Asociatiile de pacienti cu afectiuni cronice vor iesi in strada pe 9 noiembrie!

Please select a featured image for your post

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.) este profund ingrijorata de situatia bolnavilor cronici din Romania si considera ca lipsa de actiune si ignorant autoritatilor au ds la o situatie fara precedent, in momentul de fata existand oameni care vor muri din cauza lipsei tratamentului. Deznadejdea a atins cote maxime, motiv pentru care reprezentantii C.O.P.A.C urmeaza sa organizeze in data de 9 noiembrie o manifestare de protest.

Din cauza lipsei fondurilor, tot mai multi pacienti raman fara tratament sau il primesc mult prea tarziu, situatia fiind alarmanta la pacientii cu cancer, hemofilie, diabet, hepatita, HIV/SIDA, scleroza multipla, boli rare sau transplant, se arata in comunicatul de presa remis de C.O.P.A.C.

„Ceea ce se intampla acum este un atentat la siguranta nationala. Nu este posibil ca pacientii sa fie supusi unui asemenea genocide din partea autoritatilor. Avem nevoie de medicamente pentru a supravietui. Avem nevoie de medici care sa fie lasati sa isi faca meseria corespunzator, fara a mai fi supusi presiunilor de ordin financiar. Nu putem vorbi de criza atunci cand este vorba de sanatate. Toate tarile membre ale Uniunii Europene au investit in sanatate si au alocat fonduri in acest sens. Consideram ca este absolute necesar sa se acorde sanatatii cel putin 6% din PIB, asa cum se intampla in majoritatea tarilor membre UE”, a declarat Cezar Irimia, presedinte C.O.P.A.C.

Citeste si:  Relatia cu parintii: punctul de plecare in dezvoltarea viitorului adult

Exista deja cazuri de pacienti carora li s-a intrerupt tratamentul si, din pacate, exista pericolul cert si pentru altii. Recent, o pacienta bolbava de cancer s-a sinucis pentru ca nu isi primea tratamentul. In aceeasi situatie se afla si alte 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer, care asteapta ca dosarul sa le fie aprobat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Doar 250 de oncologi trebuie sa trateze cei peste 400.000 de pacienti suferinzi de o forma de cancer.

Pentru pacientii cu hemofilie, tratamentul este disponibil doar in primele zile ale fiecarei luni, iar viata devine o loterie. Copiii cu hemofilie sunt victime ale sistemului fiind condamnati la handicap pentru ca nu isi primesc tratament.

Citeste si:  Alimente pentru creierul nostru

Pacientii cu diabet sunt tot mai afectati de eliminarea unor tipuri de insulina fara de care nu pot trai. De asemenea, numarul testelor de autoimunizare a scazut constant in ultima perioada.

Pentru pacientii cu HIV/SIDA se inregistreaza tot mai multe intreruperi de tratament, in special in judetele Neamt, Iasi si Hunedoara. Distribuitorii au inceput sa nu mai aprovizioneze spitalele pentru ca nu isi primesc banii.

In cazul hepatitelor, listele de asteptare pentru initierea terapiei antivirale devin tot mai lungi. In acest moment exista peste 2.300 de dosare pe listele de asteptare pentru hepatita B si aproximativ 7.000 pentru hepatita C. Pacientii sunt tot mai nemultumiti ca trebuie sa suporte integral costul medicamentelor hepatoprotectoare si sa isi plateasca periodic o serie de analize.

Pacientii cu scleroza multipla din Iasi si Timisoara au ramas deja fara tratament. Pana si selectia pacientilor care intra in tratament a devenit haotica, nu de putine ori acestia ajungand sa fie tratati in ordine alfabetica.

Pacientii cu transplant au ajuns sa se intrebe daca sansa la viata oferita de un nou organ este una reala, din moment ce farmaciile nu mai elibereaza imunosupresoarele absolut necesare supravietuirii lor.

Citeste si:  Doneaza sange - Fii erou!

Pacientii cu boli rare au foarte putine medicamente compensate, asa ca pentru majoritatea este tot mai greu sau imposibil de suportat lunar lunar efortul financiar necesar achizitionarii acestora. In plus, din cauza lipsei specialistilor multi dintre ei raman nediagnosticati sau boala se descopera destul de tarziu, intr-un stadiu avansat.

„Iesim in strada pe 9 noiembrie”, anunta Cezar Irimia, presedinte C.O.P.A.C.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.) reuneste in randurile ei 8 federatii nationale ale asociatiilor pacientilor cu afectiuni cronice: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania, Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania APAH-RO, Societatea de Scleroza Multipla din Romania.

Sursa: Comunicat de presa remis de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.