fbpx

Socializarea cateilor

Desi multora dintre dumneavostra problema pe care am decis sa o abordez in articolul de fata s-ar putea sa va para lipsita de importanta, socializarea cateilor trebuie totusi realizata, deoarece in acest mod veti putea evita numeroase probleme care ar putea sa apara in viitor. Un caine antisocial este de obicei rezultatul unei „copilarii” petrecuta in izolare, fara contact uman, in afara celui care il hraneste. Puii trec printr-o perioada critica de „socializare”, intre 2 si 4 luni, iar daca in aceasta perioada sunt izolati si nu sunt supusi la factori externi, odata deveniti adulti vor manifesta frica si agresiune in diverse noi situatii, cum ar fi calatoria cu masina, mangaierea de catre o persoana adulta externa mediului in care au crescut sau chiar intalnirea pentru prima data a unui copil.

Cum putem fi siguri ca animalutul pe care tocmai l-am adoptat este un caine bine socializat, potrivit pentru a fi crescut in mediul familial? Solutia perfecta este adoptarea catelului la varsta de 2 luni, atunci cand este perioada optima pentru acesta de a se adapta la o noua casa. In acest mod ne putem ocupa noi insine de interactiunile pe care catelul trebuie sa le realizeze cu lumea externa. Ideal este sa supunem catelul la toti factorii pe care ii poate intalni in decursul vietii sale.

Citeste si:  Solutii design bucatarii mici

Dupa ce am ales catelul pe care vrem sa-l adoptam si am facut o vizita medicului veterinar (o etapa foarte importanta), putem incepe sa-i prezentam lucruri noi. Desi catelul la acesta varsta nu are toate vaccinurile realizate si nu este indicat sa-l plimbati prin parc, de exemplu, puteti totusi sa faceti o vizita la un prieten de familie care are un caine adult, vaccinat. Daca insa deja aveti in familie caini, pisici sau copii aveti noroc: cainele se va obisnui foarte usor cu tipetele sau joaca acestora si va dezvolta relatii de prietenie cu acestia de la o varsta frageda.

Citeste si:  Ciorba de fasole cu curcan afumat

Daca locuiti singura sau faceti parte dintr-un cuplu fara copii este mult mai greu sa-i asigurati un mediu suficient de antrenant in privinta relatiilor de socializare. In acest caz, puteti invita copii vecinilor (atentie: trebuie sa se comporte delicat cu catelul, mai ales in primele zile), avind grija sa supravegheati joaca celor doi si, eventual, puteti ruga copilul sa-i ofere diverse recompense (bucatele de mancare delicioasa) atunci cand manifesta disponibiliate in dezvoltarea unei relatii de prietenie.

Cand aveti vizitatori este ocazia perfecta de a arata cainelui ca nu are de ce sa se teama de straini. Nu va grabiti insa sa puneti catelul in bratele acestora. Trebuie sa tineti minte ca acesta trebuie sa vina de bunavoie si din proprie initiativa. Nu trebuie sa va faceti griji ca nu o va face: curiozitatea specifica varstei si speciei ii va determina sa incerce macar sa miroasa pe noii veniti. In acest moment se iveste ocazia perfecta pentru o apropiere: musafirul poate fi rugat sa-l mangaie usor, fara miscari bruste, sau sa-i ofere o tratatie gustoasa.

Citeste si:  Retete de dulceata

Iata cateva metode prin care va puteti asigura ca micul dumneavoastra patruped nu se va transforma la maturitate intr-un caine plin de teama si agresivitate, ci intr-un caine iubitor, in care sa aveti incredere ca il puteti lasa sa se joace cu copii fara a-i rani sau ca poate alerga in parc fara sa se ia la bataie cu alte vietuitoare care ii ies in cale.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.