria este compusa in principal din orez si carne uscata, dar vom reveni cu aceste diferente. Ca mai in toate tarile africane, marea majoritate, manaca pe jos pe o cuvertura sau pe un covor direct cu mana, din acelasi bol/farfurie.

Citeste si:  Decorare pentru petrecere
Mancarea traditionala a populatiei din Ciad are la baza, cerealele. Fie ca e vorba de mei, orez, orz, sau alte cereale locale, acestea sunt fierte cat mai mult dupa care intreaga fiertura este pusa pe un platou si i se da forma unei jumatati de minge. Fiecare comesean va lua cu mana cate o bucata pe care mai apoi o va inmuia intr-un sos. Sortimentele de sos sunt foarte variate, de la gombo (un fel de fasole) la sosuri cu carne, cu peste uscat sau altele condimentate sau cu diverse ierburi, foarte apreciat e de exemplu sosul karkandji facut din frunze de macris.

Carne este unul din alimentele de baza, fie ca e vorba de cea de capra, de oaie, de vita sau chiar de zebu sau dromader. Fie ca e vorba de carne uscata, tinuta in saramura, afumata sau pur si simplu prajita, in general este insotita de diverse sosuri. Carnea de pui este considerata intr-un fel o delicatesa, in mod traditional ea este rezervata barbatilor. In sudul tarii acolo unde resursele o permit, se mananca mai mult peste, mai ales crap.

Marara este unul din felurile cele mai cunoscute. Toate maruntaiele de capra sau oaie sunt foarte putin fierte si mai apoi condimentate cu sare, piper si lamaie. O varianta mai elaborata consta in fierberea la foc mic a maruntaielor in sos de rosii.

Curmalele au un rol important in bucataria din Ciad, fie ca e vorba de condimentarea unor sosuri fie ca sunt folosite la realizarea unor prajituri. Prajiturile sunt simple, cel mai adesea uscate presarate cu zahar, susan, arahide sau alte fructe uscate.

In aceasta zona, bautura traditionala este ceaiul fie ca e vorba de ceai verde (chai akhadar) sau rosu (chai ahamar). O bautura interesanta este karkanji, de culoare violeta e facuta dintr-o infuzie de flori de hibiscus care se serveste rece. Cafeaua e si ea la loc de cinste, boabele sunt prajite si macinate acasa impreuna cu diverse condimente (nucsoara de exemplu) care ii confera o aroma speciala.

Citeste si:  Rulou de snitel sarbesc
Fiind in mare parte o tara musulmana, se bea destul de putin alcool, dar exista de exemplu beri locale, facute din cereale locale.

In timpul Ramadanului ritmul de viata al ciadienilor se schimba, deoarece postesc de la rasaritul soarelui pana la apus, prima masa se ia seara. Felurile de mancare sunt in general aceleasi, poate un pic mai bogate, si de multe ori se organizeaza mese comune intre vecini sau rude. Uneori pentru a putea rezista peste zi, cei care tin post mai mananca o data dupa miezul noptii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.