fbpx

Despre ciuperci

Please select a featured image for your post

Toamna este anotimpul in care ciupercile abunda, nu degeaba expresia „apar ca si ciupercile dupa ploaie”. Cu siguranta ciupercilor nu li se acorda de foarte multe ori importanta cuvenita, desi sunt alimente foarte complexe, ce contin in mare parte cam toate substantele de care are nevoie organismul: seleniu, proteine, intreg complexul de vitamine B, zinc si sa nu uitam de proprietatile lor antioxidante. Cele mai intalnite ciuperci in hypermaketuri sunt champignon si pleurotus. O ciuperca contine aproape la fel de multe proteine ca si o bucata de carne, cu marea diferenta ca are mult mai putine calorii. De aceea in perioadele de post sau in cazul dietelor, este foarte indicat sa consumati ciuperci pentru a inlocui carnea. O ciuperca are 33 de calorii, 2 grame de proteine, 3 grame de carbohidrati, 2 grame de grasime si 2 de fibre.
Citeste si:  Cum sa folosesti cele 5 elemente din Feng Shui pentru a echilibra energia caminului
Pentru ca postul sau dieta sunt solicitante pentru organism, ciupercile sunt importante pentru ca echilibreaza activitatea cardiaca, mentine functiile normale ale sistemului nervos si ale sistemului muscular. Consumate fara prea multa sare, ciupercile reduc riscul de infarct miocardic si regleaza tensiunea arteriala. Desi rosiile sunt cunoscute pentru continutul ridicat de potasiu, stiati ca o portie de ciuperci albe are mai mult potasiu decat o rosie mare?
Supa crema de ciuperci
Supele crema sunt mult mai rafinate decat alte tipuri de supa si fac cu siguranta impresie buna invitatilor. Pentru supa crema de ciuperci avem nevoie de o jumatate de kg de ciuperci proaspete, de preferinta champignon, o ceapa mare alba, 100 ml de ulei, 3 linguri de faina, o radacina de patrunjel, o telina mica, sare si piper dupa gust.
Citeste si:  Flori albe din bulbi
Curata ciupercile de pielita, spala-le bine si pune-le la calit intregi in putin ulei. Sareaza inainte ciupercile pentru ca asa vor lasa mai multa apa. Lasa-le la calit pana cand apa scade, apoi scoate-le cu o strecuratoare si pune-le la fiert intr-un litru si jumatate de apa, ceapa pe care in prealabil ai tocat-o marunt si ai calit-o in putin ulei, radacina de patrunjel si telina, curatate si taiate cubulete. Lasa supa sa fiarba circa 30 de minute pana cand toate ingredientele sunt fierte. Acum este momentul sa treceti toata supa prin blender.Separat se face un mic rantas din putin ulei si faina, se tine pe foc mic pana cand devine auriu, fara ca faina sa se rumeneasca prea tare. Puneti si putina apa si amestecati pana cand obtineti o pasta mai groasa. Turnati rantasul peste supa, puneti supa din nou la fiert si amestecati in continuu pana cand capata consistenta. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si neaparat verdeata tocata marunt.
Citeste si:  Cum sa ai plante sanatoase in interior
Supa crema de ciuperci se poate servi in combinatie cu crutoane, sau imediat dupa ce caliti ciupercile, lasati cateva bucati cu care sa ornati supa. Puteti servi cu smantana, va fi un adevarat deliciu. De departe una dintre cele mai populare retete ce contin ciuperci sunt ciupercile umplute, care se realizeaza incepand cu cele mai simple umpluturi cum ar fi branza de burduf si apoi ciupercile introduse cateva minute la cuptorul cu microunde, sau retete mai sofisticate, ce contin carne tocata sau umpluturi de legume.

3 Comentarii
  1. Nu se curata ciupercile de cuticula sau pielita, pentru ca eliminam cu aceasta si o parte din elementele continute de ciuperca.
    Nu se foloseste rantas. Cum va fi o supa dietetica cu rantas!
    Va recomand cartea : retete culinare si conserve din ciuperci aparuta in 2010, autor dr. ing. Ioana Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.