fbpx

Anginele

Please select a featured image for your post

Ce sunt anginele si cum pot fi clasificate?

Anginele sunt caracterizate de inflamatii ale faringelui. Aceste afectiuni reprezinta un capitol important din patologia ORL, deoarece marea majoritate a acestor infectii pot fi diagnosticate si tratate de catre medicul de familie. Ele pot fi clasificate in: angine acute si angine cronice iar, fiecare in parte, poate fi nespecifica sau specifica.

I. Anginele acute nespecifice:

Angina acuta eritematoasa

Angina acuta eritematosa reprezinta o inflamatie a epiteliului mucoasei faringelui. Se intalneste la toate varstele, fiind contagioasa.

Care sunt cauzele aparitiei anginei acute eritematoase?

Infectia este produsa de virusuri respiratorii, iar factori favorizanti sunt poluarea, aerul rece, aglomeratia din colectivitati.

Care sunt simptomele anginei acute eritematoase?

Angina acuta eritematoasa poate fi asimptomatica sau cu debut brusc al febrei, insotita de frison, uneori convulsii febrile, la copil, stare generala alterata, cefalee. Pacientul acuza senzatie de usturime in faringe, discreta odinofagie cu iradiere in urechi, disfagie si, rareori, salivatie abundenta. Dupa 2-3 zile de evolutie, se remarca microvezicule cu continut transparent raspandite pe valul moale insotite de arborizatii vasculare, semne ale virozei in remisiune.

Cum poate fi diagnosticata angina acuta eritematoasa?

Diagnosticul pozitiv se face pe baza simptomelor descrise si nu necesita confirmare prin examen de laborator. Diagnosticul diferential se face cu celelalte forme de angine si cu traumatismele termice si chimice ale faringelui.

Care este evolutia anginei acute eritematoase?

Evolutia poate fi spre vindecare spontana in decurs de o saptamana sau poate fi marcata de aparitia complicatiilor: laringo-traheo-bronsite, otite, rinosinuzite, suprainfectia bacteriana (transformarea in angina eritemato-pultacee).

Cum poate fi tratata angina acuta eritematoasa?

Tratamentul cuprinde, pe langa, repaus relativ, comprese in jurul gatului, alimentatie lichida sau semisolida, evitarea iritantilor (condimente, fumat, alcool), analgezice si, tratamentul local care consta in gargarisme cu solutii dezinfectante, pulverizatii cu spray-uri, bomboane cu antiseptice. In caz de infectii respiratorii recidivante, se pot indica produse care ridica imunitatea organismului, administrate pe cale generala sau locala.

Angina acuta eritemato-pultacee

Angina acuta eritemato-pultacee este o infectie bacteriana a tesutului limfatic al tonsilei (amigdalei) palatine. Bacterii saprofite se gasesc in mod constant la nivelul cavitatii bucale si al faringelui. Aceste organisme saprofite pot deveni patogene in anumite conditii favorizante. Infectia virala poate pregati terenul pentru o infectie bacteriana secundara.

Care sunt cauzele aparitiei anginei acute eritemo-pultacee?

Agentul etiologic incriminat este streptococul beta-hemolitic de grup A, dar mult mai rar sunt implicati stafilococi, streptococi viridans, pneumococi, Haemophilus influenzae (mai ales la copii). Incidenta maxima a anginei eritemo-pultacee se inregistreaza intre lunile noiembrie-mai.

Care sunt simptomele anginei acute eritemato-pultacee?

Simptomatologia este asemanatoare anginei acute eritematoase, dar este mult mai exprimata: febra este constanta, deglutitia dureroasa cu otlagie reflexa si dificultatea la inghitit (disfagie) sunt foarte pronuntate, salivatia abundenta este, de regula, prezenta. La examenul local, la suprafata tonsilelor palatine, congestionate si intens edematiate, se evidentiaza depozite galbui la nivelul orificiilor criptelor, care pot conflua sub forma unui exudat neaderent.

Citeste si:  Regasirea de sine, calea spre vindecare

Cum poate fi diagnosticata angina acuta eritemato-pultacee?

Diagnosticul pozitiv se face pe baza tabloului clinic caracteristic si pe baza examenului bacteriologic. Examenele de laborator obligatorii in angina acuta eritemato-pultacee includ: secretia faringiana cu examen bacteriologic, pentru depistarea agentului patogen si excluderea difteriei; examenul de urina, pentru depistarea precoce a glomerulonefritei; si tabloul sangvin, pentru excluderea leucemiei sau a mononucleozei.

Care este evolutia anginei acute eritemato-pultacee?

Evolutia anginei acute eritemato-pultacee este de 7-10 zile. Pe langa complicatiile comune tuturor anginelor, angina acuta streptococica se poate complica cu glomerulonefrita acuta post-streptococica si reumatismul articular acut. Din aceste motive, examenul de urina si examenul ASLO vor fi repetat determinate, in perioada de convalescenta.

