fbpx

Cum sa prevenim si sa tratam acasa calusurile si bataturile dureroase?

Bataturile aparute pe degetele de la picioare si pe talpa, cauzate de frecarea excesiva cu incaltamintea si suprasolicitarea piciorului, pot fi foarte dureroase, insa urmand cateva reguli de baza pentru prevenirea si tratarea lor puteti scapa rapid de acest disconfort. De obicei, calusurile si bataturile se vindeca usor acasa, prin masuri de auto-ingrijire si remedii naturiste, insa daca acestea persista este indicat sa va adresati unui dermatolog.

De asemenea, daca suferiti de diabet sau de orice alta boala care afecteaza circulatia se recomanda sa nu incercati sa tratati bataturile acasa, ci sa mergeti imediat la medicul specialist.

Examinati-va atent picioarele, in fiecare seara. Calusurile si bataturile nu apar din senin, ci sunt rezultatul presiunii si frecarii excesive exercitate pe o anumita portiune a piciorului. Cu cat identificati mai repede zona cu probleme si cauza ei, cu atat o puteti trata din timp, evitand disconfortul suplimentar.

Chiar daca incaltamintea de vara permite o lungime mai mare a unghiilor de la picioare, optati mai degraba pentru lungimea lor naturala. Lasate prea lungi, unghiile pot rani partea laterala a degetelor. In plus, daca purtati incaltaminte inchisa, degetele sunt impinse catre baza, formand o curbura – astfel, bataturile dureroase pot afecta articulatia degetelor.

Rezistati tentatiei de a taia pielea intarita din zona afectata. Indepartarea calusurilor si bataturilor in acest fel creste riscul de infectii. In plus, este posibil sa va raniti taiind si pielea sanatoasa din jurul bataturii.

Citeste si:  Care sunt beneficiile ceaiului

O alta modalitatea de a elimina disconfortul produs de calusuri si bataturi este sa protejati zona cu un plasture special. Ca alternativa va puteti confectiona „plasturii” acasa: luati o bucata de catifea de bumbac (moleschin) si decupati doua petice in forma de semiluna. Plasati peticele de-o parte si de alta a bataturii pentru a evita presiunea suplimentara pe zona deja dureroasa, pana la vindecarea completa.
Pentru a preveni bataturile aparute intre degetele de la picioare, separati-le folosind cateva petice de bumbac. Faceti acest lucru cu precadere daca unghiile de la picioare depasesc linia degetelor si purtati incaltaminte inchisa.

Daca va asteptati sa parcurgeti o distanta mai mare decat de obicei pe jos, inainte de a va incalta ungeti-va integral piciorul cu un strat subtire de vaselina rectificata. Astfel, veti reduce forta de frecare ce actioneaza asupra piciorului.

Alegeti intotdeauna incaltamintea potrivita in care sa va simtiti confortabil. Iata cateva reguli de care trebuie sa tineti intotdeauna cont atunci cand mergeti la cumparaturi: (1) probati de fiecare data incaltamintea, nu cereti un numar pe care stiti ca il purtati de obicei pentru ca, pe masura ce inaintati in varsta, dimensiunile picioarelor dumneavoastra se modifica; (2) probati intotdeauna ambii pantofi si asigurati-va ca cel mai lung deget – nu intotdeauna degetul mare este si cel mai lung – sta confortabil si nu este impins spre baza; (3) nu cumparati niciodata incaltaminte care nu va vine perfect, in speranta ca „se va lasa”; (4) intotdeauna mergeti sa cumparati incaltaminte la finele zilei, atunci cand picioarele dumneavoastra sunt usor umflate; (5) asigurati-va ca incaltamintea permite suficient spatiu si pentru asa-numitul oul al piciorului, osul proeminent care uneste laba piciorului cu partea de jos a femurului – si aceasta zona este predispusa presiunii si frecarii excesive.

Citeste si:  Actualitatile in domeniul dementelor dezbatute la Conferinta Nationala Alzheimer 2012

Dupa ce ati eliminat cauzele, este timpul sa atenuati cat mai repede posibil disconfortul puternic pe care calusurile si bataturile il provoaca. Inmuiati piciorul afectat intr-o solutie realizata din patru parti apa calduta si o parte sulfat de magneziu (sarurile Epsom). Tineti piciorul in solutie timp de 30 de minute, apoi stergeti usor cu un prosop, si ungeti-l cu crema hidratanta. Pentru efecte optime, infasurati piciorul intr-o punga de plastic si tineti-l astfel timp de cateva ore – in timp ce va uitati la TV sau cititi o carte, spre exemplu. Indepartati punga de plastic si masati usor zona afectata cu o piatra ponce.

Un remediu foarte eficient si la indemana pentru calmarea calusurilor si bataturilor este bicarbonatul de sodiu. Acesta ajuta la indepartarea pielii uscate si accelereaza vindecarea. Intr-un lighean cu apa calduta, atentie nu fierbinte, adaugati trei linguri de bicarbonat de sodiu. Apoi inmuiati piciorul afectat in solutie, timp de 30 de minute. Ca alternativa, masati bataturile cu o pasta realizata din trei parti bicarbonat de sodiu si o parte apa.

Citeste si:  Helicobacter Pylori, infectia care actioneaza pervers

Si infuzia de musetel va poate fi de ajutor pentru tratarea calusurilor si bataturilor. Aceasta calmeaza durerea, elimina transpiratia piciorului si regleaza temporar pH-ul pielii. Intr-un litru de apa clocotita, infuzati, timp de 10 minute, patru lingurite de flori uscate. Strecurati si lasati sa se raceasca, apoi imnuiati in infuzie piciorul afectat. Ceaiul de musetel va va pata usor pielea, insa petele se indeparteaza usor cu apa si sapun.
Pentru a indeparta fara riscuri pielea intarita, inmuiati un disc demachiant in otet de mere si fixati-l pe batatura (cu un plasture). Lasati-l sa actioneze peste noapte. Dimineata, frecati usor zona cu o piatra ponce.
Un alt remediu la indemana pentru exfolierea pielii batatorite este sucul de lamaie. Amestecati o lingura de suc de lamaie cu cinci-sase tablete de aspirina pisate. Aplicati pasta rezultata direct pe batatura si infasurati piciorul cu o punga de plastic timp de 10 minute. La expirarea timpului, indepartati pasta cu apa calduta, frecand delicat zona cu o piatra ponce.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.