Slabeste folosind dieta asiatica

Please select a featured image for your post

Diversele studii efectuate de medici de-a lungul vremii au demonstrat ca asiaticii au cele mai putine probleme de sanatate legate de cresterea in greutate, obezitate si boli cronice. Spre deosebire de tarile din Vest, asiaticii, in special chinezii si japonezii au mult mai putine cazuri de diabet si boli cardio-vasculare, iar medicii asociaza datele statistice cu dieta asiaticilor, care e saraca in grasimi saturate si se bazeaza in principal pe plante si ierburi.

Elementele cheie ale dietei traditionale asiatice. Din pacate insa, nu toate tarile Asiei au o dieta sanatoasa, pentru intr-un teritoriu atat de vast exista foarte multe culturi si stiluri alimentare diferite de cele din Japonia si China. Unii asiatici au inceput sa consume din ce in ce mai multa carne, in defavoarea consumului de legume, iar o data cu intrarea marilor lanturi fast-food americane pe teritoriul Asiei, s-au produs schimbari drastice in dieta asiaticilor. Daca in zonele urbane asiaticii s-au indepartat de bucataria traditionala, in zonele rurale oamenii continua sa aiba o dieta sanatoasa, bazata pe cateva elemente cheie.

Fructele. Unul dintre motivele pentru care asiaticii traiesc mai mult, sunt mai sanatosi si par mai tineri este acela ca au o dieta bogata in antioxidanti, pe care ii iau din fructe si legume proaspete. Dintre fructele specifice dietei asiatice, cele mai bogate in antioxidanti sunt ananasul, pomelo, guava si citricele care contin micronutrienti si vitamina C. La fel de populare sunt insa si pepenele verde, merele, perele si strugurii. In regiunile temperate din Asia se conuma in special piersici, capsune si cirese, dar si bananele sunt destul de populare. De altfel, o dieta in voga acum in Asia este cea pe baza de banane: se inlocuieste micul dejun cu bananele, iar restul meselor se mananca normal, insa in cantitati moderate.

Citeste si:  Redecorarea biroului de acasa

Legumele sunt nelipsite din majoritatea preparatelor asiatice, fie ca este vorba de mancarurile stri-fry (gatite la temperaturi foarte mari si foarte rapid), fie ca sunt consumate proaspete sau in supe cremoase. Dintre legumele cele mai utilizate sunt morcovii, varza, broccoli, vinetele, bambusul, mugurii de fasole si diverse tipuri de ciuperci. Soia este de asemenea folosita foarte des, atat in forma cruda cat si sub forma de sos de soia, lapte de soia, tofu sau pasta de soia � miso. Alaturi de soia se folosesc si fasolea Edamame, alunele sau diverse legume sub forma de boabe uscate.

Fructele de mare sunt destul de des intalnite in Asia, deoarece continetul are multe insule si arhipelaguri. Pentru ca fructele de mare se pot gati in diverse feluri, sunt foarte versatile si nu lipsesc de obicei de la nicio masa traditionala asiatica. Orezul si taieteii sunt fainoasele specifice Asiei, indiferent de zona Asiei in care va aflati, le veti regasi atat in meniurile moderne cat si in cele traditionale. In hypermarkturi gasiti si la noi taietei de orez, care pe langa faptul ca se gatesc foarte usor, sunt si foarte sanatosi.

Citeste si:  Sufleu de urzici, placinta de stevie, salata de peste, pleurotus cu vin

Ceaiul este o parte esentiala a culturii Asiatice. Da, cand vine vorma de ceai este o adevarata cultura, incepand de la modul in care este cultivat si recoltat si pana la modul in care trebuie servit. Cel mai popular ceai asiatic, recunoscut pentru proprietatile sale uimitoare, este ceaiul verde. Foarte bogat in antioxidanti, este considerat de asiatici o adevarat sursa a vietii. Ceaiul verde stimuleaza metabolismul, ajuta in curele de slabire si cele de detoxifiere, incurajeaza activitatea cerebrala si memoria, dar si rezistenta fizica si sporeste imunitatea organismului. Ce va puteti dori mai mult de la un ceai?

Citeste si:  Pulpa de berbec marinata si baclava

Daca alegeti sa urmati o dieta bazata pe aceste alimente, veti slabi cu siguranta intr-un mod sanatos. Singurele semnale de alarma sunt trase de cantitatea destul de mare de sare pe care o contin unele preparate, dar si de faptul ca lactatele sunt putin utilizate in dieta asiatica si deci trebuie sa suplimentati in aceasta grupa alimentara.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.