fbpx

Produsele lactate ajuta la prevenirea sindromului metabolic

O cana de lapte consumata zilnic sau o portie de branza proaspata protejeaza impotriva anormalitatilor metabolice ce poarta denumirea de sindrom metabolic, arata un studiu publicat recent in Journal of Epidemiology and Community Health. Sindromul metabolic se manifesta prin toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie.

In cadrul studiului au participat circa 2.300 de barbatii cu varsta intre 45 si 59 de ani. Subiectii au fost monitorizati timp de 20 de ani, timp in care acestia au completat chestionare alimentare si au tinut jurnale saptamanale ale alimentelor consumate. Fiecaruia le-au fost masurate cu regularitate glicemia, nivelul insulinei, nivelul grasimilor din sange, grasimea corporala si tensiunea arteriala, prezenta sindromului metabolic fiind definita de valori peste cele normale pentru doua sau mai multe variabile.

Citeste si:  Uniunea Europeana sustine cercetarea daneza in domeniul celulelor stem

Barbatii care consumau lapte si alte produse lactate, precum iaurtul si branza, cu regularitate prezentau un risc redus de a dezvolta sindromul. Mai precis, cei care consumau in fiecare zi o cana cu lapte aveau un risc cu 62% mai redus, in timp ce aceia care consumau zilnic un alt produs lactat prezentau un risc cu 56% mai mic.

Citeste si:  Antrenamentul pe perioade indelungate nu duce la perfectiune

De asemenea, s-a remarcat ca riscul de sindrom metabolic scadea proportional cu cresterea consumului de lactate.

La inceputul studiului, unu din sapte subiecti fusese diagnosticat cu sindrom metabolic. Barbatii prezentau un risc aproape dublu de boli coronariene si un risc de patru ori mai mare de diabet, comparativ cu subiectii sanatosi.

Citeste si:  Exercitiul fizic si sexul, esentiale pentru regenerarea celulelor cerebrale

Sursa: Journal of Epidemiology and Community Health

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.