fbpx

De ce apar pistruii si cum ii tratam?

Please select a featured image for your post

Nu ca ar fi un lucru rau sa ai pistrui, multi barbati considera femeile pistruiate ca fiind sexi, iar despre copiii pistruiati ce sa mai zicem? Sunt absolut adorabili! Pistruii apar in general la persoanele cu tenul deschis si parul blond sau roscat, dar nu este nicidecum o regula, intrucat si persoanele cu tenul inchis la culoare pot suferi pete pigmentare. De ce apar pistruii? Medicii dermatologi sustin ca principala cauza a aparitiei pistruilor este factorul ereditar. Daca unul dintre membrii familei tale au avut pistrui, ai sanse mari sa faci si tu, la un moment dat. Alaturi de factorul ereditar, nu trebuie insa neglijata expunerea excesiva si indelungata la soare sau solar. In acest sens, persoanele care au pistrui ne pot certifica: pistruii sunt mai puternici in anotimpul cald si se estompeaza foarte tare, uneori aproape de tot, in anotimpul rece. Vara pistruii sunt mai accentuati datorita radiiatiilor ultraviolete.
Citeste si:  Atacurile de panica provoaca aparitia unor maladii cardiace
Alte motive pentru aparitia pistruilor sunt diversele deregleri hormonale ce se produc in organism. E vorba in primul rand de femeile care iau anticonceptionale, de aici si numarul mai mare de femei cu pistrui decat barbati. Pistruii pot aparea insa si in cazul barbatilor care fac tratamente cu diversi hormoni. O cauza naturala a aparitiei dereglarilor hormonale si implicit a pistruilor o reprezinta sarcina, cand unele gravide manifesta „masca de sarcina”, respectiv le apar pe fata pistrui sau alte pete de pigmentare, care insa dispar dupa nastere.
Daca inca nu i-ai recunoscut, pistruii sunt pete de dimensiuni mici, de culoare galbuie- maronie, care apar in primul rand pe fata, respectiv pe obraji frunte si nas si mai rar pe gat, insa pot aparea si doar pe umeri sau pe maini, ca urmare e expunerii la soare. Melamina, substanta care pigmenteaza pielea este produsa de celulele melanocite. Cand acestea nu functioneaza asa cum trebuie, fie din cauze genetice fie ca au fost disturbate datorita unei dereglari hormonale, se vor produce pete pigmentare, ca si pistruii. Melamina este cea care da culoare parului, tenului si chiar ochilor, de aceea de multe ori persoanele cu probleme de secretie de melamina au si pistrui.
Citeste si:  Ce mananci pentru un abdomen plat
Cand apar pistruii? In timp ce persoanele roscate sau blonde au pistrui mai tot timpul si nu pot sa faca mare lucru pentru a-i ascune, exista si situatii in care pistruii sunt doar temporari. O astfel de situatie sunt copiii, carora le apar pistrui intr-o anumita perioada a vietii, respectiv la pubertate, cand organismul nu secreta destula melamina. Cu timpul, o data ce copilul se indreapta spre adolescenta si secretia de malamina se regleaza, pistruii se vor estompa si ei. Pistruii apar si in cazul persoanelor cu ten inchis, mai ales daca acestea se expun foart mult timp la soare si mai ales fara sa utilizeze creme de protectie solara cu un factor ridicat. In acest caz, pistruii apar de obicei doar pe anumite zone ale corpului, indeosebi pe umeri.
Citeste si:  Conferinta nationala Abordarea integrata a bolii Parkinson in echipa pacient - cadre medicale - Editia II
Cum ii putem trata? Din pacate, nu exista multe metode pentru tratarea pistruilor, ci mai degraba pentru prevenirea inmultirii lor, prin utilizarea de creme cu factor de protectie UV. Pentru cei care au pistrui in mod constant, o solutie este sa ii mascheze cu pudra sau fond de ten sau creme autobronzante pe timp de vara si sa astepte iarna, cand pistruii trec de la sine. Pentru a scapa de tot de pistrui este nevoie de tratamente faciale indelungate, tratamente cu solutii chimice sau tratamente laser, pentru care trebuie insa sa consultati un medic dermatolog.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.