fbpx

Intarcatul bebelusului – partea practica

Please select a featured image for your post

Asa cum am stabilit deja, intarcarea bebelusului este un pas greu de facut, atat pentru bebelus cat si pentru mamica, insa este un pas normal in dezvoltarea si evolutia bebelusului. Daca nu acorzi importanta necesara acestui eveniment si nu ai destula rabdare, risti sa transformi intarcarea intr-un eveniment de-a dreptul neplacut pentru bebe si chiar soldat cu un esec. Multe mamici trec prin asta, nu reusesc sa intarce bebelusul din prima incercare, si se intorc la alaptat. Pasul 1 – incepeti intarcarea prin inlocuirea unei mese pe zi! Intarcarea brusca nu este indicata, desi sunt situatii in care bebelusului nu mai poate fi alaptat, cum ar fi diverse infectii ale mamei la nivelul sanilor, calitatea slaba a laptelui matern, cantitatea insuficienta sau pur si simplu faptul ca mama nu mai are lapte. Intarcatul partial, respectiv inlocuirea unei mese de lapte matern cu laptic formula, suc de fructe sau pireuri de fructe este solutia ideala pentru mamicile care doresc sa se intoarca la lucru. Asfel, pot sa alapteze dimineata si seara, iar bunica sau bona ii pot oferi bebelusului alte mese pe parcursul zilei.
Pasul 2 – inlocuirea a doua mese pe zi. Chiar daca esti nerabdatoare in privinta intarcarii, nu e cazul sa te grabesti. Lasa sa treaca cateva zile intre inlocuirea unei mese pe zi si inlocuirea si unei a doua mese. Care masa o inlocuiesti? Ideal ar fi sa inlocuiesti masa diametral opusa cu prima masa inlocuita. Adica, daca ai ales ca prima masa inlocuita sa fie masa de dimineata, a doua masa este bine sa fie cea de seara. Pediatrul recomanda sa nu folositi biberonul pentru diversificare, ci sa folositi direct canita sau linguritele speciale. Pe langa faptul ca folosirea canitei nu este deloc dificila pentru bebelus, o canita distractiv si colorata ii va distrage atentia si va face diversificarea mult mai placuta! Exista diverse tipuri de canite, majoritatea avand orificii speciale, prin care lichidul nu curge atunci cand canita este scapata sau intoarsa cu capul in jos, asa ca intarcarea se produce frumos si curat.
Citeste si:  Taxa pe alimentatia "nesanatoasa" poate deveni realitate in Romania
Bebelusul se poate intarca singur? O fi greu de crezut, dar raspunsul este un DA hotarat. Cum stii ca e cazul de asa ceva? Bebelusul pur si simplu refuza sa mai suga, isi indeparteaza capusorul de la sanul tau, isi freaca piciorusele nervos, se inroseste la fata sau chiar incepe sa planga. Pediatrii spun ca in general aceste refuzuri se datoreaza unei stari de discomfort general al bebelusului, fie ca este vorba de un dintisor care il chinuie, de o otita sau o stare febrila. Uneori, bebelusii refuza sanul atunci cand mama este la ciclu, cand mama isi schimba parfumul sau crema, orice poate altera ideea de „mama” asa cum o percepe bebelusul cu toate simturile.
Citeste si:  O grasime modificata genetic poate fi un remediu pentru diabet
Alte sfaturi utile. Indiferent ce aliment alegi sa introduci in alimentatia bebelusului, fa-o cu rabdare si precautie si mai ales in cantitati mici, pentru a-i da micutului posibilitatea sa se acomodeze cu schimbarile. Pentru inceput, incearca ca portia zilnica din alimentul nou sa nu depaseasca 60-120 de ml. Intrucat unii pitici sunt mai sensibili si se pot constipa atunci cand mananca prea multe alimente solide dintr-o data, incearca la inceput sa diluezi mancarea solida, sa fie sub forma de pasta, pireu sau suc, pentru a-i observa reactia si abia apoi treci la mancarea solida.
Haine pentru copii

Citeste si:  Depresia partenerei afecteaza negativ relatia de cuplu
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.