fbpx

Ogarul afgan – regele neincoronat al cateilor

Atunci cand vorbesti despre caini de companie exista multe femei care nu ar intelege introducerea ogarului afgan in randurile acestora. Trebuie sa priviti in profunzime caracterul acestei rase si sa treceti peste prejudecata de „caine bun numai pentru vanatoare”, pentru a descoperi ceea ce reprezinta acesta minune a naturii: un minunat prieten, plin de forta, dar in acelasi timp sensibil, demn si mandru, cu mersul sau elegant si maiestos, caracteristic rasei. Acest caine a fost atat de apreciat inca din vechime; se spune ca este cainele pe care Noe l-a luat cu el in arca, pentru a-l salva de potop. Ogarul afgan este apreciat pentru curajul, viteza, rezistenta sa la intemperii (il fac intr-adevar un excelent caine de vanatoare), dar si pentru eleganta si mai ales afectiunea si devotamentul pe care le simte fata de stapan (dar numai fata de acesta, rasa fiind extrem de banuitoare cu strainii). Totusi nu este cazul sa va astaptati la numeroase dovezi de iubire din partea lui, caci nu face parte dintre cele mai expanisive rase, mai degraba va fi fericit sa stea intins linistit la picioarele stapanului, in special in casa.

Citeste si:  Tartinele, o mai buna alegere

Dresajul este necesar la aceasta rasa pentru ca, odata ajuns la maturitate, un ogar afgan poate dobori cu destula usurinta un cerb sau chiar un lup, deci mai bine asigurati-va ca este bine educat inainte sa iesiti la plimbare prin parc cu noul coleg din sufragerie. Atentie insa: in ciuda aparentelor, afganul este un caine sensibil si, in consecinta, dresajul trebuie sa se faca bland, fara a-l agresa in nici un fel (fizic sau psihic). De asemenea, sufera atunci cand sunt privati de afectiunea stapanului, putind deveni chiar foarte timizi, inclusiv in preajma acestuia, si cu atat mai suspiciosi vis-a-vis de necunoscuti.

Citeste si:  Semineele electrice si decorarea lor

Originar din muntii Afganistanului, nu este de mirare ca acest caine iubeste din toata inima spatiile deschise si se simte destul de rau atunci cand este limitat. Prin urmare, nu este potrivit pentru a fi crescut intr-un apartament si nici un fel de exercitii nu pot remedia acest aspect.

In ingrijire, blana este cea care necesita cea mai mare parte a atentiei: trebuie periata cel putin la doua zile, desi indicat ar fi in fiecare zi, pentru a se evita incalcirea si caderea parului. Nu este insa cazul sa va speriati, naparlirea la aceasta rasa este una medie, nu cu mult diferita fata de altele. Tot pentru mentinerea „hainutei” catelului este bine sa-i faceti baie saptamanal pentru a nu se incalci si imbacsi parul, ceea ce va scuteste de multe eforturi. Atentie: nu periati blana cat este inca umeda, in acest fel nu reusiti decat sa-i distrugeti frumusetea si elasticitatea. Exercitiul fizic este absolut necesar: cainele trebuie lasat sa alerge liber intr-o zona libera, minim 30 de min pe zi si , in plus, are nevoie de plimbari lungi, care sa-i mentina tonusul muscular.

Problemele de sanatate sunt destul de mari, nu neaparat in aparitia bolilor cu o frecventa mai mare cat datorita faptului ca acest catel are o toleranta redusa la durere si cea mai mica rana ii provoaca suferinta.

Ogarul afgan iubeste copiii si poate fi un excelent companion pentru oricine isi doreste un prieten inteligent, devotat, sensibil dar puternic!

2 Comentarii
  1. ogarul afgan este un caine minunat..si merita sa fie privit ca fiind ceva mai mult decat un biet caine de vanatoare..va spune acesta prietena unuei asemenea creaturi..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.