fbpx

Pardoseala – clasica sau moderna?

Cand e sa alegem ceva sa punem pe jos, in chip de pardoseala, intr-o camera, lemnul are toate avantajele din lume comparativ cu alte materiale, fie naturale, fie substitute ale sale. Da caldura casei – asta in primul rand la figurat. In anotimpul rece o da si la propriu: parchetul se pastreaza cald iarna, evident, de la o sursa de incalzire care a fost activata in incapere, si rece vara. Parchetul de lemn masiv, fabricat dintr-o singura esenta, se prezinta intr-o sumedenie de forme si nuante. Expertii in decoratiuni si mobilat recomanda o culoare a parchetului in ton cu cea predominanta a pieselor de mobilier.

Parchetul e rezistent in timp, cu conditia sa depunem eforturi minime de a-l intretine. Cel mai raspandit e cel din fag si stejar, acestea fiind esente tari. Bradul si alte conifere intra in categoria esentelor moi. Pentru o pardoseala iesita din comun, avem la dispozitie si esentele nobile, cum ar fi maslinul, sau diversi arbori exotici. Pachetul se curata usor, nu produce mucegai si e un foarte bun izolator fonic. Un strat de parchet de zece ori mai subtire decat unul de beton da aceleasi rezultate ca si betonul in ce priveste izilarea acustica.

Citeste si:  Terranova, uriasul bland

O moda o reprezinta in ultimul timp pardoseala de lemn stratificat. La fel de estetica precum parchetul de lemn masiv, are o mai mare durabilitate decat acesta. La lemnul stratificat intalni, dupa cum i-o spune si numele, mai multe straturi. Cel putin trei, dar din esente diferite. Cel oferit vederii e confectionat dintr-un lemn nobil. Cele de sub el, care pot fi si in numar de zece, vin cu fibrele orientate perpendicular, ceea ce duce la o sporita rezistenta la uzura.

Indiferent ca avem parchet clasic sau mai noul lemn stratificat, se impun unele reguli pentru a-i da o viata cat mai lunga. Evitati pe cat posibil sa intrati incaltati pe parchet cu pantofii pe care i-ati folosit afara, mai ales daca au tocuri cui. Firicelele de nisip, orice material dur si granulat atenteaza la integritatea suprafetei de lemn. Plasati mici covorase intre intrarea in incapere si covorul principal. Daca tineti neaparat sa aveti unele pise de mobilier direct pe parchet, lipiti-le sub picioare bucati de pasla, chiar daca-i vorba doar de o masuta decorativa. E inevitabil s-o mutam din loc din cand in cand, si e preferabil s-o facem fara sa zgariem pardoseala. Nu pregetati sa stergeti pardoseala de cum ati scapat sau varsat ceva pe ea, mancare sau apa. Faceti-o cu o carpa uscata. Nu folositi mopul imbibat in apa pentru operatiunea de curatare a pardoselii. In caz ca pe jos nu e dat cu lac, puteti utiliza ceara din cand in cand spre a da lustru, dar nu faceti abuz de ea.

Am vazut, asadar, cum sta situatia in privinta pardoslii din camerele unei case. Raman bucataria, baia, holurile. Si aici exista o tendinta noua: piatra naturala, in special granitul si marmura. Sau granitul in combinatie cu cristalele de cuart, din care se obtine un colorit extrem de interesant.

Daca sunt fixate bine, pe un strat tare, de obicei de beton, pardoselile de piatra naturala rezista aproape la nesfarsit. Nu absorb apa sau grasimea, sunt usor de curatat, nefiind nevoiti decat sa le spalam. Imbinarea intre placi e aproape insesisabila, dand aspect uniform suprafetei. Vara, o asemenea pardoseala e o comoara la casa omului: se mentine rece. Iarna insa, acesta calitate se transforma in dezavantaj. Si fiindca am ajuns la acest capitol, nu putem omite pretul pardoselii din piatra naturala, peste al oricarei alte pardoseli specifice bucatariei si baii.

Citeste si:  Vinul rosu - ingredient sau medicament
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.