Cum poate fi tratata angina acuta eritemato-pultacee?

Pe langa masurile de ordin general si cele simptomatice, tratamentul mai cuprinde, in mod obligatoriu, administrarea de antibiotice. Repausul la pat este obligatoriu, se recomanda internarea pacientului intr-un serviciu de specialitate si consumarea de lichide in cantitati mari, pentru evitarea deshidratarii. Tratamentul antibiotic este initiat inaintea rezultatului antibiogramei si este indicat atat pentru profilaxia complicatiilor locale (flegmoane, abcese), cat si pentru a celor generale (glomerulonefrita, reumatism articular acut). Exista totusi situatii cand tratamentul corect condus cu antibiotice nu produce ameliorarea tabloului clinic al unei angine acute eritemato-pultacee. In aceste cazuri se impune diagnosticul diferential cu alte tipuri de angine.

Angina ulcero-necrotica (Angina Plaut-Vincent)

Angina ulcero-necrotica reprezinta fie o infectie produsa de asociatia spirochete-bacili fuziformi, fie este forma frusta de mononucleoza infectioasa.

Care sunt simptomele anginei ulcero-necrotice?

Simptomatologia este caracterizata uneori de deglutitie dureroasa unilaterala, cu iradiere in urechi sau, in alte cazuri, de senzatia de corp strain la nivel faringian. De obicei febra lipseste. In contrast cu simptomele, adesea nesemnificative, datele examenului local sunt impresionante: ulceratie profunda, cu margini anfractuoase, lipsite de duritate la palpare, acoperita de un exudat de culoare alba, localizata la nivelul unei singure tonsile palatine, cu predilectie pentru polul superior. Pacientul prezinta halena caracteristica.

Cum poate fi diagnosticata si tratata angina ulcero-necrotica?

Diagnosticul pozitiv se stabileste pe baza tabloului clinic tipic de infectie tonsilara unilaterala, insotita de adenopatie unilaterala. Diagnosticul diferential se face cu sancrul sifilitic (ulceratie cu margini netede si dure, examenul bacteriologic pune in evidenta Spirocheta pallidum), neoplasmul tonsilei, angina din mononucleoza infectioasa, anginele din afectiuni hematologice (leucemia acuta, agranulocitoza). Prognosticul este favorabil dupa 7 zile de tratament cu antibiotice.

Adenoidita acuta

Adenoita acuta reprezinta inflamatia tonsilei faringiene si este o inflamatie intalnita frecvent la grupa de varsta pediatrica.

Care sunt cauzele aparitiei adenoitei acute?

Etiologia este microbiana, reprezentata de flora locala (streptococi, pneumococi, Haemophilus influenzae) care isi exacerbeza virulenta in urma unei viroze respiratorii.

Citeste si:  II. Distonia cervicala (torticolis spasmodic)

Care sunt simptomele adenoitei acute?

La sugar, tabloul clinic cuprinde febra mare, insotita uneori de convulsii, polipnee, refuzul alimentatiei (datorate obstructiei nazale), tulburari digestive datorita piofagiei. Examenul obiectiv depisteaza secretii muco-purulente in fosele nazale, iar la bucofaringoscopie se evidentiaza aceste secretii care se scurg pe peretele posterior faringian.

Cum poate fi diagnosticata adenoita acuta?

Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe sindromul febril asociat sindromului de obstructie nazala dezvoltate brusc la copil si pe secretiile muco-purulente de pe peretele posterior orofaringian. Diagnosticul diferential se face cu rinitele acute (tumefactia si congestia mucoasei nazale) si anginele acute.

Cum se trateaza adenoita acuta?

Tratamentul cuprinde pe langa masurile de ordin general (regim alimentar bogat in lichide, repaus la domiciliu) si prescrierea de antitermice, vitamine, antibiotice cu spectru larg, dezinfectante nazale, vasoconstrictoare nazale.

Anginele acute specifice

Angina difterica

Difteria, este o afectiune contagioasa, in curs de eradicare, produsa de Corynebacterium Diphtheriae.

Care sunt simptomele anginei difterice?

Simptomatologia include febra moderata (38 pana la 39 grade C), astenie marcata, fatigabilitate, inapetenta, paloare cu ochi incercanati, tahicardie importanta, iar pacientul acuza disfagie, odinofagie.

Caracteristica este starea mai mult toxica, decat inflamatorie. Pacientul are o halena caracteristica, asemanatoare acetonei. Examenul local releva tonsile palatine moderat congestionate si tumefiate acoperite de un exudat galben sau alb-cenusiu care devine confluent pentru a forme asa numitele „false membrane”. In majoritatea cazurilor, afectiunea este localizata la nivelul faringelui. In 8% din cazuri se constata expansiunea membranelor spre laringe, rinofaringe sau chiar urechea medie.

Cum poate fi diagnosticata si tratata angina difterica?

