fbpx

Orice invat are si dezvat

De ceva vreme observi cu ingrijorare ca micutul tau fie isi suge degetul, fie isi roade unghiile, fie sta prea multa vreme cu degetelul prin nas sau infasoara fire de par pe degetel. De cand ti-ai dat seama ai inceput sa te alarmezi, ai incercat probabil sa ii spui de multe ori sa nu mai faca asa ceva pentru ca nu este bine. L-ai amenintat probabil si ca il pedepsesti. Mai intai, trebuie sa afli ca, in general, aceste gesturi sunt indicii ale timiditatii, ale complexitatii, fiind obiceiuri pe care persoana respectiva, foarte adesea, nu le constientizeaza. Nu are rost sa te enervezi daca acum cinci minute i-ai spus sa-si scoata degetelul din gurita si acum il vezi facand acelasi lucru. Nu o face nici pe departe intentionat!

Citeste si:  Cofeina contribuie la cresterea riscului de avort spontan

Nu-ti imagina de asemenea ca micutul tau este singurul care are aceste obiceiuri si tu esti singura mamica care trece prin asa ceva. Stiu ca nu este o consolare aceasta constatare, mai ales cand este vorba despre copilul tau, dar ceea ce stii prea bine este ca orice invat are si dezvat!

Mai intai trebuie sa descoperi factorii care au dus la aceste obiceiuri. Poate ca puiutul tau se plictiseste sau se linisteste sugand degetelul, amagind astfel lipsa sanului matern. O alta explicatie ar fi… faptul ca in general copiii incearca sa ii imite pe adulti, furandu-le pana si cele mai proaste obiceiuri. Nu cumva si tu iti rozi unghiile sau iti pocnesti degetele?

Le-ai descoperit, dar ceea ce ai tu nevoie acum este o solutie.
Pe termen scurt, poti apela si la mici trucuri: daca isi suge degetul sau isi roade unghiile, aplica-i pe maini o solutie inofensiva, dar cu gust neplacut – de exemplu, zeama de lamaie. Daca ai fetita, fa-i unghiutele cu oja, du-o la oglinda si spunei cat de “mumusica” este fetita cu unghiile facute, promitandu-i ca, daca nu si le va mai roade, ai sa i le mai faci asa. Spune-i ca nu ai mai vazut pana acum vreo fetita asa cu unghiile frumoase facute.

Important este sa adopti o pozitie neutra, calma, fara sa se judeci copilul atunci cand discuti cu acesta despre obiceiul pe care il are. Retine ca acestea sunt extreme de raspandite si nu fa dintr-un tantar armasar, exangerandu-le gravitatea, pentru ca cel mic va acorda si mai multa importanta, fie incercand sa-ti atraga atentia, fie dorind sa te manipuleze, fie doar datorita faptului ca in fiecare zi il stresezi cu acestea. A nu se intelege faptul ca nu trebuie tratate cu atentie. Doar ca cel mic va renunta mai usor daca nu este stresat . In cazul in care micile trucuri cum ar fi cele pe care le-am prezentat mai sus, la care putem adauga legatul degetelelor cu banda adeziva sau folosirea unei substante colorate non toxice pe care s-o aplicati in somn, nu dau rezultate va recomandam consultul unui medic specialist.

Citeste si:  Dietele bogate in proteine ajuta la eliminarea senzatiei de foame

Nu uitati insa ca orice invat are si dezvat!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.