Caderea parului

Anumite fluctuatii in ritmul de crestere si de cadere a parului sunt intalnite, in mod normal, o data cu trecerea la un nou sezon. Caderea mai accentuata a parului va fi compensata apoi printr-o crestere usor accelerata.
O dieta stricta, cu foarte putine calorii pe zi, are toate sansele sa te lase cu mai putine kilograme (pe care le vei pune la loc), dar si cu mai putin par, deoarece acesta sufera de pe urma carentelor nutritionale proteice (deseori intalnite in dietele vegetariene) si calorice. Deficientele de fier si zinc sunt incriminate in caderea parului, dar si vitamina A luata in exces poate avea acelasi efect dezastruos.
Contraceptivele contin estrogen, care accelereaza cresterea parului, acesta ajungand la „batranete” mult mai repede. De aceea, nu este neobisnuit ca in primele 3-4 luni de la administrarea anticonceptionalelor sa apara o usoara cadere a parului.
Schimbarea contraceptivelor poate fi insotita, de asemenea, de o cadere de scurta durata a parului, iar intreruperea acestora poate avea acelasi efect, datorita aparitiei unui dezechilibru intre nivelul de estrogen si progesteron.
Printre medicamentele care au ca efect advers caderea parului se numara citostaticele, hipocolesterolemiantele, anumite antihipertensive, retinoizii.
Stlylingul exagerat poate duce la pierderea parului in mai multe moduri. Tractiunea repetata (prin folosirea placilor de indreptat, a ondulatoarelor sau impletirea foarte stransa a parului) poate avea ca rezultat slabirea radacinii firelor de par, care vor cadea mult mai usor. Dispozitivele de coafat fierbinti, ca si folosirea in exces a produselor cosmetice, pot duce, in acelasi timp, la uscarea si subtierea parului, care va deveni friabil si se va rupe mult mai usor.
Printre cauzele hormonale care determina caderea parului se numara dezechilibrele tiroidiene (hipo sau hipertiroidismul), sindromul ovarelor polichistice si sarcina.
Stresul
Si aici nu ma refer la stresul zilnic omniprezent, ci la socuri fizice sau psihice, cum ar fi un traumatism, o interventie chirurgicala majora sau pierderea cuiva drag. In functie de cauza, pierderea parului poate aparea relativ repede (zile sau saptamani) dupa eveniment sau se poate declansa la un interval de 2-4 luni.
Partea buna este faptul ca lucrurile sunt reversibile, iar odata cu indepartarea cauzei, va disparea si efectul. Astfel, parul va ramane acolo unde ii sta cel mai bine: pe capsoarele noastre!

Citeste si:  Tai Chi

Un comentariu
  1. Parul cade dintr-o gramada de motive, dar daca gasesti rapid cauza care duce la cadere e usor sa rezolvi problema.
    In ultimul timp tot mai mult sunt folosite suplimentele facute din plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.