Diagnosticul pozitiv se face pe baza anginei cu false membrane aderente si care se extind dincolo de limitele tonsilelor palatine si pe confirmarea bacteriologica. In caz de suspiciune clinica si inainte de confirmarea bacteriologica, pacientul este obligatoriu trimis intr-un serviciu de specialitate pentru a fi internat, izolat si tratat cu ser antidifteric si antibiotice.

Angina din scarlatina

Scarlatina este produsa de streptococul beta-hemolitic de tip A.

Care sunt simptomele anginei din scarlatina?

Pacientul acuza odinofagie, disfagie, iar local se remarca congestia si tumefactia tonsilelor palatine, congestia valului palatin si existenta unei linii precise de demarcatie intre zona congestionata si restul valului palatin de aspect normal.

Cum poate fi diagnosticata si tratata angina din scarlatina?

Diagnosticul se face pa baza tabloului descris al anginei, existenta ciclului lingual (initial apare „limba de portelan”, ulterior prin depapilare se recunoaste „limba zmeurie” si in convalescenta aspectul este de „limba lacuita”). Pacientul este obligatoriu trimis spre un serviciu spitalicesc specializat pentru a fi izolat si tratat cu antibiotice.

Angina din mononucleoza infectioasa

Afectiunea este cauzata de infectia cu virusul Epstein-Barr, afecteaza copiii si adolescentii (mai este numita si „boala logodnicilor” sau „boala indragostitilor”) si se raspandeste prin picaturile de saliva.

Citeste si:  Disciplinarea copiilor

Care sunt simptomele anginei din mononucleoza infectioasa?

Simptomatologia este dominata de febra (38 sau 39 grade C), stare generala alterata, astenie si inapetenta, odinofagie marcata, disfagie. Clinic se remarca adenopatia latero-cervicala, nedureroasa, nodurile limfatice sunt atat palpabile, cat si vizibile. Bucofaringoscopia descopera angina care poate lipsi sau sa ia forma anginei eritematoase, necaracteristice; totusi in 40% din cazuri tonsilele palatine sunt mult marite in volum si acoperite de un depozit purulent confluent.

Cum poate fi diagnosticata si tratata angina din mononucleoza infectioasa?

Diagnosticul pozitiv se stabileste pe baza tabloului clinic, al tabloului sangvin si al reactiei serologice Paul-Bunnell. Tratamentul este simptomatic si include antitermice si antiseptice orale; antibioticele pot fi administrate pentru profilaxia suprainfectiei bacteriene.

Herpangina

Herpangina este produsa de virusul Coxsackie tip A, iar perioada de incubatie este de 4-6 zile. Angina apare la copiii sub 15 ani, iar simptomatologia este marcata de febra ridicata, cefalee, dureri la nivel cervical. Bucofaringoscopia descopera tonsile discret congestionate si tumefiate; veziculele mici de culoare alba apar initial pe pilierii anteriori, se extind pe suprafata tonsilei luand aspectul unui sirag de perle. Aceste vezicule se sparg si lasa in urma ulceratii superficiale de dimensiuni reduse. Tratamentul consta in antiseptice locale.

Angina si stomatita herpetica

Afectiunea este produsa de infectia cu virusul herpes simplex. Infectia este extrem de contagioasa, se presupune ca 90% din populatie este purtatoare a virusului, dar manifestarea clinica apare numai la 1%.

Factori favorizanti sunt expunerea solara indelungata sau afectiuni febrile sistemice. Simptomatologia debuteaza cu senzatie de usturime la nivel bucal, febra, odinofagie, stare generala alterata. Examenul local descopera vezicule cu continut clar, pe fond congestiv, localizate atat pe buze, la jonctiunea muco-cutanata, cat si la nivelul orofaringelui. Veziculele se transforma in ulceratii superficiale ovale sau circulare. Pacientul prezinta sialoree, halena si adenopatie regionala dureroasa. Diagnosticul diferential se face cu herpes zoster si aftele cronice recurente. Tratamentul include pe langa dezinfectante bucale si antivirale administrate pe cale generala sau locala.

Angine din afectiuni hematologice

Angina din leucemia acuta este ulcero-necrotica bilaterala, insotita de adenopatie latero-cervicala si generalizata, hepatosplenomegalie, gingivita ulcero-necrotica, epistaxis. Diagnosticul se stabileste pe baza tabloului sangvin si al punctiei medulare. Bolnavul va fi trimis pentru investigatii si tratament intr-o clinica de hematologie. Angina va fi tratata cu antibiotice si antiseptice faringiene.

Angina din agranulocitoza apare de obicei la pacienti varstnici, iar local se constata ulceratii si necroze bilaterale la nivelul tonsilelor palatine care se extind spre valul palatin. Lipsesc puroiul, hemoragiile, adenopatiile si hepatosplenomegalia. Daca examenul clinic ridica suspiciunea unei astfel de afectiuni, pacientul este trimis intr-o clinica de hematologie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.