fbpx

Gelozia: simptom al dificultatilor de cuplu si suferintei proprii

Locul ocupat de problemele de cuplu in economia functionarii psihologice a unei persoane este important. Problemele pe care o persoana le resimte in relatia sau legatura de cuplu sunt o expresie a unei suferinte proprii sau a unei stari care imbina atat evolutia sa personala, cat si componentele generationale si de transmitere in cadrul familiei din care provine.

Simptomul dificultatilor de cuplu pune in prim plan suferinta proprie. Parcursul terapeutic exprima cum este aceasta suferinta. Putem vorbi despre situatii in care o persoana sufera pentru ca este geloasa sau pentru ca este indecisa sau pentru ca in cuplu se intampla frecvent certuri. Aceasta este o parte din functionarea psihica ce poate sa fie vazuta sau resimtita pozitiv.

Restul functionarii psihice nu devine vizibil si prin urmare imposibil de inteles, schimbat, vazut. Cum se resimte asta?

Observi ca in relatia ta de cuplu, esti foarte gelos (geloasa). Gelozia se manifesta dincolo de controlul tau. Ai incercat sa schimbi asta. Ti-ai propus sa nu mai fii asa. Ai vorbit cu partenerul despre ceea ce se intampla. Orice amenajare ai incerca, te lovesti de un esec. Gelozia pare a reveni sistematic de fiecare data cu o forta care este cu mult mai mare decat a autoimpunerilor tale si vointei proprii. Uneori aceasta gelozie apare la suprafata si se transforma intr-o cearta. Dupa cearta iti pare rau ca te-ai certat. Spui ca nu ai un motiv pentru asta. Din senin aparent, gandul ca partenerul care nu este prezent ar putea sa fie cu (alt)cineva apare. Acest gand te incurca intr-un fel pentru ca atentia ta este abatuta de la ceea ce faci la ceea ce gandesti.

Ai vorbit poate cu cineva si ai cerut un sfat. El nu a functionat si de cele mai multe ori nici nu l-ai urmat. Tot speri ca exista o varianta prin care sa poti sa gasesti solutia si sa rezolvi aceasta problema. Iti spui: „daca nu as mai fi asa, atunci relatia mea ar fi minunata in timp ce el / ea pare sa fie pe punctul de a se satura de a fi cu mine”.

Totusi singura solutie ramane ca acest proces de gelozie sa nu il mai consideri ca fiind izolat. Daca aceasta forta vine cu putere aparent de niciunde, poti considera ca este o parte din tine care este in afara controlului tau si pe care o simti aparent necunoscuta, oarecum periculoasa dar si, partial, atractiva. Gelozia nu este un virus care apare de undeva, ci este consecinta unui proces psihic trecut si prezent in care cea mai parte din ea este in afara a ceea ce cunosti.

Citeste si:  Durerile de gat – mai frecvente vara decat in anotimpul rece

Gelozia vorbeste despre tine, gelozia este consecinta unui conflict din tine pe care il simti acum strain si necunoscut. Gelozia functioneaza ca un simptom. Nu o poti trata prin amenajari pentru ca exista ceva important pentru tine pe care nu vrei sa-l pierzi. Daca prin absurd ai reusi atunci ar fi ca si cum ai extirpa o parte din tine. Pe de alta parte contine si ceva pe care nu vrei sa il ai si de care vrei sa scapi. Cum reusesti sa le ai pe amandoua? E o situatie frecventa in care vrei ceva si in acelasi timp nu vrei.

Procesul terapeutic „desface” aceasta gelozie in partile componente. Dar simpla „desfacere” pune repede probleme fundamentale – „cum esti tu?”, „cum s-au format relatiile tale?”, „ce intelegi tu prin legatura de cuplu?”. Constatam cu usurinta ca aceste lucruri s-au format inca din copilarie si ca multe din ele nu mai sunt la indemana in a-ti reaminti de ele. Dar aceasta nu inseamna ca ele sunt pierdute, ci mai mult rejucate in diferite scene.

Citeste si:  In functie de ce standarde decoram camera copilului ?

Relatia terapeutica permite partii necunoscute, inconstiente sa se manifeste. Cum face asta? Permitand viselor tale, prin ceea ce se intampla in cadrul terapeutic, prin lasarea libera a continuturilor prin toate acestea urmarind sa aduca ceea ce este important – trairile tale si intr-un fel sau altul – cum esti tu astfel incat scena de gelozia sa nu mai fie necesara in viata ta.

Relatia terapeutica este una in care doua persoane (pacientul si terapeutul) pleaca in necunoscut, impreuna, pentru a descoperi ceea ce este acolo si pentru a aduce in serviciul pacientului in prezent lucruri pretioase.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.