fbpx

Cum gatim pestele in mod sanatos?

Please select a featured image for your post

Pestele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale, fiind bogat in Omega 3 si indicat in majoritatea dietelor si regimurilor alimentare. Atentie insa, pentru a va bucura de beneficiile oferite de peste, acesta trebuie sa fie gatit intr-un mod cat mai sanatos. A manca peste prajit in ulei, asortat cu maioneza si cartofi prajiti, nu inseamna ca ai servit o masa sanatoasa. Un peste gatit perfect pentru a-si pastra toate proprietatile nutritive este pestele care se rupe usor cu furculita si are o culoare oarecum opaca pe margini si putin translucida pe mijloc. Atentie mare la timpul de gatire – carnea de peste fiind atat de moale si delicata, se usuca foarte usor in timpul gatitului si se arde la fel de usor. Pentru a ramane fraged, pestele trebuie fie gatit la temperaturi foarte mari si intr-un timp foarte scurt, fie gatit cu apa.
Citeste si:  Dieta Sonoma
Pestele la gratar este cel mai dificil de gatit, desi pare atat de simplu, tocmai pentru ca pestele se poate arde foarte usor si este foarte uscat. Inainte de a pune pestele pe gratar, folositi o pensula de bucatarie pentru a-l unge cu ulei de masline si neaparat amplasati pestele pe marginile gratarului, ferindu-l de partea din mijloc, care este cea mai calda. Nu va grabiti sa intorceti pestele pe gratar sau sa il miscati imediat dupa ce l-ati asezat, pentru ca se va lipi cu siguranta de gratar si se va rupe. Asteptati sa inceapa sa se coaca si sa lase suc, ca sa nu se mai lipeasca. De indata ce pestele are urme usoare de la gratar, este momentul sa il intoarceti pe partea cealalta.
Nu lasati pestele nesupravegheat pe gratar, intrucat are nevoie doar de cateva minute pe fiecare parte si este gata prajit. Daca fileul de peste este taiat foarte subtire, ajunge sa il coaceti pe o singura parte.
Citeste si:  Cupru pentru bucatarie sau baie
Pestele in suc propriu este mai mult o metoda de a gati pestele decat o reteta in sine si se refera la gatirea pestelui intr-un lichid, o marinata, care se arunca atunci cand pestele este gata. Este o metoda rapida dar foarte blanda de a gati pestele, care nu se usuca deloc, ci devine mult mai fraged. Sucul in care gatim pestele are scopul de a pastra aroma naturala a acestuia. O reteta traditionala pentru gatirea pestelui in suc propriu este cea pe baza de suc de rosii asezonat cu ierburi aromatice, vin alb sau otet si suc de lamaie. Se aseaza bucatile de peste in tigaie si se toarna suc cat sa le acopere, si lasati sa se faca la foc mic. Nu trebuie sa dea in clocot, asa ca daca vedeti ca incep sa apara balonase in suc, reduceti intensitatea flacarii. Daca sucul ajunge sa fiarba, se vor isca curenti care vor rupe pestele in bucati mai degraba decat sa il prepare incet si in profunzime. Sucul in care s-a facut pestele poate fi folosit de mai multe ori, mai ales daca aveti mai multe bucati de peste si o tigaie nu foarte mare. Intre fiecare utilizare, fierbeti lichidul cateva minute, apoi lasati-l sa se racoreasca si reintroduceti urmatoarea transa de carne. Atentie insa, folosirile repetate sunt ok doar atunci cand sunt facute una dupa alta. Sucul nu se conserva pentru a fi refolosit dupa cateva zile.
Citeste si:  Deserturi cu fructe de sezon: clafoutis de cirese si spuma de caise cu zmeura
In speranta ca v-am invatat cateva trucuri despre cum sa gatiti un peste sanatos, va invitam sa lasati deoparte mancarea fast-food si sa mancati sanatos.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.