Ministerul Sanatatii asigura in 10 judete screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii asigura in 10 judete screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin va fi functional in 10 judete, incepand din 1 septembrie, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national, a informat miercuri Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat.

Programul derulat de MS debuteaza in 10 judete ale tarii – Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Timis.

„In partea de vest a tarii, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic si financiar retelele de recoltare si de la 1 septembrie acestea vor fi functionale. Si celelalte regiuni sunt in etapele de finalizare ale acestor retele. Anul acesta avem in vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. In 5 ani vor fi incluse in programul MS aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, conform sursei citate.

Citeste si:  Fotosensibilitate si fototoxicitate

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si „Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau, precizeaza sursa citata.

Programul National de screening este gratuit pentru paciente si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani.

Citeste si:  Tipuri de miscare utilizate in kinetoterapie

Pentru realizarea testului pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program.

Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise.

Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis de catre centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular.

Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

In acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare este de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

Citeste si:  Cerealele integrale ajuta la controlul greutatii in sezonul rece

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Prin implementarea unui astfel de program autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

De asemenea, Ministerul Sanatatii are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale, se mai arata in


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.