fbpx

Barbatii care lucreaza in aer liber, mai feriti de cancerul renal

Conform unui nou studiu, barbatii care sunt angajati in profesii ce presupun expunerea la soare prezinta un risc scazut de cancer renal, comparativ cu barbatii care lucreaza in spatii inchise, ferite de soare.

Cercetarea efectuata sugereaza ca vitamina D, care este obtinuta prin expunerea la soare, anumite alimente si suplimente alimentare, contribuie la preventia unor tipuri de cancere. Vitamina D este metabolizata si are activitate maxima in rinichi. Intrucat atat incidenta cancerului renal, cat si prevalenta deficientei de vitamina D au crescut in ultimele decade, dr. Sara Karami de la Institutul National de Cancer din Rockville si colegii sai au conceput un studiu menit sa investigheze daca mediul ocupational este asociat riscului de cancer renal.

Citeste si:  Daca mancam prajeli, dublam riscul aparitiei cancerului

Studiul a inclus voluntari din patru tari ale Europei Centrale si de Est, respectiv 1.097 de pacienti suferinzi de cancer renal si 1.476 de indivizi sanatosi. Informatiile demografice si cele legate de mediul ocupational si personal au fost colectate prin intermediul interviurilor directe, iar indicii de expunere solara la locul de munca au fost estimati in functie de denumirea si descrierea locului de munca. Cercetatorii au observat o scadere cu 24 pana la 38 de procente a riscului de cancer renal la voluntarii de sex barbatesc al caror mediu lucrativ era asociat expunerii la lumina naturala. Din pacate insa, rezultatele nu au fost la fel de concludente si in cazul femeilor.

Citeste si:  Ateroscleroza poate fi pusa pe seama poluarii atmosferice

Rezultatele investigatiei sugereaza ca expunerea solara poate diminua riscul cancerului renal, desi autorii studiului nu au nici o explicatie legata de diferentele de risc intre barbatii si femeile participanti. In schimb, ofera o serie de ipoteze legate de diferentele observate. Diferentele de ordin biologic si comportamental dintre barbati si femei pot juca un rol important. De exemplu, diferentele hormonale pot influenta raspunsul organismului la expunerea solara, femeile tind sa foloseasca produse cosmetice ce protejeaza impotriva razelor solare, barbatii muncesc la bustul gol s.a.m.d.

In timp ce descoperirile acestui studiu cresc posibilitatea unei corelari intre expunerea solara si cancerul renal, „cercetarile trebuie efectuate si pe alte segmente de populatie in alte studii care sa foloseasca alte instrumente estimative, cum ar fi expunerea pe termen lung la ultraviolete si aportul de vitamina D al populatiei implicate”.

Sursa : American Cancer Society

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.