Ideatia suicidara, invinsa cu ajutorul familiei si idealurilor masculine

Idealurile masculine de putere si relatiile stranse cu familia ii pot ajuta pe barbati sa lupte cu depresia si sa depaseasca ideatia suicidara, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Columbia Britanica (Canada). Rezultatele scot la iveala o serie de factori de risc si strategii de impiedicare a suicidului.

Autorii au analizat date calitative provenite din interviuri cu 38 de barbati, cu varsta intre 24 si 50 de ani. Participantii se identificau ca suferind de depresie sau fusesera anterior diagnosticati cu depresie.

Citeste si:  Un semnal de alarma unghiilor

Rezultatele studiului sugereaza ca barbatii combat cel mai eficient gandurile suicidale, consolidandu-si relatiile cu ceilalti, mai precis cu partenerul de viata si membrii familiei, aceasta conexiune redandu-le o oarecare stabilitate, siguranta si suport emotional.

„Sprijinul celorlalti si relatii stranse cu familie si prietenii, sau chiar intoarcerea catre latura spirituala a sinelui, sunt deseori cele mai bune directii pe care le poate urma un barbat care cauta ajutor profesional pentru a depasi ideatia suicidara care acompaniaza depresia severa”, explica coordonatorul lucrarii, prof. John Oliffe.

Citeste si:  Onicomicoza - problema unghiilor

De asemenea, cercetatorii au aratat ca majoritatea participantilor care manifestau un angajament puternic fata de familie, renuntau la gandul de a se sinucide de teama ca ii vor rani si traumatiza pe cei dragi. „Aici actioneaza idealul masculinitatii, de protector al familiei si responsabil cu bunastarea acesteia. Acest ideal ii permite barbatului sa reziste, sa mearga mai departe si sa caute sprijin pentru a-si redobandi controlul de sine”, explica Oliffe.

Citeste si:  Protejeaza-ti dintii printr-o alimentatie corecta si sanatoasa!

Rata de suicid este de trei ori mai mare la barbati decat la femei, desi incidenta depresiei este de doua ori mai mare la populatia feminina. Cea mai ridicata rata a suicidului se inregistreaza la barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani.

Sursa: Universitatea din Columbia Britanica


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.