fbpx

Cum tratam crizele de colici ?

Please select a featured image for your post

Foarte dureroase si neplacute pentru bebelus, frustrante si chinuitoare pentru tine, mamico, crizele de colici fac parte din existenta oricarui bebelus si vor aparea in primele 3-4 luni de viata ale puiului tau. Putini sunt bebelusii care scapa de ele, asa ca sunt ceva normal, o etapa fireasca, dar dureroasa a vietii lui de inceput. Pentru a nu dispera in aceste momente care ti se par mai lungi ca o zi de post, noi iti dam cateva sugestii si idei menite sa aline suferinta puiului tau. Cum stii ca ai de-a face cu o criza de colici? Situatia este aceeasi de fiecare data: bebe plange fara sa se opreasca, zeci de minute in sir, poate chiar mai mult de o ora. Este rosu ca racul si isi tine manutele si piciorusele chircite, ca si cum ar trece printr-o suferinta foarte mare. Oricat de panicoasa ai fi, incearca sa iti pastrezi calmul si sa urmaresti cateva semne care iti indica clar ca e vorba de o criza de colici si nu ceva mai grav: bebelusul respira normal, temperatura corpului nu a crescut, urina si scaunul sunt normale (asta poti aproxima dupa culoare si dupa numarul de scutece udate), te-ai asigurat ca a mancat, ca e proaspat schimbat si deci nu plange de foame sau pentru ca a facut pe el, chiar daca a regurgitat, voma este in cantitatile normale, iar bebelusul este activ, desi plange. Daca tot nu esti convinsa, intreaba si un medic pediatru.
Citeste si:  Cum sa-ti protejezi ochii de calculator?
Cum poti ameliora crizele de colici? Crizele de colici sunt de fapt crampe generate de gazele neeliminate din tubul sau digestiv atat de fragil, asa ca il poti ajuta prin masajul pe burtica: maseaza-i burtica circular, in sensul acelor de ceasornic, si fa-i putina gimnastica cu piciorusele, pe care i le indoi incet si delicat spre burtica. Astfel il vei ajuta sa elimine gazele care il supara. Nu ii fa masaj imediat dupa ce a mancat, pentru ca risti sa regurgiteze toata masa.
Citeste si:  Micul-dejun poate ajuta copilul sa dea un randament bun la scoala
O alta metoda de tratament a crizelor de colici este aplicarea unei surse e caldura pe burtica. Cel mai indicat e sa tii scutecelul pe calorifer inainte sa il schimbi, sau daca folosesti scutecele de bumbac, calca-l inainte de a-l schimba, pentru a fi caldut. Atentie! Caldut si nu fierbinte. De asemenea, poti pune un prosop caldut pe burtica lui. Sursa de caldura va ajuta la relaxarea muschilor, bebelusul se va linisti si astfel va eminina mai usor gazele. Ce poate fi mai linistitor pentru un bebelus in dureri decat mama? Asa ca, dezbraca-l complet de hainute si inveleste-i spatele intr-o patura moale, dar lasa-i burtica libera pentru a o lipi de pieptultau. Astfel iti va simti caldura, va simti mirosul de lapte si mirosul cunoscut al mamei. Incearca sa te plimbi cu el prin casa, sa ii vorbesti sau sa ii canti. Vei vedea cum incetul cu incetul se va linisti.
Citeste si:  Consilierea familiei si prietenilor dependentilor de jocuri
Daca nici una dintre metodele „babesti” nu functioneaza, este cel mai ok sa iti duci micutul la pediatru, care ii va prescrie un ceai impotriva colicilor – variantele si firmele producatoare sunt nenumarate, deci ai de unde alege sau un sirop pentru colici. Este de preferat sa te consulti cu medicul in acest sens pentru a-ti indica ce cantitate este ideala pentru bebelusul tau. In functie de intensitatea crizelor, pediatrul va hotara daca este nevoie de un tratament mai puternic.
Haine pentru copii

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.