fbpx

Peptidele din soia pot combate cancerul

Doua noi studii derulate de cercetatorii de la Universitatea din Illinois arata ca lunasina, o peptida din soia, care deseori este eliminata in timpul procesarii plantelor, poate fi extrem de benefica in combaterea leucemiei si prevenirea inflamatiilor cauzate de boli cronice precum diabetul, afectiunile cardiovasculare si infarctul cerebral.

In studiul care a vizat proprietatile anticanceroase ale lunasinei, cercetatorii au identificat o secventa-cheie de animoacizi, glicina si acid aspartic care declanseaza distrugerea celulelor canceroase prin activarea unei proteine denumite caspaza-3.

„Am confirmat bio-disponibilitatea lunasinei in corpul uman prin derularea unui test clinic in cadrul caruia subiectii au consumat zilnic, timp de cinci zile, 50 de grame de proteine de soia, regasite in laptele de soia si o portie de chili din soia. Cresterea semnificativa a valorilor peptidei in organismul subiectilor ne-a dat increderea ca alimentele pe baza de soia bogata in lunasina pot aduce beneficii reale pentru sanatate”, a explicat Elvira de Mejia, profesor de nutritie si stiinte alimentare la Universitatea din Illinois.

Citeste si:  Nu putem trai fara ele! Ratia zilnica de vitamine si alimentele „gazda"

„Si alti oameni de stiinta au remarcat efectele anticanceroase ale acestui lant de aminoacizi, astfel incat este important sa se identifice proteinele care il detin”, a adaugat cercetatoarea.

Oamenii de stiinta au verificat, de asemenea, abilitatea lunasinei de a inhiba topoizomeraza tip II, o enzima care marcheaza dezvoltarea cancerului. Rezultatele au dus la cuantificarea numarului de celule leucemice care au fost distruse dupa tratamentul cu lunasina in experimentele de laborator.

Citeste si:  Premiera in lumea medicala: Britanicii au realizat o valva cardiaca din celule susa

Intr-un alt studiu, menit sa evalueze proprietatile antiinflamatoare ale lunazinei, cercetatorii au demonstrat ca substanta blocheaza sau reduce activarea unui marker denumit NF-kappa-B, foarte important in lantul de circumstante care cauzeaza inflamarea tesuturilor.

Acestia au relevat, de asemenea, o reducere statistica semnificativa a interleukinei-1 si interleukinei-6, doi alti factori foarte importanti in procesul inflamatoriu.

Citeste si:  Premiile de excelenta in medicina, decernate la Gala TOPMEDICI: iata laureatii!

Contrar opiniei generale, conform careia inflamatiile sunt asociate afectiunilor cronice cardiovasculare, diabetului sau artritei reumatoide, prof. de Meija a subliniat ca inflamatiile joaca un rol esential si in evolutia cancerului.

„Stim ca inflamatia cronica este direct asociata riscului de malignizare a tumorilor – un factor critic in evolutia cancerului”, a explicat aceasta.

„Acum am aratat cum consumul zilnic de alimente bogate in lunasina poate ajuta la reducerea inflamatiilor cronice. Studiile ulterioare se vor axa pe trasarea unor recomandari alimentare precise”, a adaugat prof. de Meija.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.