fbpx

Dovlecei marinati si gulas picant de vita

Gulasul e o mancare nascatoare de controverse, nu gasesti doua retete la fel. E cu galuste, e cu cartofi? Ba, mai mult: e ciorba sau tocanita? Toate raspunsurile sunt corecte. Obligatoriu, gulasul trebuie sa fie din carne de vita, sa aiba ardei gras si boia de ardei. Noi am ales varianta tocanitei. Puteti sa-i adaugati cartofi sau galuste. Gulas de post nu exista, dar nu i-am neglijat pe cei care tin, pana la Craciun, randuiala bisericii.

Dovlecei marinate

Ingrediente:
1 kg dovlecei
150 g faina
200 ml ulei
50 ml otet
20 g zahar
4-5 catei de usturoi
1 legatura de marar
piper, sare.

Mod de preparare:
Dovleceii ii curatam de coaja, ii taiem felii si ii punem la inmuiat, pentru 30 de minute, in apa. Stoarcem feliile usor, presandu-le, apoi le dam prin faina si le prajim in ulei incins, pe ambele parti. Le asezam pe un platou. In uleiul care a ramas in tigaia pe care o pastram pe foc turnam otetul si un paharel de apa calduta. Mai punem boabe de piper zdrobite un pic in piulita, usturoi pisat, sare dupa gust si zahar. Lasam sa dea cateva clocote, apoi turnam zeama peste feliile de dovlecei puse intr-un vas. Acoperim vasul si lasam sa se raceasca. Cand scoatem dovleceii pe farfurie, punem langa ei un pic de sos si presaram marar tocat pe deasupra.

Gulas picant de vita

Ingrediente:
500 g carne de vita
4-5 ardei capia
2 cepe
2-3 rosii
50 g bulion
50 g faina
4-5 catei de usturoi
100 ml vin rosu
1 lingurita de zahar
100 g untura (sau ulei)
1 lingura de boia iute
1 lingura de boia dulce
1 legatura de patrunjel
1 lingurita de chimen
piper boabe, sare.

Citeste si:  Indepartare furnici

Mod de preparare:
Ideal ar fi sa preparam gulasul la ceaun, pe pirostrii, cu foc de lemne dedesubt. In lipsa unora dintre elemente, merge si la un ceaun pus pe aragaz. In lipsa si a ceaunului, hai, si la cratita, pe aragaz, desavarsind opera in cuptor.

Carnea o taiem in cuburi de marime potrivita si, cand s-a incins untura sau uleiul, o punem la prajit. Tinem carnea pe foc pana ce-si lasa zeama si mai si seaca zeama respectiva. Am pregatit ceapa, taind-o pestisori, si ardeii, facuti felii. Cand se calesc si legumele, punem boiaua de ardei si chimenul. Cum s-au rumenit, turnam apa astfel incat sa acopere tot ce avem in vas si lasam sa fiarba o jumatate de ora. Punem apoi tot ce mai avem de pus: usturoiul taiat feliute, bulionul, faina amestecata cu putina apa, vinul, zaharul, boabele de piper, sarea. Amestecam si mai lasam la fiert vreo jumatate de ora, fie in ceaun, fie la cuptor. La sfarsit presaram patrunjelul tocat.

Citeste si:  Casa de sticla
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.