Indulcitorul minune. Natural si fara calorii

0 calorii.
0 carbohidrati.
Indice glicemic 0.
Nu creste nivelul zaharurilor din sange.
Este de 300 de ori mai concentrata decat zaharul.
Suna prea bine ca sa fie adevarat?

Ei bine, exista. Se numeste stevia rebaudiana si este o planta folosita ca indulcitor in Paraguay de catre indienii Guarana si in Brazilia de secole. In 2008, in Statele Unite ale Americii si, in 2011, in Uniunea Europeana, a primit aprobarile necesare pentru a fi folosita ca aditiv alimentar, iar vanzarile si suprafetele cultivate au explodat in timp ce din ce in ce mai multe companii au inceput s-o foloseasca si ca ingredient pentru alimente procesate (ciocolata, sucuri, iaurturi etc). Se gaseste si in magazinele naturiste din Romania.

Sigur, veti intreba care este marele avantaj si ce o diferentiaza de indulcitori precum aspartam sau zaharina. Raspunsul este: faptul ca este naturala. Atentie, asta nu inseamna ca nu este supusa unui sofisticat proces de rafinare si procesare pana cand ajunge in borcane si plicuri.

Citeste si:  O vara fara celulita

Stim ca zaharul este marele demon al alimentatiei noastre. Cristalele albe, pure, rafinate duc in spate povara obezitatii din ce in ce mai ingrijoratoare in randul populatiei din tarile occidentale si nu numai (si in Romania, numarul celor care se confrunta cu obezitatea urca vertiginos). Dependenta de dulce e insa greu de controlat, din moment ce aproape orice contine zahar. Stevia nu aduce kilograme in plus, nu dauneaza danturii si este indicata si diabeticilor.

Cum se extrage
Din frunzele uscate ale plantei, se separa si purifica acele componente care indulcesc (steviol glycosides). Ele raman intacte si nu se actioneaza chimic asupra lor in timpul procesarii. Spre deosebire de cazul aspartamului sau al altor indulcitori artificiali.

Citeste si:  Afla de ce vrei sa slabesti

Totusi, hai sa fim noi scepticii de serviciu si sa ridicam cateva semne nu neaparat de intrebare, cat de realism. Toata lumea vorbeste de beneficii si nimeni nu ia in considerare cateva motive de rezerva, nimeni nu face un „reality check”.

FDA (Food and Drug Administration) – institutia din SUA care supervizeaza ce aditivi alimentari si ce medicamente sunt sigure pentru populatie – si EFSA (European Food Standards Authority – institutia corespondenta FDA in UE – au cerut efectuarea de studii numai in ceea ce priveste toxicitatea produsului, cu alte cuvinte efectele pe termen scurt. Din acest punct de vedere, da, stevia este sigura. Nu stim insa efectele pe termen lung. Nu stim daca stevia, de exemplu, va avea efecte nefericite din cauza ca organismul ar fi „pacalit” sa secrete insulina pentru un aport de zahar pe care nu-l mai primeste, pana la urma – dupa cum afirma Robert Lustig – medic britanic si autor al unei carti despre zahar si modul in care ne afecteaza sanatatea.

Citeste si:  Ce posete purtam iarna asta?

Cercetarile asupra acestui produs sunt inca la inceput de drum.

Alte impedimente ar fi gustul – unii pretind ca are o aroma usoara de anason – si pretul inca piperat pentru buzunarele noastre. De pilda, o cutie de 100 de plicuri (un plic este echivalentul a doua lingurite de zahar) costa in jur de 60 lei. Se poate folosi si la prajituri, nu doar la indulcit cafeaua sau ceaiul.
Nu descurajam folosirea ei, ci doar incercam sa temperam valul de entuziasm. Deci, ca tot suntem in domeniul culinar, parafrazand, „take stevia with a grain of salt”.


2 Comentarii
  1. Ei ei, sa fim sinceri… cercetarile sunt la inceput ? Haha ! Efectele sunt de mult stiute, dar sunt constant maturate sub pres de firmele din domeniu, care nu tin prea mult cont de sanatatea oamenilor, desi sustin complet opusul. Stevia, dragilor si dragelor, poate avea efect MUTAGEN peste anumite doze, ceea ce inseamna ca poti face copii retarzi sau cu diverse defecte si malformatii. De exemplu, unul din studiile pe cobai : http://www.naturalstandard.com/news/news200704062.asp Deasemenea, extractele de Stevie au fost limitate la un consum de 4 miligrame / kilogram de masa corporala / zi. Pentru o domnisoara de 50-55 de kile, orice inseamna peste 2.5 grame pe zi, e riscant pentru sanatatea ei si a copilului (oricand l-ar face dupa aia). Exista otravuri care pot fi luate in cantitati mai mari si nu sunt periculoase ! P.S. : dragi redactori, s-a inventat si Google… chiar e greu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.