Masa de Paste: Bors, musaca si stufat. Toate de miel

E inutil sa spunem ce sarbatoare ne paste. Cine nu stie, oricum, nu gateste dupa specificul asupra caruia ne-am orientat.

Bors de miel

Ingrediente:
1,5 kg carne de miel
1 morcov
4 fire de ceapa verde
1 radacina de telina
100 g orez
2 oua
1 litru bors
1 legatura de leustean
sare.

Mod de preparare:
Carnea o alegem din gat si din spinare, cu oase sau cartilagii. Nu trebuie sa lipseasca intestinele, burta, limba, creierul, care vor da un gust aparte. Punem carnea la fiert in 2 litri de apa cu sare. Avem grija sa scoatem spuma de cate ori e nevoie. Lasam oala acoperita la foc mic o ora si jumatate. Adaugam ceapa verde tocata foarte subtire si morcovul si telina date pe razatoare. Punem si orezul si mai lasam totul 20 de minute pe foc. Borsul il fierbem separat si il incorporam in oala, lasandu-l inca un minut pe foc. Dupa ce am stins aragazul, dregem ciorba cu doua galbenusuri batute, turnand in castronel, incet, zeama cu polonicul si amestecand. Dupa ce am dres-o, presaram in oala frunzele tocate de leustean.

Citeste si:  Pregatirea gradinii pentru primavara

Musaca de miel

Ingrediente:
500 g carne macra de miel
1 ceapa
2 catei de usturoi
3 rosii
100 ml vin rosu
boia iute, boia dulce, chimion, nucsoara
o jumatate de legatura de marar
frunze de menta
5 cartofi
2 vinete
300 ml iaurt
2 oua
ulei
piper, sare.

Mod de preparare:
Dam carnea prin masina de tocat. Tocam si ceapa, manual, si o punem la calit in ulei cat sa acopere fundul craticioarei. Mestecam in ea, sa nu se arda. Cand s-a inmuiat, punem peste ea carnea tocata si amestecam. Lasam pe foc pana se evapora zeama scursa din carne. Punem si usturoiul zdrobit si turnam vinul. Iarasi lasam pe foc pana dispare lichidul prin evaporare. Adaugam condimentele: boia, sare, piper macinat, chimion, nucsoara. Rosiile le decojim si le taiem bucati mici, fara sa irosim sucul lor. Le turnam si pe ele in cratita, cu o ceasca de apa. Acoperim cratita si o lasam 20 de minute la foc mic. Cand e gata, punem jumatate din cantitatea de marar si menta, tocata marunt.
Cartofii ii taiem felii cam de 0,5 cm , la fel si vinetele. Feliile de cartofi si vinete le prajim, lasandu-le cateva minute pe ambele parti. Le dam la foc iute, trebuie sa se rumeneasca, nu sa se parunda. Le saram un pic si le scoatem pe hartie absorbanta. Ungem o tava cu o pelicula de ulei. Punem un rand de felii de cartofi, un rand de vinete, apoi un strat de carne tocata. Vin apoi un rand de vinete, unul de cartofi si, la final, un strat de carne. Iaurtul il amestecam cu galbenusurile de ou, sare si restul de marar tocat cu menta. Sosul il raspandim uniform pe suprafata musacalei. O bagam in cuptorul incins, pentru jumatate de ora.

Citeste si:  Midii cu sos de vin si drob de legume

Stufat de miel

Ingrediente:
1,5 kg carne de miel cu os
10-12 legaturi de ceapa verde
7-8 legaturi de usturoi verde
300 g rosii
2 linguri bulion
100 ml vin rosu
50 ml ulei
piper boabe, sare.

Mod de preparare:
Carnea o facem bucati mai mari sau mai mici si o spalam cu apa rece. Rosiile le decojim si le facem bucati, amestecandu-le cu bulionul. Ceapa si usturoiul le curatam si le taiem bucati de-o jumatate de deget. Intr-o tava punem sosul format din rosiile cu bulion, vinul rosu, ulei, o ceasca de apa si sare. Presaram boabe de piper. Punem bucatile de carne, pe care le-am sarat, in tava si in jurul lor ceapa si usturoiul. Bagam tava in cuptorul incins. Lasam la copt o ora si jumatate, intorcand carnea de pe o parte pe cealalta.

Citeste si:  Hranire trandafiri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.