fbpx

Rata cu castane si sufleu de peste

Atentie, cand e sa gatiti rata, la castane! Rodul pomilor intalniti pe toate drumurile, la marginea lor, acele castane cu tepi, nu ne intereseaza. Nu sunt bune de mancat nici daca le indepartam invelisul tepos. Cautati castane comestibile, e sezonul lor. Pe urma prindeti o rata normala si, ca sa ameteasca si sa nu simta cand ii luati gatul, trageti-i cateva castane.

Rata cu castane

Ingrediente:
1 rata
150 g carne de porc
1 ceapa
1 felie de paine
1 ou
frunze de patrunjel
100 g arpagic
100 ml ulei
50 g faina
100 ml vin
1 kg castane
piper, sare.

Mod de preparare:
Curatam rata de resturi de pene si de maruntaie, o spalam, o parlim, lasand-o intreaga. Pregatim umplutura pentru ea: carnea data prin masina de tocat amestecata cu ceapa tocata marunt si prajita, felia de paine muiata in apa si stoarsa, oul crud, patrunjelul tocat, piper si sare. Dupa ce umplem rata, o coasem si o punem intr-o cratita cu ulei, adaugand arpagicul. Pregatim un sos: putin ulei pus la incins in care presaram faina si stingem cu o ceasca de apa si una de vin. Cand se rumeneste arpagicul, turnam sosul in cratita si bagam la cuptor, lasand rata la copt vreme de o ora.

Ne ocupam de castane: le crestam si le punem in apa clocotita, lasandu-le cinci minute. Le scoatem si, cat sunt fierbinti, le indepartam coaja, apoi pielita dintre miez si coaja. Ca la oul fiert. Curatate, le punem iarasi la fiert, pentru o jumatate de ora. Cand rata a implinit, cum spuneam, o ora de sezut la cuptor, punem castanele in cratita cu ea si le lasam sa se coaca laolalta inca o jumatate de ora. Rata e un pacient operat care s-a vindecat pentru vecie: ii scoatem ata chirurgicala.

Citeste si:  4 locuri din casa mai murdare decat toaleta

Sufleu de peste

Ingrediente:
1 kg peste
100 g unt
50 g faina
100 ml lapte
100 g branza
4 oua
sare.

Mod de preparare:
Fierbem pestele. Preferabil unul proaspat si cu oase decat fileu congelat, pentru ca va avea gust mai bun, dar sa aiba oase mari, sa le putem alege. Il curatam de piele, il facem bucati si il tinem deoparte. In 50 de grame de unt rumenim faina si stingem, amestecand continuu, cu laptele. Sosul il amestecam apoi cu pestele, cu 50 de grame de unt proaspat si cu sare dupa preferinta. Separam galbenusurile de albusuri. Punem intai galbenusurile in compozitia obtinuta si amestecam, apoi albusurile batute pane se fac spuma. Turnam totul intr-o tava unsa cu unt, radem branza deasupra si lasam la cuptor cel putin 40 de minute, pane ce sufleul nostru creste si se rumeneste frumos.

Citeste si:  Israel, bucataria in slujba traditiei si religiei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.