fbpx

Apneea obstructiva de somn dubleaza riscul de atac cerebral

Apneea obstructiva de somn este asociata cresterii riscului de atac cerebral, in special la barbatii trecuti de varsta a doua, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent de National Institutes of Health (Statele Unite). Ca urmare, barbatii care sufera de apnee de somn prezinta un risc aproape dublu de atac cerebral decat cei care nu au aceasta afectiune.

Apneea obstructiva de somn este o afectiune relativ comuna, in care caile respiratorii superioare se ingusteaza sau se blocheaza intermitent, perturband somnul si respiratia pe durata somnului.

Specialistii centrului de cercetare american au analizat riscul de atac cerebral pe care il prezentau cei 5.422 de participanti cu varsta peste 40 de ani si fara un istoric de afectiuni cerebrale. La debutul studiului, participantii au fost supusi unui test standard de evaluare a somnului in mediul personal (acasa), care a determinat daca acestia sufereau de apnee de somn si daca da, cat de severa era afectiunea. Participantii au fost ulterior monitorizati pe o perioada de circa 9 ani. Pe parcursul acesteia, 193 de participanti au suferit un atac cerebral, dintre care 85 erau barbati (din totalul de 2.462) si 108 erau femei (din totalul de 2.960).

Citeste si:  Soare+contraceptive = pete brune

Cercetatorii au descoperit ca riscul de atac cerebral era mai mare la barbatii diagnosticati cu apnee de somn moderata si crestea direct proportional cu severitatea bolii. Barbatii cu apnee de somn moderata erau de aproape trei ori mai expusi riscului de a suferi un atac cerebral decat barbatii care nu sufereau de apnee de somn. Cu toate acestea, in cazul femeilor, riscul de atac cerebral era semnificativ mai mare doar corelat formelor severe ale apneei de somn. In cadrul cercetarii, riscul de a suferi un atac cerebral pe fondul apneei de somn a fost independent de alti factori de risc precum greutatea, hipertensiuneaarteriala, rasa, fumatul.

Diferentele inregistrare intre barbati si femei pot fi explicate, in opinia oamenilor de stiinta implicati in cercetare, prin aceea ca barbatii sunt mai predispusi apneei de somn, la varste mai putin inaintate. Astfel, acestia tind sa lase netrata afectiunea pe perioade mai lungi de timp decat femeile. „Este posibil ca riscul de atac cerebral sa fie sporit de efectele cumulative pe care apnee de somn le are asupra sanatatii in decursul mai multor ani”, explica dr. Susan Redline, autorul principal al studiului.

Citeste si:  Mersul pe jos nu ajuta la scaderea in greutate, sustin cercetatorii americani

„Avem acum numeroase dovezi conform carora apneea de somn influeteaza riscul de boli cardiovasculare. Urmatorul pas este sa determinam daca tratarea precoce a apneei de somn poate scadea si chiar elimina acest risc”, completeaza Redline, mentionand ca grupul de cercetare isi indreapta acum atentia asupra acestui aspect.

Sursa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.