fbpx

De ce unele cancere devin maligne si altele nu?

Oamenii de stiinta au identificat mecanismul care determina malignizarea anumitor cancere, in timp ce alte forme raman benigne. Aparent, diferenta este data de molecula care regleaza reproducerea celulelor canceroase.

Studiul, condus de dr. Gerardo Ferbeyre, de la Universitatea din Montreal (Canada), a arata ca celulele canceroase se reproduc divizandu-se in doua noi celule, insa o molecula – cunoscuta ca PML – are capacitatea de a determina de cate ori se poate produce acest proces.

Citeste si:  Probleme ce apar in sarcina (partea a III-a)

Echipa a demonstrat ca formelor maligne de cancer le lipseste aceasta molecula, ceea ce inseamna ca in absenta sa celulele canceroase pot prolifera continuu si se pot raspandi si la alte organe. Mai mult decat atat, prezenta moleculei PML poate fi detectata cu usurinta, ajutand la diagnosticarea tumorilor ca maligne sau benigne inca din stadii incipiente.

Citeste si:  Lucruri indispensabile in primul an de viata al copilului

„Am descoperit ca celulele canceroase benigne produc molecula PML si prezinta numerosi corpi PML, ceea ce le face sa ramana intr-o stare inactiva, senescenta. Celulele maligne fie nu produc molecula PML, fie nu reusesc sa organizeze corpii PML, proliferand astfel intr-o maniera incontrolabila”, a declarat Ferbeyre.

Senescenta reprezinta stadiul matur din viata unei celule in care aceasta nu se mai poate reproduce, acesta fiind un sistem natural de aparare al organismului in lupta cu cancerul. Cand celulele tumorale sunt benigne, aceasta inseamna ca nu se pot raspandi sau creste la nivelul altor parti ale corpului.

Citeste si:  Construire incredere adolescenti

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.