fbpx

Importanta celulelor stem

Please select a featured image for your post

Mai mult ca sigur, in utlima vreme ati auzit vorbindu-se tot mai mult despre celulele stem, aceste minuni care pot fi recolatate o singura data in viata, respectiv la nastere. Celulele stem se recolteaza din cordonul ombilical si sunt viitorul medicinei, intrucat promit rezolvarea unor boli ca si Alzheimer, afectiunile cardiace sau cele locomotorii. Acestea sunt doar cateva dintre afectiunile pe care celule stem le pot remedia, iar pentru a intelege cu adevarat ce pot face aceste celule este important sa stim ce sunt de fapt si cum se procedeaza pnetru recoltarea si pastrarea lor.

Ce sunt celulele stem? Celula stem este o celula de baza, denumita de multe ori si „celula mama”, pentru ca are puterea de a se transforma, la nevoie, in orice tip de celula si implicit de a recostitui orice tip de tesut. Celula stem este denumita medical o celula tutipotenta, deoarece are puterea de a se transforma in peste 220 de tipuri de celule prezente in organismul uman.
Citeste si:  Pentru a se mentine in forma, Sarah Jessica Parker urca si 15 etaje pe scari!
Celulele stem incep sa se formeze o data ce procesul de fecundatia a fost realizat si femeia este insarcinata. Din celula-ou se formeaza, prin diviziune embrionul ce contine deja cateva celule (morula) si mai apoi in blastocist, care contine primele celule embrionare. Din aceste celule urmeaza sa se ia nastere, in pantecul mamei, toate organele copilului care abia incepe sa se dezvolte. Un anumit mura de astfel de celule stem raman prezente in organism si dupa ce femeia naste, insa se localizeaza in inima, creier, plamani, oase si ficat, neavna aceasi putere ca si celule stem embrionare.

Cum se recolteaza celulele stem? Pentru recoltarea celulelor stem embrionare, adica celulele mult mai puternice decat cele adulte, este indicata prelavarea celulelor imediat dupa nastere. Desi cordonul ombilizal si placenta erau aruncate in mod obisnuit, astazi s-a demonstrat ca ele pot salva vieti, fiind foarte bogate in celule stem. Exista in Romania cateva companii care se ocupa cu prelevarea celulelor stem imediat dupa nastere, in conditii sanitare de exceptie. Urmeaza ca apoi sangele recoltat sa fie supus unor anumite teste, pentru a vedea in ce masura recoltarea a fost una reusita si mai apoi sangele este depozitat intr-o banca de celule stem, de unde poate fi folosit atat de copilul de la care a fost recoltat, cat si de rudele de gradul I ale acestuia.

Citeste si:  Igiena corecta a zonei genitale
Cum se pastreaza celulele stem? Exista doua modalitati de conservare a celuleor stem, prima constand in congelarea integreala a sangelui recoltat in azot lichid, astfel poate fi folosit doar de persoana de la care s-a recoltat, sau se pot face culturi de astfel de celule, care sunt tinute in recipiente speciale, unde se divid si se inmultesc, pentru a fi apoi impartite in mai multe atfel de eprubete, procesul de inmultire continuand. Prin caeasta metoda de inmultire, se pot face si banci publice de celule stem, astfel ca de ele pot beneficia nu doar cei de la care s-a recoltat, ci si cei care nu au avut aceasta sansa.

La ce se pot folosi celulele stem? Recoltarea celuleor stem este oarte importanta pentru ca ele pot fi utilizate in tratarea unor afectiuni grave, cum ar fi leucemia, iar pe viitor, pe masura ce medicina si testele de laborator vor progresa, celulele stem se pare ca isi vor gasi utilitatea si in tratarea unor boli momentan considerate incurabile.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.