Fertilizarea in vitro, ultima frontiera

Desi este o realitate trista, din ce in ce mai multe cupluri de confrunta cu problema incapacitatii de a aduce pe lume un copil. Acest lucru se datoreaza infertilitatii celor doi, infertilitate data de anumite motive. In urmatorii ani, s-ar putea ca si in Romania, aceasta problema sa fie luata in calcul mai ales ca in prezent populatia tarii este in continua scadere si imbatranire.

Care sunt motivele ce ne aduc in fata medicului pentru a apela la fertilizarea in vitro? Incapacitatea de a face copii sau infertilitatea, se datoreaza la femei in special din cauza varstei inaintate. Apoi mai sunt si alte cauze cum ar fi mediul stresant de la locul de munca, poluarea, lipsa activitatii fizice, posibilele malfomatii congenitale cu care unul dintre parteneri se naste, fumatul, diverse afectiuni netratate sau incompatibilitate chimica.

1978 este anul in care s-a nascut primul copil din lume conceput in afara corpului uman. In Romania, fertilizarea in vitro a devenit, in ultimii ani, o metoda din ce in ce mai folosita. Din pacate, in tara noastra, aceasta procedura medicala nu este subventionata de stat asa cum este in alte tari, precum Franta sau Israel. Asadar cuplurile care vor sa apeleze la FIV sunt nevoite sa scoata din buzunar o suma deloc de neglijat, adica intre 2000 si 5000 de euro. Desi statul roman se plangea pana nu demult de imbatranirea populatiei si cerea tinerilor sa faca mai multi copii, acesta nu ajuta cu nimic in ceea ce priveste procedurile respective. Deocamdata, nu exista nici un plan al Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste sprijinirea mamelor care vor sa aduca pe lume un copil prin fertilizare in vitro. Se pare ca asigurarile noastre de sanatate nu sunt suficiente, statul fiind destul de nemilos cu aceste femei.

Citeste si:  Tahicardia

Fertilizarea in vitro este o procedura dificila, cu doar 33% sanse de reusita. In general, persoanele care apeleaza la FIV sunt intr-o stare foarte mare de disperare, iar aceasta interventie vine ca o ultima masura. Insa cele care apeleaza la fertilizarea in vitro nu sunt numai femeile trecute de 35 de ani. Inclusiv tinerele cu media de varsta de 20 de ani gasesc in aceasta procedura o rezolvare pentru problemele lor. Desi infertilitatea este sporita la o varsta inaintata, exista destule tinere care se confrunta cu aceasta inca de la varste foarte fragede. Desi pare uimitor, mai exista si cazuri de femei foarte in varsta care vor sa aduca pe lume un copil (cele peste 55 de ani). Pentru acestea, singura metoda care ar mai da rezultate este FIV.

In urma cu doua, trei secole, femeile aveau tendinta de a ramane insarcinate de tinere. Asta insemnand ca pana la varsta de 24, 25 de ani ele aveau deja un copil, iar pana la 30 de ani, ii aveau deja si pe al doilea sau al treilea. Insa in zilele noastre, situatia s-a schimbat. Societatea a fost influentata de alte concepte. Femeile au avut alte prioritati, cum ar fi acelea de a-si cladi mai intai o cariera pentru a avea siguranta financiara.

In ultimii ani, cazurile de infertilitate in cuplu s-au inmultit. Statisticile stau cam asa: 33% din cauza femeii, 33% din cauza barbatului si 33% din cauza incompatibilitatii chimice dintre cei doi. Insa in ultima vreme, nu doar femeile sufera de infertilitate, asa cum se credea pana acum, ci si barbatii. Cei mai afectati sunt cei care lucreaza in medii de lucru stresante, medii chimice cu unde electromagnetice si radiatii, dar si pilotii si cei care fumeaza excesiv. Asadar si barbatii pot avea spermatozoizii „lenesi”.

Citeste si:  Reguli la masa

La femei insa, situatia sta altfel. In afara de problemele genetice sau malformatii, mai exista si diferite afectiuni ale aparatului reproducator: endometrioza, ovare polichistice, uter retrovers.

Pana la fertilizarea in vitro, viitoarele mamici sunt incurajate sa incerce contactul sexual in zile fixe, adica in perioadele cele mai fertile. O alta optiune consta in inseminarea artificiala, adica fecundarea ovulelor prin introducerea spermei in cavitatea uterina. Cea de a doua varianta si anume inseminarea artificiala intrauterina (ICSI) este o procedura cu sanse mari de reusita de aproximativ 75-80% fata de 30-40% in cazul FIV.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro este acea procedura prin care ovocitele sunt fecundate in mediu artificial, in eprubeta, iar apoi embrionii sunt introdusi in uterul femeii. Sansele de reusita sunt de 33%, dar odata ce embrionul s-a prins in uter, sansele de avort spontan sunt sub 2%, ca si in cazul unei sarcini normale.

Pana sa se ajunga aici, cei doi parteneri trec printr-o procedura destul de complicata. Ambii trebuie sa isi faca toate analizele complete si complexe pentru a vedea exact de unde provine infertilitatea. Barbatul trebuie sa isi faca teste de sperma, iar femeia este supusa unor teste privind calitatea trompelor si a mucoasei vaginale. Toate aceste analize se fac laparoscopic. In cazul in care trompele reactioneaza mai greu la stimuli sau daca varsta femeii este inaintata, asta insemnand peste 35 de ani, doctorul o va pregati pe viitoarea mamica pentru un tratament intens de 21 sau 11 zile, care incepe in ziua a doua a ciclului menstrual.

Citeste si:  De ce este importanta protectia pielii copiilor in cazul expunerii la soare?

Tratamentul are rolul de a deplasa ovocitele astfel incat sa poata fi recoltate pentru a fi fecundate in laborator. Dupa ce foliculii ovarieni ajung la 16 mm, in urmatoarele 36 de ore se vor recolta ovocitele. Acestea sunt imediat fecundate cu spermatozoizii recoltati de la barbat si urmeaza a fi inghetati timp de 48 de ore intr-un recipient cu azot.

Daca se intampla ca spermatozoizii sa isi piarda calitatea de a fecunda ovocitele, atunci cuplul poate apela la o banca de sperma unde poate alege in functie de trasaturile celor doi parinti, tinand cont de culoarea ochilor, parului, inaltime sau orice alta calitate pe care cei doi o au. Bineinteles aceasta din urma este o masura extrema.

Embrionii fecundati (poate fi 1 sau pot fi 10), sunt introdusi in uter. De obicei se introduc intre 2 si 4, tocmai de aceea exista riscul sarcinii multipe. Restul embrionilor sunt pastrati la frigider si pot rezista chiar si zece ani. Dezghetati insa, aproximativ 20% dintre ei se distrug.

Fertilizarea in vitro nu presupune numai o trauma fizica, ci si una psihica, de ordin emotional. De cele mai multe ori, tratamentul este agresiv si se poate dezvolta sindrom de hiperstimulare a ovarelor, fapt ce duce la scoaterea lor, noduli la san sau chiar cancer.


Un comentariu
  1. La mine-n cartier stiu cateva femei ce au apelat la aceasta metoda.
    Una are acum 3 gemeni, acum au 7 ani (2 baieti si o fetita – nu semana intre ei); una a dat nastere unui singur baietel iar alta a pierdut sarcina pe la vreo 4 luni; la o alta nici macar n-a prins.
    Adevarul este ca stiu mai multe femei care au pierdut sarcina obtinuta prin fertilizarea in vitro, decat cale care au nascut astfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.