fbpx

De ce refuza copiii mancarea?

Please select a featured image for your post

Iata o intrebare care a chinuit probabil multe mamici de-a lungul vremii. De fapt, nu cred ca am intalnit vreo mamica care sa nu se planga, cel putin la un moment dat, ca micutul ei nu mananca bine, ca refuza mancarea, ca trebuie sa umble cu lingurita cu mancare prin casa, ca alege din farfurie si povestea poate sa continue. De multe ori insa, cauzele pentru care copilasii refuza mancarea sunt bine fondata si au o explicatie logica, nu inseamna automat ca micutul este bolnav sau e ceva neinregula cu el. In primul rand, e bine de stiut ca nu intotdeauna cantitatea de mancare pe care mami o considera „necesara” copilul ei este cea reala de care acesta are nevoie. In functie de ritmul de crestere dintr-o anumita perioada, copiii au nevoie de cantitati diferite de hrana.
Ce poti face tu in acest sens? Nu il ruga sa manance si nu il infunda cu mancare impotriva vointei lui! Un copil sanatos a manca atunci cand ii este foame si va cere din nou de mancare atunci cand si-a epuizat stocul de energie de la masa precedenta. Asa ca, organizeaza cat mai multe activitati de familie, care sa includa mult sport si joaca. Daca nu ai timpul necesar sa te joci tu personal cu el, inscrie-l la diverse cluburi de activitati, cum ar in inotul, tenisul, gimnastica pentru copii. Cu siguranta apetitul sau va reveni la normal.
Citeste si:  Un sport pentru cei care urasc sportul - Zumba
De multe ori copiii refuza sa manance pentru ca deja au invatat tabietul: nu mananc? Mama sta mai mult cu mine, ma roaga sa mananc, fuge dupa mine prin casa. Astfel, copiii stiu ca atunci cand refuza sa manance, beneficieaza imediat de toata atentia adultilor. Asa ca, nu insista si uita de lingurita transformata in avion sau tertipurile de genul „daca nu mananci, pleca puiutul din farfurie”, pentru ca micutul va invata rapid ca Tweety nu dispare de pe bol daca el nu mananca. Asa ca, trateaza-ti copilul ca pe un adult: stati toti la masa, si fara a-l indemna in mod deosebit sa manance, mancati voi tot din farfurie. Intrucat la aceasta varsta copiii sunt ca niste bureti care absorb informatia, puterea exemplului pozitiv va fi mai mare decat cea a impolarilor nesfarsite.
Citeste si:  Vitamina D ar putea preveni aparitia sclerozei in placi
Daca pana la varsta de 1 an erai obsinuita cu un bebe grasun si pufos, dupa aceasta varsta copilasii incep sa umble si sunt mult mai preocupati de lumea pe care tocmai o descopera decat de mancare. Este o etapa normala a dezvoltarii lui, asa ca nu fugi cu lingurita prin casa, ci repartizeaza portiile de mancare intre cele de joaca.
Citeste si:  Invata sa-ti autoexaminezi sanii
In ceea ce priveste problemele de sanatate, copilasii la varste asa mici pot refuza mancarea din doua mari motive: aparitia dintisorilor si durerile de burtica. Intre 7 luni si 1 an le iese primul dintisor (nu este insa o regula), asa ca acesta poate fi motivul pentru care mananca mai putin. Nu il forta, treci pe alimentatia lichida sau paserata si da-i timp sa isi revina din dureri. Cat despre durerile de burtica aceasta sunt frecvente la copii, fiind cauzate de constipatie sau colici abdominali. Sereveste-i cate un ceiut calmant si du-l la doctorul pediatru in cazul in care nu mananca nimic sau scade dramatic in greutate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.