Ce exercitii fizice puteti face in perioada sarcinii?

In perioada sarcinii, exercitiul fizic are o importanta deosebita pentru starea de bine a gravidei. Ce exercitii fizice putem efectua cu precadere in perioada sarcinii, care sunt avantajele acestora si cum se vor realiza corect ne explica Bogdan Dimitriu, director al Centrului de Refacere si Recuperare Beta Kineto Center.

1. Exercitii de mers, recomandate pe toata perioada sarcinii, cu o durata de 25-30 de minute.

Programul de mers se va constitui din:

mers lent, moderat (5 minute), cu rol de incalzire;
mers moderat (alte 15 minute);
mers lent (5 minute);
la sfarsit se executa exercitii de streching ale musculaturii coapselor si gambelor.

Citeste si:  Remedii home-made pe baza de cuisoare

Indicatii de retinut: in timpul mersului se mentine o postura corporala corecta; se evita mersul pe suprafete neregulate (pante, nisip, suprafete dure), existand riscul de lombalgii si pelvialgii; se vor purta pantofi comozi; se evita mersul in forta si cu pasi mari; se vor mentine coatele usor flectate si se vor balansa membrele superioare (pentru a conferi relaxare).

Avantajele mersului: poate fi practicat oricand; reprezinta un mod placut de petrecere a timpului liber; intensitatea efortului poate fi modificata in functie de evolutia sarcinii.

Citeste si:  Cum sa scapam de acneea de pe spate?

2. Gimnastica respiratorie, obligatorie in perioada sarcinii.

Daca in mod normal excursiile toracelui sunt mai ample la baze decat la varf, la gravida miscarea sau amplitudinea miscarii diafragmului scade pe masura ce sarcina progreseaza. Se invata respiratia diafragmatica, care va consta in antrenarea musculaturii abdominali, deoarece muschiul diafragm nu poate fi controlat voluntar.

Indicatii de retinut: numarul de repetari creste treptat (daca gravida este sedentara va practica initial exercitii cu intensitate scazuta); se vor exersa toate exercitiile dintr-o pozitie; se face asociere cu muzica.

Citeste si:  Medicii romani dezbat problematica bolilor cronice netransmisibile

Monitorizarea gravidei in timpul programului de exercitii: temperatura corporala nu trebuie sa depaseasca 380C; frecventa cardiaca nu trebuie sa depaseasca 60-75% din valoarea maxima raportata la varsta; pe perioada programului de exercitii, gravida se va hidrata ori de cate ori simte nevoia; inainte cu 1-2 ore de inceperea programului gravida va consuma un fruct sau un produs de panificatie.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Director Centru Refacere – Recuperare

www.betakinetocenter.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.