fbpx

Cele mai cunoscute boli ale ochiilor

Please select a featured image for your post

Fiecare dintre noi trebuie sa fie constient ca ochii reprezinta un organ de o importanta vitala, de aceea ei trebuie protejati. Examenul oftalmologic trebuie efectual anual de catre persoanele care nu sufera de afectiuni oculare si mult mai des de persoanele trecute de 40 de ani, de cei care lucreaza mai multe ore in fata computerului, precum si de cei care sufera de diverse afectiuni oculare. Uneori, un control oftalmologic ne poate pune in garda priviind diverse afectiuni care debuteaza fara simptome. Miopia. Miopia este o afectiune in care vederea la distanta este slabita. Imaginea unui obiect situat la o distanta mai mare se formeaza inaintea retinei, nu pe aceasta. Ochiul uman nu poate percepe imaginea obiectului in mod corect decat daca se apropie foarte mult de acesta. Miopia apare cel mai frecvent sau se accentueaza la copii de varsta scolara, in perioada pubertatii, la femeile gravide, dar si la persoanele cu o imunitate scazuta. Aparitia brusca a miopiei la un adult poate fi uneori primul semnal al diabetului. Aceasta afectiune poate fi corectata prin purtarea ochelarilor de vedere sau cu ajutorul operatiei cu laser ( numai in cazul pacientilor care au depasit varsta de 18 ani).
Hipermetropia. Hipermetropia este o afectiune in care obiectele aflate in imediata apropiere nu sunt distinse clar. Imaginea unui obiect se formeaza dincolo de retina. Pentru a vedea clar obiectul ochiul are nevoie de acomodare. Daca in cazul miopiei ochiul are o lungime mai mare decat cea normala, in cazul hipermetropiei acesta are o lungime mai mica si o cornee prea plata. Cei care sufera de hipermetropie vad foarte bine la distanta si prost de aproape. Dupa varsta de 45 de ani acomodarea ochiului cu vederea de aproape va fi tot mai dificila.
Citeste si:  Skateboard-ul si rolele pot duce la artroza sau osteoartrita
Astigmatismul. Este o anomalie cauzata de o corbura neregulata a corneei. Cei care sufera de astigmatism vad mai clar unele linii decat altele. Atat astigmatismul cat si hipermetropia sunt greu de corectat cu ajutorul ochelariilor, alternativa fiind operatia cu laser prin care pe suprafata exterioara a corneei se executa taieturi minuscule, ajustandu-se curbura corneei. Operatia se poate efectua doar la pacientii care au depasit varsta de 18 ani. In astigmatism imaginea unui obiect nu este clara nici daca acesta este aproape si nici daca este situat la distanta, deoarece corneea are o forma ovala.
Citeste si:  Cadouri unice pentru copii
Strabismul. Strabismul este o boala in care este afectata vederea in relief, unul dintre ochi fiind deviat. Este foarte important sa retinem ca strabismul poate fi corectat numai pana la varsta de 6 ani. Ochii copilului nu privesc in aceeasi directie, unul dintre ochi fiind deviat, tendinta este aceea de a vedea dublu. Daca afectiunea nu este corectata se risca pierderea vederii acestui ochi. Prin purtarea ochelariilor ochiul sanatos va fi acoperit, copilul fiind nevoit sa isi foloseasca ochiul bolnav.
Citeste si:  Modalitati de ardere a caloriilor
Cataracta. Cataracta debuteaza cu simptome asemanatoare „vederii in ceata”, nevoia de a schimba ochelarii, scaderea vederii la distanta, la lumina puternica, la citit, la TV, dificultati de adaptare la intuneric (conducatorii auto), posibila modificare a culorii pupilei ( gri sau galbuie). Este o afectiune ce evolueaza treptat si poate avea ca efect chiar pierderea vederii. Glaucomul. Aceasta boala debuteaza fara simptome si avanseaza relativ incet, constand in distrugerea progresiva a nervului optic. Uneori cresterea presiunii in interiorul globului ocular poate fi unul dintre simptome. In cazul in care nu este tratata, acesta boala poate duce la pierderea vederii. Uneori momentul in care apar simptomele, vederea ar putea fi deja compromisa. Daca ati depasit varsta de 40 de ani sau ati avut cazuri in familie este recomandata sa faceti o investigatie in acest sens. Exista 4 teste efectuate de catre medicul oftalmolog in vederea depistarii glaucomului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.