Pappa col pomodoro si frigarui asortate

Mancarea cu denumire italiana a suferit modificari de preparare de-a lungul vremii. S-a nascut inainte sa apara rosiile (pomodoro), avand menirea sa valorifice painea prea veche, din care nu mai puteai sa musti. Dupa ce-au aparut rosiile, au intrat si ele in reteta. In rest, nu stim cat de vechi e gratarul pe plaiurile noastre, dar cam vine vremea lui.

Pappa col pomodoro

Ingrediente:
Legume pentru supa: ceapa, morcovi, pastarnac, ardei, telina.
4-5 catei de usturoi
o jumatate de paine veche
500 g rosii
1 legatura de busuioc
ulei de masline
sare, piper
daca vrem si nu mancam de post: parmezan.

Mod de preparare:
Fierbem legumele pentru supa. Putem sa le pasam sau sa le tocam marunt, dupa cum preferam. Punem apoi intr-un vas ulei si cateii de usturoi. Ii lasam sa se prajeasca putin, fara sa se rumeneasca, doar cat sa-si lase aroma. Punem busuiocul, faramitandu-i frunzele. Luam feliile de paine si le facem bucatele. Painea poate fi cat de tare, doar sa nu aiba miros. De altfel, supa iese mai buna daca painea e veche. Amestecam painea in ulei pana ce bucatelele devin aurii, dupa care punem in vas rosiile decojite si taiate cuburi. Le lasam pe foc 5 minute si turnam supa cu polonicul peste ele. Asta nu inainte sa scoatem cateii de usturoi si sa-i pasam. Punem vasul acoperit sa fiarba la foc mic, mestecand in el din cand in cand, sa nu se lipeasca painea de fundul vasului. Lasam sa fiarba cam o ora, apoi punem sare si piepr macinat. Cum spuneam, putem sa radem in farfurie, deasupra, parmezan.

Citeste si:  Salate de vara

Frigarui asortate

Ingrediente:
2 bucati piept de pui
300 g ficat de pui
200 g bacon
300 g ciuperci proaspete
3 cepe rosii
2 ardei grasi
200 g rosii cherry
250 ml bere
boia de ardei iute si dulce
3-4 catei de usturoi
sare, piper.

Mod de preparare:
Pieptul de pui, fara piele (sau cu, fiindca unora le place pielea fripta) il taiem bucati ca pentru frigarui si il punem la marinat in bere, boia dulce si iute, sare, piper. Mai putem pune mirodenii: oregano, busuioc etc. Lasam puiul o ora la marinat. Curatam si spalam ciupercile. Palaria le-o lasam intreaga. Le rupem coditele, pe care le putem infige in frigarui. Ceapa o taiem felii mai grosute, ardeiul il facem bucati. Vom pune ciupercile pe aceleasi bete cu pieptul de pui, alternand cu bucatile de ceapa si cu rosiutele. Feliile de bacon le combinam cu ficatul, ardeiul si ceapa. Ficatul se sareaza doar dupa ce e fript, altfel se intareste. Le invartim pe gratar pana se rumenesc.

Citeste si:  Birourile prezentului: mici, portabile, discrete

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.