fbpx

Pilula anticonceptionala (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Cu toate ca pilula contraceptiva prezinta o serie de beneficii demne de luat in seama, iar prin efectele ei colaterale asupra sanatatii femeii are o importanta deosebita in viata femeii de zi cu zi, totusi trebuie sa tinem seama si de contraindicatiile acesteia atunci cand facem o alegere in acest sens.

Beneficii si contraindicatii Pilulele contraceptive reprezinta pentru femei un produs foarte comod de consum care actioneaza asupra celor trei mecanisme ale conceptiei: blocheaza ovulatia (daca aceasta totusi se produce pilula impiedica fixarea ovulului fertilizat in uter), secretiile mucoasei colului uterin devin foarte dense impiedicand trecerea spermatozoiziilor si pilula face ca mucoasa cervicala sa devina ostila pentru spermatozoizi. Daca pilulele sunt administrate corect ele pot sacontribuie la starea de sanatate a femeii luandu-se in considerare atunci cand vor fi prescrise si efectele lor colaterale.Unor femei li se va prescrie un tratament cu pilule contraceptive chiar daca obiectivul principal nu este efectul lor contraceptiv.
Studii efectuate in ultimii ani au aratat ca utilizarea pe o perioada mai indelungata a acestor pilule contribuie la solidificarea scheletului si scaderea riscului de osteoporoza, in mare parte datorita si estrogenului prezent in aceste pilule.
Citeste si:  EXCELNET, proiect pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii
Beneficiile pilulei contraceptive:
– Cicluri regulate. Formula „trei saptamani cu pastila, una fara pastile” determina un ciclu menstrual regulat si previzibil.
– Diminuarea cantitatii de sange si a crampelor la menstruatie. De cativa ani majoritatea medicilor prescriu aceste pilule si in scopul de a reduce crampele dureroase din timpul ciclului menstrual si pentru a trata afectiuni care provoaca durere (endometrioza).
– Reducerea numarului de chisturi ovariene.
– Scaderea riscului de sarcini extrauterine.
– Scaderea riscului anemiei la femeile cu cicluri menstruale abundente.
– Reducerea simptomelor dureroase in cazul fibroamelor uterine.
– Atenuarea manifestarilor severe ale sindromului premenstrual.
– Reducerea riscului de cancerului ovarian si cancer de endometru.
– Prevenirea in timp a osteoporozei.
Citeste si:  Un somn fara cosmaruri
Cecetariile din domeniu au scos la iveala faptul ca o administrare indelungata a pilulelor contarceptive (nu mai mica de noua ani) pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta o tumora maligna la nivelul ovarului, mai ales la femeile care au in istoricul familial cazuri de cancer ovarian. Contraindicatiile pilulei contraceptive. Pilula contraceptiva insa nu se potriveste oricui. Atunci cand se urmareste instalarea unei contraceptii bazate pe pilula contraceptiva trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte.
– Persoana respectiva este fumatoare si are peste 35 de ani. Riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare la aceste femei creste proportional cu inaintarea in varsta si numarul de tigari fumate pe zi. Alegerea pilulelor va fi facuta de catre medicul ginecolog si in functie de acest aspect.
– Persoana a suferit de tromboze sau probleme de coagulare a sangelui. Pilula contraceptiva poate modifica timpii de coagulare si ca urmare va mari riscul de accidente vasculare si infarct. Pilula tripleaza riscul de aparitie a trombozelor.
– Persoana sufera de hipertensiune, diabet, depresie, epilepsie sau boli ale vezicii biliare.Interferentele de absorbtie intre cele doua tipuri de medicamente utilizate in tratarea afectiuniilor respective si aceste contraceptive orale va influenta eficienta amandurora.
– Persoana respectiva alapteaza. Pilula contraceptiva poate inhiba secretia de lapte la proaspetele mamici, de aceea este bine ca acestea sa consulte medicul ginecolog pentru adoptarea altui tip de contraceptiv pe perioada alaptarii.
– Persoana prezinta o sangerare vaginala care nu a fost diagnosticata. Uneori in primele luni in tratamentul cu o pilula contraceptiva noua pot aparea unele sangerari vaginale. Confuzia intre aceste eventuale sangerari determinate de insasi tratamentul cu contraceptive si sangerari care ar putea fi cauzate de afectiuni severe (cancerul uterin) intarzie stabilirea unui diagnostic clar.

Citeste si:  Lily Allen sustine ca nu ar fi reusit sa slabeasca fara ajutorul hipnozei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.