Ozonoterapia – solutie alternativa in tratamentul afectiunilor reumatismale

Sosirea sezonului rece, vremea rea, temperaturile scazute, sunt factorii care intensifica la un numar destul de mare de persoane simptomele reumatismale. In primul rand trebuie mentionat sindromul algic la nivel articular si la nivelul coloanei vertebrale. Durerea cronica, limitarea mobilitatii articulare, reactiile secundare ale medicatiei antiinflamatorii (steroidiene si nesteroidiene) sunt trei factori majori care influenteaza negativ calitatea vietii pacientilor care sufera de cele doua forme de reumatism inflamator si degenerativ.

Valentele terapeutice deosebite ale amestecului de oxigen-ozon fac ca ozonoterapia sa devina o metoda alternativa extrem de eficienta la bolnavii care sufera de diverse afectiuni reumatismale articulare.

Ozonoterapia actioneaza perfect asupra fiziopatologiei procesului reumatismal. Vom mentiona principalele efecte benefice ale ozonului (oxigenarea masiva a tesuturilor afectate de inflamatie si durere, intensificarea circulatiei sangvine si eliminarea rezidurilor metabolice si a toxinelor din articulatiile aflate in suferinta, blocarea secretiei substantelor care autointretin inflamatia si durerea, actiune imunomodulatorie asupra intreg organismului, stimularea mecanismelor reparatorii in organism, actiune miorelaxanta si prin aceasta cresterea mobilitatii articulare si ameliorarea functiei acestora.)

Citeste si:  Curs de fizioterapie pentru pacientii si familiile pacientilor cu fibroza chistica

Pacientii apreciaza foarte repede rezultatele benefice ale tratamentului. Din primele sedinte (in medie de la a 3-a la a 5-a) ei semnaleaza diminuarea durerilor. Chiar daca acestea mai persista, ele pot fi tolerate fara administrarea medicatiei antiinflamatorii. Pacientii pot sa se miste mai usor, creste rezistenta la efort fizic, ei nu mai sunt afectati atat de mult de schimbarile meteorologice, dorm mai bine. Sigur ca nu toti pacientii raspund la fel la tratament; sunt cazuri cand dupa cateva sedinte sa se acutizeze durerile, cateodata efectele terapeutice au intarziat. Este nevoie de putina rabdare, incredere si multa dorinta de a se face bine din partea pacientilor deoarece este vorba de boli care au evoluat pe parcursul mai multor ani si nu pot fi ameliorate atat de usor.

Citeste si:  Probleme ce apar in sarcina

Ozonul are efect cumulativ care poate fi vazut in timp.

Programul terapeutic in tratamentul afectiunilor reumatismale prin ozonoterapie este extrem de simplu, bine tolerat si in functie starea si problemele pacientului consta in (Infiltratii locale, peri si intraaticulare, intramusculare, insuflatii rectale, autohemoterapie).

Durata rezultatului difera de la caz la caz dar in mediu este de la 3 la 6 luni. Este bine ca dupa terminarea curei de 12 sedinte, pentru mentinerea unui efect mai stabil si de durata pacientul sa mai revina pentru 2-3 sedinte pe luna. Pe langa aceasta este strict necesara implicarea totala a pacientului in procesul terapeutic. Aceasta implicare consta in (modificarea stilului de viata si alimentatie, combaterea surplusului de greutate, stabilirea unui program de recuperarea kinetoterapeutica, eliminarea stresului cotidian).

Citeste si:  Testul Papanicolau - obligatoriu pentru siguranta ta

Putem afirma cu siguranta ca ozonoterapia este o sansa in plus pentru pacientii cu afectiuni reumatismale.

Articol realizat de Dr. Victor Taran – Medic Medicina Generala Apifitoterapie, Acupunctura, Ozonoterapie – Integra Medical System


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.