fbpx

Cefalee coitala (migrena indusa de sex)

Please select a featured image for your post

Ce este cefaleea coitala (migrena indusa de sex)?

Cefaleea coitala este o forma de migrena indusa de activitatea sexuala – in special de prezenta unui orgasm.

In majoritatea cazurilor, cefaleea coitala nu constituie un motiv de ingrijorare, insa uneori poate fi un semn al unei conditii medicale serioase, cum ar fi probleme ale vasele de sange care oxigeneaza creierul.

Majoritatea migrenelor dureaza circa 30 de minute, in timp ce altele pot dura si cateva ore. Multe persoane sufera de migrene induse de sex, cateva luni, urmand ca acestea sa dispara complet chiar si ani intregi.

Care sunt simptomele cefaleei coitale?

Cefaleea coitala se poate manifesta fie, printr-o durere „surda” resimtita la nivelul capului si a cefei, care se intensifica odata cu excitatia sexuala, fie, mai frecvent, ca o durere puternica, brusca, aparuta inaintea sau in timpul orgasmului.

Cea mai comuna forma de cefalee coitala debuteaza instantaneu, fara vreun semnal de alarma, si se produce dupa cateva secunde de la orgasm. Este, deseori, descrisa ca o durere pulsatila sau violenta.

Citeste si:  "Orice tehnologie noua are in primul rind in vedere beneficiul pacientului..."

O alta forma, mai putin frecventa, debuteaza ca o durere surda, pe ambele parti ale capului si poate provoca rigidizarea muschilor cefei si ai mandibulei. Dureaza cateva minute, inainte de orgasm, si se intensifica odata cu excitatia sexuala.

Care sunt cauzele cefaleei coitale?

Orice tip de activitate sexuala care duce la orgasm – inclusiv masturbarea sau sexul oral – poate declansa cefalee coitala.

Migrenele care debuteaza si se intensifica treptat pot fi cauzate de contractarea muschilor capului si ai cefei, in timpul actului sexual.

Migrenele cu debut brusc, pot fi cauzate de:

cresterea tensiunii arteriale si accelerarea ritmului cardiac in timpul orgasmului;
sangerare in sau in jurul creierului (hemoragie subarahnoida).

Alte cauze care au fost asociate cu migrenele induse de sex, includ:

sangerare in peretele unei artere care duce la creier;
atac vascular cerebral;
administrarea anumitor medicamente, cum sunt pilulele anticonceptionale;
infectii ale sinusurilor;
boala coronariana;
feocromocitom (tumora rara localizata in partea interna a glandei suprarenale);
glaucom.

Citeste si:  Indigestia – ce este si cum putem sa o prevenim

Care sunt factorii de risc ai cefaleei coitale?

Orice persoana se poate confrunta cu migrene induse de sex, insa riscul este mai ridicat la barbati si la persoanele care sunt predispuse, in general, la migrene.

Cum putem diagnostica cefaleea coitala?

Este recomandata vizita imediata la medic daca migrena debuteaza brusc, in timpul actului sexual sau este prima de acest gen, pe care persoana o experimenteaza.

Medicul specialist poate recomanda investigatii imagistice ale creierului, cum sunt rezonanta magnetica (RMN) si tomografia computerizata (CT), pentru a identifica eventualele probleme ale vaselor de sange din jurul creierului.

O metoda de investigatie, mai invaziva, este angiograma, care implica introducerea pe artere a unui tub subtire si felxibil si injectarea unei substante de contrast, pentru a permite investigarea arterelor din zona cefei si a creierului.

In unele cazuri se poate recomanda o punctie lombara – in special daca migrena debuteaza brusc iar rezultatele RMN-ului sunt normale. Prin aceasta procedura, medicul extrage o cantitate mica de fluid spinal, pe care o trimite in laborator pentru a putea fi identificate eventualele semne de hemoragii sau infectii.

Citeste si:  Dermatita atopica, precursor al alergiilor alimentare ale copiilor

Cum tratam cefaleea coitala?

In unele cazuri, prima migrena indusa de sex poate fi si ultima sau poate dura atat de putin incat nu necesita administrarea de tratament medicamentos.

Deoarece s-a observat ca practicarea activitatii sexuale, imediat dupa confruntarea cu o migrena indusa de sex, intensifica durerea, se recomanda abstinenta pana la rezolvarea completa a migrenei.

In alte cazuri, se poate recomanda tratament medicamentos, cu rol profilactic. Acesta poate include medicamente cu administrare zilnica, cum sunt beta-blocantele, pentru tratarea hipertensiunii arteriale,a glaucomului si a migrenelor (doar in cazul atacurilor frecvente sau prelungite), sau medicamente cu administrare ocazionala, cum sunt antiinflamatoarele sau triptanii (o clasa de medicamente anti-migrena), care pot fi luate, cu circa o ora inainte de actul sexual, pentru a preveni declansarea migrenelor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.