fbpx

Infertilitatea in cuplu: cum tratam implicatiile psihologice

Infertilitatea este o problema tot mai importanta in zilele noastre. In contextul unei dezvoltari a tehnicii medicale de interventie in situatiile de infertilitate, problema continuturilor psihologice, inconstiente se pune mai accentuat intrucat, tema infertilitatii ramane, iar interventia medicala nu pare sa rezolva situatiile decat in anumite contexte. Prin tratament medical se are in vedere realitatea functionarii corpului feminin.

Este necesar insa ca aceasta interventie sa fie dublata de psihologic, continuturile psihologice fiind foarte importante. In mod curent vorbim despre persoane tinere care constata ca nu pot ramane insarcinate. Primul pas este consultarea unui specialist. Acesta este pasul firesc si este posibil ca aceasta abordare sa fie suficienta in tratarea situatiei. Dar nu intotdeauna acest lucru este realizabil. Atunci ne putem problema unei abordari psihologice care sa insoteasca implicarea medicala.

In ceea ce priveste terapia psihologica a infertilitatii, experienta clinica arata ca exista doua tipuri de abordare care pot sa conduca la rezolvarea situatiei:

Citeste si:  Rasul este sanatos

O abordare individuala pentru persoanele care au un acces la propriile trairi, emotii, afecte. Aceasta abordare presupune o implicare a inconstientului, a laturii irationale. Simptomul infertilitatii este unul profund care se intampla deseori la persoane care au tendinta de a-si refuza inconstientul si de a-l considera ca fiind strain de propria persoana. Aceasta abordare necesita timp, necesita concretizarea unei relatii psihoterapeutice. In relatia psihoterapeutica se construieste un „copil” interior, iar asociatiile libere, visele, alte manifestari pot sa constituie un material care sa elaboreze infertilitatea din punct de vedere al propriei viziuni. In acest context, modul de lucru este unul individual, cu pacienta, frecventa optima este de 3 sedinte pe saptamana pe o perioada care nu poate sa fie estimata. Acest tip de interventie nu este una psihanalitica, ci de tip analitic, in care accentul este pus pe grupul intern, fantasmatic al pacientei. In mod obisnuit interventia psihoterapeutica are loc pana in momentul sigurantei sarcinii. Ulterior, dupa un an, se poate continua printr-o terapie in sine, daca exista necesitatea. Acest reper este dat de analiza morfologica fetale.
O abordare a parentalitatii dificile in cuplu. Din aceasta perspectiva, parentalitatea este vazuta ca legatura a celor doi prin care un copil devine un transmitator, un depozitar a legaturii lor, a propriilor lor fantasme inconstiente. Prefer sa numesc parentalitate dificila si nu parentalitate moarta, intrucat consider ca terapia de cuplu este una de trecere a cuplului spre familie. A nu putea avea fantasmatic un copil se concretizeaza de multe ori in plan manifest intr-o relatie tensionata, in certuri, in divorturi etc. Multe terapii de cuplu au luat sfarsit atunci cand cuplul a fost capabil sa aiba un copil. Acesta poate sa fie un copil concret real printr-o sarcina sau un copil simbolic – o firma, o casa, etc. In acest caz modul de lucru este necesar sa fie centrat pe cuplu, pe legatura si pe ceea ce se intampla intre ei. In aceste cazuri, se lucreaza cu amandoi, frecventa este saptamanala.

Consider ca o alta forma de interventie este data de capacitatea medicului de a construi o relatie psihologica investita. Exista o fantasma a inseminarii de catre un barbat de care medicul se loveste in permanenta. Abilitatea lui de a lucra cu aceasta fantasma, pe care multi medici o au in mod natural, permite o amenajare utila care sa incurajeze tratamentul infertilitatii. Aceasta capacitate se si formeaza – spre exemplu, un medic care are o formare de consilier familial psihanalitic are mai curand abilitatea de a intelege latura fantasmatica prin care un tratament este mai bine primit de pacient sau refuzat in mod inconstient.

Citeste si:  Efectele secundare ale capsulelor de ulei de peste

Consider ca apelarea la resursele inconstiente ale fiecarei persoane poate sa constituie o modalitate de lucru in contextul unei experiente nereusite a unei sarcini.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.