fbpx

Despre oboseala cronica

Please select a featured image for your post

Spunea cineva ca traim intr-o lume nebuna, nebuna, nebuna si avea foarte mare dreptate. Daca parintii nostrii mergeau la fabrica, ne luau apoi de la crese si gradinite si inca aveau timp de noi, de ei si de vizite, noi nu mai traim asa. Programul „european” de la 9 la 17 a dus la creerea rutinei birou-pat si implicit la cresterea stresului. Asa ca nu este deloc exagerat sa vorbim despre oboseala cronica. Cum recunoastem oboseala cronica? Desi semnele oboselii cronice ar indica si o simpla indispozitie generala, nu e deloc asa. Totul incepe atunci cand indiferent cat de mult dormi, tot nu te trezesti odihnita si mai mult, abia ca iti gasesti forta sa cobori din pat. Mai mult, oboseala cronica se manifesta prin dureri generalizate in tot corpul precum si printr-o stare generala de epuizare, astfel ca si cea mai mica activitate te seaca complet de energie.
Alte semne care indica oboseala cronica sunt tulburarile digestive – fie mananci exagerat de mult si ai impresia ca nu iti foloseste la nimic, fie se manifesta o scadere drastica a poftei de mancare dar si a functiilor gastrice si a tranzitului intestinal; durerile musculare – care se manifesta ca o febra musculara generalizata, desi nu ai facut nici o activitate deosebita; migrene si senzatie de slabiciune; pierderi usoare sau mai grave de memorie; depresie; insomnie; inflamarea ganglionilor limfatici, care devin durerosi; iar tot din sfera medicala – infectii repetate, fie ca este vorba despre raceli dar si despre infectii care nu trec la fel de usor ca inainte sau recidiveaza.
Citeste si:  Sezonul toamna-iarna, sezonul bronsitei
De ce apare oboseala cronica? Oboseala cronica este o afectiune recunoscuta medical. Se considera ca un pacient sufera de oboseala cronica atunci cand manifesta mai multe dintre simptomele specifice ei pe o perioada mai lunga de 6 luni. Avand atat manifestari fizice cat si puternice influnte asupra psihicului, oboseala cronica a fost denumita atat o problema fiziologica, dar si o forma puternica de depresie.
Citeste si:  Pacientii romani au cea mai mica rata de compensare a medicamentelor, din Europa
Ca si afectiune fizica, oboseala cronica apare datoita unei slabiciuni aparute la nivelul sistemului imunitar. Drept urmare, se declanseaza un lant al slabiciunilor, infectiile si durerile se tin lant si par sa nu se mai termine. Ca si afectiune psihologica, oboseala cronica apare datorita diverselor dereglari ale sistemului nervos sau dereglari hormonale ale sistemului endocrin. Se pare ca femeile sunt mult mai afectate de oboseala cronica decat barbatii, incidenta fiind de pana la 4 ori mai mare in cazul femeilor, asta poate pentru ca in general femeile dunt mai sensibile, mai receptive la tot ce se intampla in jur si sunt mai usor influentate de evenimentele negative.
Citeste si:  Beneficii ale purificatoarelor de aer
Cum se poate combate oboseala cronica? Solutiile pentru combaterea acestei afectiuni sunt multiple si inainte de a trece la solutii radicale, eu zic sa ne indreptam spre resursele pe care ni le ofera natura. Plante precum ginsengul iti vor ridica nu doar moralul ci va avea efecte si asupra starii generale a organismului: ajuta la o circulatie mai buna a sangelui si implicit la o mai buna irigarea a creierului si a membrelor. De aici si o imbunatatire a memoriei si a starii generale a organismului. Tot ginsengul stimuleaza capacitatea de concentrare si alunga suparatoarele dureri de cap. Alte metode prin care puteti alunga oboseala cronica sunt reflexoterapia, masajul antistres si stimulant, care se pare ca este una dintre cele mai folosite metode pentru alungarea oboselii. Masajul intr-un mediu placut si relaxant, folosind si aromaterapia va da cu siguranta rezultate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.