fbpx

Infectia cu rotavirus

Please select a featured image for your post

Ce este infectia cu rotavirus?

Rotavirusul este un virus care afecteaza intestinele, fiind cea mai comuna cauza a diareei severe, in randul nou-nascutilor si copiilor. La nivel mondial, anual, circa 600.000 de copii mor in urma complicatiilor infectiei cu rotavirus.

Aproape toti copiii sunt infectati cu rotavirus pana ating varsta de trei ani. Infectarile repetate cu diferite tulpini ale virusului sunt posibile, iar majoritatea copiilor manifesta cateva episoade de infectie cu rotavirus in primii ani de viata. Dupa cateva infectari cu diferite tulpini virale, copiii dobandesc imunitate la rotavirus.

Cei mai predispusi pericolului de a manifesta forme severe ale infectiei cu rotavirus sunt copiii cu varsta intre 6 si 24 de luni. Infectia se poate manifesta si la adulti, insa de obicei simptomele sunt usoare.

Care sunt simptomele infectiei cu rotavirus?

Citeste si:  Ceaiul verde creste sanatatea oaselor

Perioada de incubatie (perioada dintre contractarea virusului si manifestarea primelor simptome) este de aproximativ doua zile. Cele mai comune simptome includ febra, vomismente si diaree apoasa. Unii pacienti pot prezenta, de asemenea, durere abdominala. Simptomele persista, de obicei, intre trei si noua zile.

La nou-nascuti si copii, infectia cu rotavirus poate fi asociata cu deshidratarea severa, ce poate duce la deces. Din acest motiv, recunoasterea si tratarea precoce a acestei complicatii a infectiei este deosebit de importanta. Principalele semne de deshidratare sunt:

starea de letargie
uscaciunea pielii
absenta lacrimilor, atunci cand copilul plange
uscaciunea gurii
sete permanenta si nejustificata
afundarea ochilor in orbite sau afundarea fontanelei

Cum se transmite rotavirusul?

Infectia cu rotavirus este deosebit de contagioasa. Principala cale de transmitere este cea fecal-orala (copilul intra in contact cu materia fecala contaminata a altui pacient). Copiii pot raspandi virusul daca uita sa se spele pe maini dupa folosirea toaletei sau inainte de a manca. Atingerea unei suprafete contaminate cu acest virus si apoi atingerea gurii, poate duce de asemenea la infectare. Rotavirusul poate supravietui zile intregi pe suprafete solide si timp de cateva ore pe maini.

Citeste si:  Afectiunile congenitale ale ochiului - cum le recunoastem, cum le tratam?

Deoarece virusul este stabil in mediul extern (ramane contagios), transmiterea se poate produce si prin ingerarea de apa sau alimente contaminate.

Cum se diagnosticheaza infectia cu rotavirus?

Diagnosticul se pune in urma examinarii probelor de fecale. Ulterior, identificarea exacta a tulpinei virale se face prin reactia de polimerizare in lant, insa acest test nu se recomanda decat in cazuri speciale.

Cum se trateaza infectia cu rotavirus?

Nu exista un tratament specific pentru infectia cu rotavirus. La pacientii cu un sistem imun functional, infectia cu rotavirus este o boala ce trece de la sine in trei-noua zile, tratamentul urmarind mai degraba prevenirea deshidratarii. In acest sens se recomanda cresterea aportului de fluide (hidratare orala). Aproximativ 1 din 40 de copii infectati cu rotavirus necesita spitalizare, pentru hidratare intravenoasa.

Citeste si:  Ajuta-ti copilul sa se concentreze

Infectia cu rotavirus nu este fatala in sine, decesul survenind in urma deshidratarii (o posibila complicatie a bolii, ce poate fi prevenita daca pacientul este monitorizat, iar semnele deshidratarii sunt corect observate si combatute).

Cum poate fi prevenita infectia cu rotavirus?

Din cauza prevalentei ridicate a virusului, infectia este aproape imposibil de prevenit. Chiar si locuintele sau spatiile care indeplinesc cele mai inalte standarde de igiena, pot ajunge sa fie contaminate.

Vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.