fbpx

Abuzul de antibiotice, un pericol real

Un raport epidemiologic realizat recent la nivel european a aratat ca numarul bacteriilor rezistente la antibiotice este in crestere. Pneumococul, E. coli si stafilococul auriu sunt doar cativa dintre germenii care ne pot imbolnavi grav si care au devenit foarte rezistenti la tratamentul cu antibiotice. Studiile realizate la nivel european au aratat ca unul din trei romani are germeni rezistenti la antibiotice, iar 30% dintre bolnavii care necesita internare pentru a fi tratati au infectii din aceeasi categorie, adica foarte rezistente la tratament cu antibiotice. Cine este de vina? Noi toti.

La nivel european, 70% dintre persoanele care racesc iau antibiotice fara sa consulte medicul, dar gradul de rezistenta la antibiotice variaza de la un stat la altul, romanii fiind printre cei mai afectati. Pentru ca suntem pe locul doi, dupa Lituania, la autoadministrarea de antibiotice si pe locul intai in ce priveste rezervele de medicamente pastrate in casa.

Conform CNAS, antibioticele sunt cel mai bine vandute medicamente din Romania, iar preferatele romanilor sunt cele cu spectru larg si foarte puternice.

Pe 18 noiembrie, s-a sarbatorit pentru prima data Ziua Europeana Impotriva Abuzului de Antibiotice, scopul ei fiind acela de a informa locuitorii din tarile membre UE cu privire la administrarea corecta a acestor medicamente. Rezistenta la antibiotice este o importanta problema de sanatate publica in Europa si nu poate fi rezolvata decat prin informarea corecta a populatiei.

Intr-adevar, antibioticele sunt una dintre cele mai mari inventii medicale, au salvat nenumarate vieti si au pus capat multor suferinte. Dar noi ne imaginam ca sunt atotputernice. De fapt, antibioticele nu pot vindeca orice boala si, mai mult, luandu-le atunci cand nu ai nevoie de ele, risti sa faci mai mult rau decat bine.

Citeste si:  Fizioterapia si ultrasunetul: indicatii si contraindicatii

Antibioticele sunt cunoscute pentru faptul ca ne pot scapa eficient de infectii. Ele fie omoara organismele straine, fie le impiedica sa se reproduca, iar de aici lupta este continuata de sistemul imunitar. Insa infectiile sunt de mai multe feluri: bacteriene, fungice, virale, parazitare. Antibioticele nu pot elimina decat bacterii, unele ciuperci si unii paraziti. Ele NU sunt eficiente impotriva virusurilor. Cele mai comune boli infectioase, raceala si gripa, sunt provocate de virusuri, deci administrarea antibioticelor in caz de raceala sau gripa este nu numai gresita, ci si complet inutila. Pur si simplu, nu te ajuta cu nimic. La fel stau lucrurile si in cazul bolilor copilariei: varicela, oreionul si celelalte. Daca vreodata ai primit un antibiotic pentru tratarea unei gripe, inseamna ca aparuse deja o suprainfectie bacteriana, adica prezenta virusului a facilitat patrunderea in corp a unei bacterii sau ca medicul a gresit. Pentru ca, aceleasi rapoarte de care am vorbit mai sus arata ca nici medicii nu procedeaza tocmai corect, unii dintre ei prescriind antibiotice cu mare usurinta si fara a cere o antibiograma.

In unele cazuri, nu se poate sti care este antibioticul potrivit in lipsa antibiogramei. Aceasta este o analiza de laborator care apreciaza sensibilitatea unui germene fata de un anumit antibiotic. Practic, se pune in contact germenele cu medicamentul si se observa comportamentul lui. Daca isi inceteaza inmultirea, inseamna ca antibioticul va fi eficient. In unele tipuri de infectii, in absenta antibiogramei, medicul nu poate decat sa ghiceasca ce antibiotic se potriveste unui pacient.

Citeste si:  Sportul si tratamentele antitabagice ii ajuta pe fumatori sa renunte la acest viciu

De la descoperirea penicilinei, in anii ’40, s-au sintetizat peste 150 de antibiotice diferite care pot lupta impotriva bolilor infectioase. Dar, desi acestea au salvat multe vieti, folosirea incorecta a antibioticelor a dat nastere unor probleme din ce in ce mai mari. Astfel au aparut bacterii rezistente la substantele cel mai des folosite. Cand un antibiotic nu reuseste sa elimine toate bacteriile din organism, fie pentru ca nu a fost administrat corect, fie pentru ca a fost prea slab, cele care supravietuiesc capata rezistenta la substanta respectiva. Medicul este nevoit sa prescrie un antibiotic mai puternic, dar bacteria se va obisnui si cu acesta. Va fi nevoie in continuare de medicamente din ce in ce mai puternice, cu efecte secundare mai grave. Existenta tulpinilor rezistente la antibiotic este o problema insemnata in lumea medicala, caci bolile infectioase dureaza mai mult, riscul de complicatii este mai mare, la fel si sansele de a transmite boala unei persoane sanatoase. Zeci de mii de oameni mor anual din cauza infectiilor cu aceste super-bacterii si numai folosind cu intelepciune antibioticele poti ajuta la prevenirea unor boli grave.

Ce inseamna sa folosesti antibioticele cu intelepciune?

• Nu lua antibiotice de fiecare data cand esti bolnava. Ele nu pot trata toate infectiile si uneori nu poti face decat sa astepti ca boala sa treaca. Cand este nevoie, foloseste medicamente care usureaza simptomele. De exemplu, un antitermic te poate ajuta sa scazi febra, un spray nazal te va face sa respiri mai usor, iar un calmant va alunga durerea de cap.
• Ia antibioticul asa cum ti-a fost prescris. Urmeaza intocmai instructiunile medicului, inclusiv numarul de pastile care trebuie luate zilnic, intervalul la care trebuie luate si numarul de zile. Este interzis sa scurtezi tratamentul, chiar daca te simti mai bine. Scurtand tratamentul, nu faci decat sa elimini bacteriile mai slabe, permitand supravietuirea celor mai puternice, care vor deveni si rezistente la antibiotic.
• Nu lua niciodata antibiotice fara reteta pentru ca este foarte posibil sa le iei degeaba. Fiecare antibiotic actioneaza asupra anumitor bacterii, deci este posibil ca medicamentul pe care il iei sa nu aiba niciun efect asupra bolii tale. Este adevarat ca exista si medicamente cu spectru mai larg, insa niciodata nu poti fi sigura ca ai tratamentul adecvat. Se poate ca boala ta sa nu fie nici macar provocata de o bacterie.
• Protejeaza-te impotriva infectiilor. Evident, este mai simplu sa previi decat sa tratezi, iar asta e valabil si in cazul infectiilor. Punctul de pornire este igiena: spala-ti bine mainile cu apa si sapun, in special dupa ce folosesti toaleta si dupa ce atingi carnea cruda pentru mancare. Desi exista substante antibacteriene pentru curatat, banalul sapun este de ajuns pentru a elimina germenii.

Citeste si:  Cursuri gratuite de formare profesionala in domeniul neonatologiei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.